Pred 50 leti v Večeru: Na robu katastrofe v Ljudskem vrtu

Pripravil Rok Kajzer
18.06.2022 04:00

Gostje so v 75. minuti vodili celo s 6:1, tega pa si doslej v Ljudskem vrtu ni mogel privoščiti niti en nasprotnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
12. junij 1972

Stane Kavčič v Rušah

Predsednik republiškega izvršnega sveta Stane Kavčič je v soboto v spremstvu republiškega sekretarja za finance Jožeta Florjančiča obiskal Ruše. Sprva so ga sprejeli v tovarni dušika, kjer se je pogovarjal o problemih te delovne organizacije z njenimi predstavniki, nakar si je ogledal proizvodne obrate. Med drugimi je pogovoru prisostvoval mariborski župan Stojan Požar. Po obisku tovarne pa so predsednika Kavčiča povabili v ruški likovni salon, kjer si je ogledal v soboto odprto razstavo del skupine PA v Mariboru.

12. junij 1972

Mogočna proslava v Rušah

V okviru prireditev "Ruški letni oder 1972" je bila v soboto popoldan na letnem odru v Rušah svečana proslava 40. obletnice tega edinstvenega gledališkega objekta na prostem, hkrati pa so proslavili tudi 400. obletnico kmečkih puntov. Ruški amfiteater je bil nabito poln - po naših ocenah je prireditvi prisostvovalo več kot 1000 ljudi /.../ Prireditev, ki jo je pripravilo DPD Svoboda v Rušah, a katere pokrovitelj je bila tovarna dušika, je utekel mešani pevski zbor ruške Svobode. O zgodovini in pomenu kmečkih puntov je nato spregovoril Dušan Poljanec, dolgoletna ruška kulturna delavka Majda Čučkova pa je govorila o kulturni tradiciji Ruš ter 40-letnem obstoju in delovanju ruškega Letnega odra. Poudarila je, da je organizirana kulturna dejavnost v Rušah stara že 300 let, ko so ustanovili humanistično gimnazijo. Ustanovitelj letnega odra pa je bil narodno zavedni Vekoslav Janko. V imenu pokrovitelja ruške tovarne dušika je njen generalni direktor Rafko Razpet odkril spominski obelisk iz lesa, simbol ruškega kulturnega samorastništva, nakar so številne folklorne, pevske in recitacijske skupine izvedle bogat kulturni spored. Zvečer pa so v likovnem salonu v Rušah še odprli razstavo likovnih del skupine PA v Mariboru. Svoja dela razstavljajo Golja, Kavčič, Kores, Pandur in Tihčeva.

B. Z.

12. junij 1972

Intimna Izpoved

SLIKAR IN GRAFIK IVAN KOS RAZSTAVLJA V MALEM SALONU MARIBORSKEGA RAZSTAVNEGA SALONA ROTOVŽ GRAFIKO, EX LIBRISE IN VOŠČILNICE - Marsikateri ljubitelj umetnosti nestorja štajerskih slikarjev Ivana Kosa morda ne ve, da je umetnik pričel svojo likovno pot ravno z grafiko. Čeprav se je vsa dolga leta svoje umetniške poti kontinuirano ukvarjal s to plemenito in zadržano obliko likovnega izraza, se z razstavo v Malem salonu prvič predstavlja Mariboru kot grafik. Uvod v ličen katalog nam pove, da je izbor splošnih listov, ex librisov in voščilnic iz predvojnih in povojnih let naključen in nesistematičen - mnoga dela so v privatni lasti. Tako ne bi mogli govoriti o nekem pregledu oziroma retrospektivi Kosovega grafičnega udejstvovanja, pač pa nam je umetnik dovolil pogled na delček njegovega intimnega sveta ustvarjanja /.../.

META GABRŠEK-PROSENC

12. junij 1972

Festival strelcev

Maribor — Olimpija 3:6 (1:2) - Če bi bili napadalci vselej tako razpoloženi kot včeraj, potem bi ljudje trumoma prihajali na stadione. Toda na žalost se le redko pripeti, da bi v prvoligaški tekmi videli 9 zadetkov; včeraj so si privoščili pravi festival strelci Maribora in Olimpije. Pričakovati je bilo, da bosta obe enajsterici igrali odprto in obrambi ne preveč ostro ali celo grobo, toda takšnega razvoja dogodkov se nismo nadejali. Domačini so bili namreč na robu katastrofe, ker so gostje v 75. minuti vodili celo s 6:1, tega pa si doslej v Ljudskem vrtu ni mogel privoščiti niti en nasprotnik. V tolažbo sta bila nato v finišu dosežena še dva zadetka v korist Maribora, tako da je rezultat še kolikor toliko ugoden. Neugoden pa je celoten vtis o zmožnosti Omeragičeve čete. /.../

B. SKALICKY

13. junij 1972

Sovjetski plin za Jugoslavijo?

Na vprašanje poslanca Ivana Krefta o rezultatih prizadevanj za zagotovitev naravnega plina iz Sovjetske zveze je odgovoril republiški sekretar za gospodarstvo Marjan Dolenc takole: Iz informacije o VIII. zasedanju medvladne jugoslovansko-

sovjetske komisije za gospodarsko sodelovanje je razvidno, da vprašanje dobave sovjetskega naravnega plina za potrebe Jugoslavije na njem ni bilo podrobneje obravnavano, temveč je bito sklenjeno, da se o tem problemu razpravlja na posebnih meddržavnih pogajanjih o surovinah, ki se bodo vršila v 3. oziroma v 4. kvartalu tega leta. /.../

Arhiv Večera
14. junij 1972

Vojaška vaja

V četrtek bodo v širšem okolišu Dravskega polja večje vojaške vaje, v katerih bodo sodelovale vse sestavine oboroženega odpora. Svojo izurjenost bodo preizkusili ob zahtevno zastavljenih nalogah operativne enote JLA, pripadniki partizanskih enot in civilne zaščite. Sodelovalo bo tudi vojno letalstvo s helikopterskim desantom, uprizoritvijo raketnih napadov, bombardiranjem zrak-zemlja in prikazom napada z napalmskimi bombami. Vaja bo izredno zanimiva, zato je prav, da si jo ogleda čimveč rezervnih starešin: na njej bodo videli marsikaj poučnega, kar bodo lahko dejavniki, ki so vključeni v organizacijo vseljudskcga odpora, s pridom uporabili pri delu v krajevnih skupnostih, delovnih organizacijah in partizanskih enotah na svojem območju. Vsi, ki bi si vajo želeli ogledati, lahko dobijo podrobnejše informacije pri poveljnikih enot ali na krajevnih skupnostih pri predsednikih ZROP.

15. junij 1972

Mali krvoločnež v mariborskem akvariju

V gojišču mariborskega akvarija imajo majhnega krvoločneža, trideset centimetrov dolgega krokodilčka, ki so ga dobili iz zahodnonemškega akvarija. Čeravno je majhen, je že popadljiv. Prav pošteno ugrizne v prst, če mu ga kdo nastavi. Zvedeli smo, da bo krokodilček z leti zrasel do enega metra. Kmalu ga bodo dali na ogled v akvarij, kjer bo doraščal za stekleno šipo. V akvariju pa so dobili tudi nekaj želvic, nič večjih, kot je otroška dlan. Povedali so nam, da so te želve zelo napadalne, ko dosežejo velikost 30 centimetrov. Kasneje se bodo počasi umirile in postale tolikšne, da bodo merile kar cel meter. Mariborski akvarij je prav v teh dneh priljubljena izletniška točka šolarjev, ki med šolskimi izleti obiskujejo Maribor.

B. P.

16. junij 1972

Mariborčani glasujejo

Davi ob šestih so v delovnih organizacijah v občini Maribor odprli volišča. Zaposleni v podjetjih glasujejo danes na referendumu o samoprispevku za šolstvo in otroško varstvo. Volišča v podjetjih bodo odprta do 22. ure. Ostali prebivalci bodo glasovali v nedeljo, 18. junija. Samoprispevek bo pomagal, da bodo hitreje uredili najbolj pereča vprašanja v šolstvu in otroškem varstvu v mariborski občini.

17. junij 1972

Pohvala odličnjakom

Letošnjim odličnjakom slovenskih srednjih šol je včeraj v Križankah spregovoril predsednik slovenskega IS Stane Kavčič. Na prireditvi je republiška konferenca ZMS podelila najboljšim srednješolcem, bilo jih je več sto, priznanja za njihova prizadevanja, da bi dosegli čim večje znanje.

17. junij 1972

Cigarete brez reklame

Kako daleč smo v Sloveniji z akcijo za prepoved objavljanja reklam za tobačne izdelke, je bilo povsem umestno vprašanje med množico "poslanske radovednosti", ki je med poslanci socialno-zdravstvenega zbora zadnji četrtek še posebej zanimalo dr. Borisa Fillija. Dr. Srečko Koren, predsednik zbora, je v odgovoru omenil, da je zvezni sekretariat za socialno politiko "postavil prepoved kajenja" (le kako naj bi jo dosegli?) pri usklajevanju zakona o neoporečnosti živil in predmetov široke potrošnje. Osnutek zakona je zvezna skupščina že obravnavala in ga tudi sprejela. /.../ V zakonu je med drugim določilo o prepovedi propagiranja vseh vrst tobačnih izdelkov. Trditi bi si upali, da se tobačni industriji, ki s svojimi reklamami preplavlja domala vsa komunikacijska sredstva, obetajo slabi časi. Vsaj kar zadeva pretirano propagiranje tobačnih izdelkov. Zadnja napoved bo bržkone razveselila sovražnike cigaretnih dimov. Teh pa verjetno ni tako malo.

I.V.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta