(INTERVJU) Tanja Fajon: Antijanšizem ni dovolj, potrebujemo alternativo

Predsedujoča Socialnim demokratom in evropska poslanka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na vrh SD ste se prejšnji teden po odstopu Dejana Židana in seji predsedstva SD povzpeli kot predsedujoča stranki oziroma kot vršilka dolžnosti predsednice stranke do kongresa stranke, ki je napovedan za jesen. Tranzicija oblasti v stranki je navzven delovala zelo dogovorno. Zakaj se v stranki, ki je naslednica Komunistične partije Slovenije, niste raje odločili, da stranko do kongresa vodi Židan, kongres kot najvišje demokratično telo stranke pa nato izpelje demokratični postopek izbire predsednika stranke?
"Prehod na čelo stranke smo izpeljali zelo umirjeno, marsikoga je presenetil, bila pa je osebna odločitev zdaj bivšega predsednika Dejana Židana, da odstopi. Nekaj dni pred dnevom D me je prosil, da začasno prevzamem predsedovanje stranke. To sem sprejela, dogovorili pa smo se, da bomo kongres stranke izpeljali, ko bo za to politično primeren trenutek. Dokazali smo, da smo zrela stranka, dobila sem soglasno podporo članstva in ne bi si želela boljšega prihoda, kot smo ga izpeljali."
Podpora vodstva stranke je evidentna, kakšna pa je podpora terena? V stranko prihajate od zunaj in to utegne marsikoga v etablirani stranki, ki se dolga leta vzpenja po strankarskih hierarhiji, zmotiti?
"Nasprotno, menim, da je podpora znotraj stranke izjemno dobra. Nisem novinka v tej stranki, članica sem približno osem let, nekajkrat zapored sem bila prepričljivo izvoljena za podpredsednico stranke. Dvakrat sem na evropskih volitvah dobila izjemno dober rezultat, med drugim zaradi mojega zelo angažiranega dela prav na terenu. Z mrežo stranke sem zelo povezana in se redno odzivam na vabila na pogovore in srečanja po vsej Sloveniji. Želela sem si gladek prehod, ki mi daje možnost, da vidim, kako gredo zadeve, poleg tega pa bomo spremljali, kaj ta prehod pomeni na političnem parketu. Članstvu bom predlagala, da kongres izpeljemo čim prej, jeseni, če bo to mogoče. To pa ne zapira vrat drugim kandidatom. Pričakujem odprto razpravo in mogoče tudi druge kandidate. Ta trenutek ne želim prejudicirati, kakšen bo kongres, moje ime je v ospredju, a to ne zapira vrat drugim."
Presekati Židanovo predsedovanje je bila dalj časa tiha želja znotraj stranke, a je veljalo, da ustrezne alternative ni. Ste pred dvema tednoma prvič v šestih letih Židanovega vodenja dobili ponudbo, da prevzamete stranko?
"Z Dejanom Židanom sva približno v istem obdobju stopila na politični parket. Sva zelo dobra prijatelja, danes tudi zaveznika. Smo stranka s tradicijo in demokracijo, imamo pa seveda različna mnenja. V zadnjih letih sem bila del vodstva, do mene pa ni prišla nobena tako konkretna ponudba kot sedaj, ko me je bivši predsednik zaprosil, da prevzamem vodenje."
Kaj je manjkalo Židanu, da stranke ni potegnil naprej, na želene odstotke? Vemo, da ste se mu zahvalili za minulo delo, da vam je zapustil stranko v dobri kondiciji, naju pa zanima kritični pretres njegovega načina in rezultatov vodenja stranke.
"Dejana predvsem vidim kot človeka z veliko začetnico. Ker je bil vedno iskren in ni bil maščevalen ali zahrbten. Povedal je, da se zaveda, da je dosegel svoj politični plafon, in da čuti, da je nastopil čas za novo generacijo. Mene pa najbolj bremeni, da je politika izgubila verodostojnost v očeh državljanov. Vladata apatija in jeza, ki jo ljudje izražajo tudi na kolesarskih protestih vsak petek. Politiki želim vrniti ugled in verodostojnost, tudi znotraj stranke. Vrata odpiramo za vse, ki želijo pomagati na poti k tem ciljem."
Kdo so vaši svetovalci, na koga se najbolj zanesete?
"Okoli sebe imam ljudi, ki delujejo z mano kot evropsko poslanko. Poleg tega imamo v stranki izjemno velik potencial in nabor ljudi, ki pomagajo znotraj stranke. Ljudi, ki mi dajejo nasvete, je res veliko. Ponudbe za nasvete prihajajo z vseh strani, zato jih bo treba v prihodnje bolj selekcionirati."
Ocenjuje se, da bo stranka z vašim vodstvom pridobila nekaj odstotkov, a za preboj bosta verjetno potrebni kadrovska prevetritev in seveda programska. Kaj napovedujete?
"Imamo zelo dober program, ki je bil sprejet na velenjskem kongresu. Od tod bomo nadgrajevali zgodbo. Politika odprtih vrat stranke bo še naprej odprta. Na zmernem delu levega političnega pola sta ključna sodelovanje in zaupanje. Vsi stremimo k istim ciljem. Kako konkretno, bo pokazal tudi čas. Predsedovanje stranki sem prevzela pred nekaj dnevi, imam veliko energije, vzela si bom veliko časa za realizacijo in nadgradnjo idej."
Že pred prevzemom stranke ste se kdaj na twitterju soočili z aktualnim premierjem in obsodili njegova dejanja, a takrat ste vendarle na dogajanje na slovenskem političnem parketu gledali od zunaj. Kot kaže po prvih operativnih dneh v vlogi voditeljice SD, ste se odločili nadaljevati retoriko, uperjeno proti dejanjem Janše. Je to pot, po kateri boste peljali stranko?
"To ni retorika proti Janezu Janši, to je nasprotovanje konkretnim dejanjem. Zavzemam se za dostojanstvo, spoštovanje, kulturo strpnosti, sem proti širjenju sovraštva in vnašanju razkola v družbo. Janša pa na socialnih omrežjih arogantno in sovražno napada pravosodje, novinarje, kolesarje in tako naprej. Zame je to zelo nevarna retorika. Ne razumem, zakaj bi s sovražnim govorom vnašali še večji nemir med ljudi. Temu se bom gotovo vedno zoperstavila, na glas bom povedala, kaj je narobe. Janševa retorika je slaba za zdravo atmosfero v družbi. To, da se ljudje na ulicah množično zoperstavljajo vladi, ni zanemarljivo. S tem sporočajo, da jim je dovolj afer, korupcije in politike, ki straši. Potrebujemo politiko, ki rešuje in pomirja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.