Pred 50 leti v Večeru: Totalna vojna proti mrčesu

Pripravil Rok Kajzer
02.07.2022 04:05

Pritožujejo se zaradi brezbrižnosti odgovornih služb, ki doslej še niso storile ničesar za odpravo te nadloge.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
26. junij 1972

Stop za funt

Narodna banka Jugoslavije obvešča vse banke, pooblaščene menjalnice in zainteresirane, da je začasno ustavila vse transakcije v plačilnem prometu s tujino v funtih. Banke in menjalnice ne morejo odkupovati in prodajati angleškega funta, vse dokler ne bo določen nov tečaj funta do dinarja. Angleško devizno tržišče je danes še zaprto. V Luksemburgu je britanski finančni minister navzoč na sestanku svojih kolegov EGS. Poskušal bo ublažiti neugodni odmev na britansko odločitev, da vpelje drseči tečaj britanskega funta.

26. junij 1972

Akcija za iztrebljenje komarjev

Napovedi so se uresničile. Po zadnjih obilnih padavinah in poplavah Mure se je mrčes na obmurskem svetu že tako razširil, da se ljudje že na veliko pritožujejo zaradi brezbrižnosti odgovornih služb, ki doslej še niso storile ničesar za odpravo te nadloge. Končno se je zganila stanovanjska komunalna enota Radenske: sklenila je pogodbo z mariborskim zavodom za dezinfekcijo, deratizacijo in dezinsekcijo, ki bo prihodnji teden pričel pravo totalno vojno proti mrčesu. Danes, v ponedeljek, bodo najprej razkužili mlake in druge stoječe vode v Radencih in okolici, tako da bodo likvidirali vsa legla - komarjev, obadov in drugega mrčesa. V četrtek pa bodo zatem še škropili z letala celotno območje Radencev in bližnjih krajev ob Muri. Akcija bo zajela okrog 100 hektarjev površin od Šratovcev, Boračeve, Radencev, Petanjcev in krajev nižje proti Hrastju-Moti. Računajo, da bodo tako dejansko likvidirali to nadlogo. /.../ Prav pa bi bilo, da bi sočasno udarili tudi po muhah v Gornji Radgoni, proti katerim so ljudje prav tako nemočni in zavoljo katerih so že večkrat razpravljali odgovorni organi, toda doslej še nobena akcija ni prinesla korenitega izboljšanja.

27. junij 1972

Košček morja za delavca

Nedvomno je turizem za vsako narodno gospodarstvo zanimiva stvar. Dežela v razvoju, kot je denimo Jugoslavija, nujno potrebuje devizna sredstva, in precej deviz lahko prinesejo tuji bolj ali manj petični turisti. To smo ugotovili že pred leti - v pomanjkanju sodobnih hotelskih zmogljivosti smo "prodali" turizmu vrsto sindikalnih počitniških domov in vse manj je bilo ob obali prostora za naše delovne ljudi - posebno za tiste z bolj plitvimi denarnicami. Marsikdo je moral kratko malo pozabiti na to, kako je preživeti počitnice na morju - prosti čas je lahko preživel morda le pri sorodnikih na deželi, svoj košček morja pa je moral odstopiti za izravnavo nas plačilne bilance s tujino. Zato ni nič čudnega, če so v zadnjih letih začeli sindikati razmišljati tudi o tem. Svoj dom na slovenski obali so si postavili sindikati iz Ptuja, Murske Sobote in iz drugih slovenskih krajev, pred kratkim pa smo poročali o svečani otvoritvi počitniškega doma v Seči za delavce iz Maribora. Dom z zmogljivostjo petdesetih ležišč v Seči je uredil in obnovil občinski sindikalni svet v Mariboru. V pravo podrtijo je vložil okrog 600.000 din; tako je uredil objekt, ki je sedaj vreden najmanj 2 milijona din in brez misli na poslovnost ponudil mariborskim delavcem, ki imajo manj kot 600 din dohodka na družinskega člana, desetdnevno bivanje v domu za 300 din, s čimer plačajo pravzaprav le hrano. Letoviščarji bodo imeli na razpolago mize za namizni tenis, rusko kegljišče, šahe, prhe, in kar je najvažnejše - svoj košček morja.

N.

28. junij 1972

Nova epidemija v ZDA: orožje

Senator Edward Kennedy, ki je izgubil dva brata v atentatih s strelnim orožjem, se je zavzel za to, da bi ameriški kongres razglasil smrt s strelnim orožjem za epidemijo. Meni, da je vzrok temu zlu v tem, ker v ZDA zlahka prideš do orožja. Senator Kennedy trdi, da se uboji s strelnim orožjem širijo v ZDA kot mrzlica. /.../ Kennedy predlaga zakon, ki bi prepovedal prodajo pištol, pušk in drugega orožja zasebnikom brez dovoljenja in registracije. Obtožil je predsednika Nixona, ker ni uvedel ustrezne kontrole, kdo ima strelno orožje, ampak je odredil le preizkus, če pištole pravilno delujejo. "Lepa tolažba za družino umorjenega, če ve, da napadalec ni bil v nevarnosti, ko je pritisnil na sprožilec in da je brezhibnost orožja potrdilo ameriško finančno ministrstvo," je izjavil Kennedy.

28. junij 1972

Rojeva se trgovski velikan

1819 delavcev in 319 učencev mariborskih trgovskih podjetij VENA in Jeklotehna se bo v petek na referendumu odločalo o integraciji obeh podjetij in od njihove odločitve je odvisno, ali bomo v Mariboru po dolgih letih slednjič dobili za slovenske pojme trgovskega velikana, ki bi bil solidna osnova za nadaljnje združevanje mariborskih trgovinskih zmogljivosti. Strokovnjaki obeh podjetij so skrbno izdelali obsežen elaborat o integraciji obeh podjetij (novo podjetje bo nosilo ime VEMA), ki ugotavlja vse prednosti in pomanjkljivosti integracije. /.../

N.

29. junij 1972

2 milijardi iz Zlatoličja

V najmlajši slovenski dravski hidroelektrarni Zlatoličje so včeraj ob 22.10 dosegli proizvodnjo 2 milijardi kWh električne energije. Elektrarna je pričela obratovati poskusno s prvim agregatom 13. novembra 1968, drugi agregat pa obratuje od 26. aprila 1969. Proizvodnja 2 milijardi kWh v nekaj več kot dveh letih obratovanja elektrarne dokazuje, da se je naša prva kanalska elektrarna enakopravno vključila v verigo zgornjih dravskih elektrarn in v slovenski elektroenergetski sistem.

29. junij 1972

Prvi častni državljan

Zvezna skupščina je včeraj na svečani seji razglasila etiopskega cesarja Haile Selasia za prvega častnega državljana SFRJ. Listina je izpisana na pergamentu in nosi zlat pečat SFRJ. Zbor narodov in družbenopolitični zbor sta sprejela ta sklep v svečanem vzdušju ob 80. rojstnem dnevu etiopskega cesarja. Z razglasitvijo za častnega državljana izražamo čustva narodov in narodnosti Jugoslavije do uglednega borca za svobodo in enakopravnost vseh narodov sveta in do iskrenega prijatelja SFRJ. Etiopski cesar je ta čas gost predsednika Tita na Brionih.

29. junij 1972

Trije osemdesetletniki

Predsednik Tito je včeraj popeljal svojega gosta Haile Selasia v vinsko klet na otoku Vanga, kjer ima precejšnjo kolekcijo različnih pijač. Naš predsednik je poiskal steklenico vina iz leta 1892. To je bila pomembna simbolika, ker je to tudi rojstna letnica predsednika Tita, 25. maja, in cesarja Haile Selasia 23. julija. Bilo je mnogo zdravic in dobrih želja na obeh straneh in državnikoma so zaželeli, da bi praznovala tudi 92-letnico.

30. junij 1972

Začetek del

Danes ob 11.30 bo v Račah pri Mariboru slovesna otvoritev del na avtomobilski cesti Hoče-Levec. Ob otvoritvi bodo govorili Lojze Blenkuš, direktor cestnega sklada SRS, Stojan Požar, predsednik občinske skupščine Maribor, in Jože Slokar, predsednik koordinacijskega odbora GAST kot predstavnik izvajalcev del.

1. julij 1972

Jeklotehna ZA, Vema PROTI

Včeraj sta glasovali o medsebojni integraciji dve največji trgovski mariborski delovni skupnosti, Jeklotehna in Vema. Cilj te akcije je bil jasno postavljen: organizacija trgovine bi naj postala sodobna in odprta, kar ne bi koristilo samo obema delovnima kolektivoma, ampak vsemu mariborskemu gospodarstvu. Glasovanje žal ni prineslo zaželenega, pozitivnega rezultata. Pri Jeklotehni je od 846 volilnih upravičencev glasovalo 755: od teh se je izreklo ZA 64 odstotkov. Člani delovne skupnosti Veme so se odločili ZA le 12,74 odstotno, proti je bila večina, 87,26 odstotka. Podrobneje bomo o tem poročali v prihodnjih številkah Večera.

N. ŠOŠTARIČ

Danilo Škofič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta