Dejan Židan: "Odhajam, ker je zdaj pravi čas." Fajonova izpostavila željo po več sodelovanja na levi sredini političnega prostora

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
28.05.2020 20:15

Na dan svoje šeste obletnice predsedovanja opozicijski SD je Židan vodstveno funkcijo kot prvi ženski na čelu stranke predal Tanji Fajon.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po šestih letih predsedstva opozicijski SD Dejan Židan predaja krmilo stranke. Na to mesto se je vsaj do naslednjega volilnega kongresa povzpela dozdajšnja podpredsednica in evropska poslanka Tanja Fajon. "Odhajam, ker vem, da je zdaj pravi čas, stranka je v dobri kondiciji. Dober voditelj izbere pravi čas in poskrbi, da so za njegovim hrbtom kvalitetni, izobraženi in kompetentni ljudje, da prevzamejo vodenje, ko je to potrebno," je povedal Židan, ki zatrjuje, da odločitev enotno podpirajo poslanci in politično vodstvo. Tranzicija se je pripravljala dalj časa, na kar kaže skupna predstavitev rešitve ravno na simbolni datum šestletnice Židanovega vodenja. Na čelo SD se je Židan povzpel 2014., le štiri leta po tem, ko je kot politični novinec zasedel mesto kmetijskega ministra. Poteza doktorja veterinarske medicine, ki kot poslanec ostaja v politiki, je bila vse prej kot presenečenje, podobno tudi izbira Fajonove, ki se je kot potencialna kandidatka omenjala že na novembrskem programskem kongresu, ko je Židan odločno zavračal namige, da bi utegnil prepustiti svoje mesto. Iz špekulacij takrat ni bil izvzet niti pred dvema letoma iz SMC prestopljeni Milan Brglez, a po naših informacijah ta tudi v bodoče naj ne bi vstopal v igro. Po Židanovih navedbah je v stranki več kompetentnih ljudi, pretehtali pa so ugled, priljubljenost in mednarodna vpetost, ki da jih ima Fajonova. "Res je, da je moja izkušnja bolj z evropskega parketa, ampak tam mi je uspelo v desetih letih prepričati, narediti pomembne rezultate in se marsikaj naučiti," je med drugim povedala retorično od Židana spretnejša Fajonova, ki jo bivši predsednik vidi v vlogi naslednje predsednice vlade. "Glede na to, da imam zaledje v evropski politiki, me skrbi, da ta aktualna vlada odmika Slovenijo od nekega jedrnega centra Evrope z nevarnimi, represivnimi politikami, napadi na neodvisno novinarstvo, sodstvo, v času, ko ljudje potrebujejo sodelovanje, povezovanje in odgovorno vodenje," je zaskrbljenost izrazila političarka, ki ostaja evropska poslanka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta