(ŠESTI DAN) Mladina je lakmusov papir, ogledalo naše družbe

Franja Žišt Franja Žišt
15.04.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Vrstniško nasilje ni od včeraj, pereč problem je že vrsto let. Z vstopom v šolo imajo prijateljstva in interakcije z vrstniki vse pomembnejšo vlogo v življenju otrok in mladostnikov, odnosi med njimi pa lahko prispevajo k dobremu počutju in grajenju ustreznih socialnih kompetenc, lahko pa so tudi vir nesoglasij in raznih oblik nasilja. To ima mnogo obrazov in oblik in ga je v uradne statistike o razširjenosti težko vsega zajeti.

Različni podatki kažejo, da naj bi bilo vrstniškega nasilja v državah po svetu med 15 in 50 odstotki, odvisno tudi od razvitosti države. Po zadnjih podatkih Unicefa naj bi bil v Sloveniji v zadnjih nekaj mesecih vsaj enkrat vrstniško trpinčen vsak četrti otrok (25 odstotkov), kar je več kot v naših sosednjih državah in primerljivo s statistikami, ki jih beležijo čez lužo.

Enako skrb vzbujajoče kot dogajanje na viralnem videu je tudi vse tisto, kar se ob podobno strašnih dogodkih zgodi in se je tudi tokrat na neke vrste novodobnih prangerjih, socialnih omrežjih.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta