(ŠESTI DAN) Nova oboroževalna tekma ali povratek na Kubo

Rok Kajzer Rok Kajzer
29.04.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Veljalo je, da je kubanska kriza leta 1962 pomenila tisti trenutek, ko je bil svet na robu nove svetovne vojne, v kateri bi odločilno vlogo odigralo jedrsko orožje. Da je bil to tisti delček v hladni vojni, ki je skoraj prinesel pravo, vročo vojno z nepredstavljivimi posledicami. Ta dogodek se je s popuščanjem napetosti med velesilama in vsemi zgodovinskimi dogodki, vključno s padcem najbolj otipljivega dela hladne vojne, Berlinskega zidu, preselil v spomin kot relikt nekih drugih, težkih časov. Kot trenutek, ko je ura uničenja kazala minuto do (katastrofalne) dvanajste. In ki se menda naj ne bi več nikoli ponovil.

Pa je res vse zgodovina? Ob dnevu upora, ki ohranja spomin na čas, ko so naši predniki pogumno zgrabili puške in napovedali vojno zavojevalcu, se ne vračamo v obdobje druge svetovne vojne, pač pa v sedanjost. Novo Kubo smo, potencirano in s čisto zaresno vojno, dobili v Ukrajini, svet pa z novimi žarišči, ki ne vključujejo več zgolj dveh velesil, pač pa nove velike igralce, kot je Kitajska, odpira Pandorino skrinjico. Ta ima več imen - Ukrajina, Tajvan ..., in če želite, tudi Republika srbska, kjer norec še naprej sanja veliko Srbijo.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta