Zakaj se je poleti dobro odžejati z lubenico?

NR
20.06.2021 04:45
Lubenica je zelo zdrav sadež, vsebuje veliko vode in pomembnih hranil, vključno z likopenom in vitaminom C. Ni le okusen nizkokalorični sadež, ampak je koristna tudi za naše počutje in zdravje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veliko vode ima! Foto: Profimedia
Profimedia

Lubenica je zelo okusna in osvežilna, hkrati pa je za zdravje zelo koristna. Vsebuje le 46 kalorij na 155 gramov (ena skodelica), veliko vitamina C in A ter druge zdrave hranilne snovi. Izpostavljamo največje koristi, ki jih prinaša redno uživanje lubenice, povzeli smo jih po spletnem portalu Healthline.

Pomaga pri hidraciji telesa

Voda je zelo pomembna za ohranjanje hidracije telesa, pomaga pa tudi uživanje živil z visoko vsebnostjo vode. Lubenica vsebuje kar 92 odstotkov vode, hkrati pa nas še nasiti. Kombinacija vode in vlaknin pomeni, da zaužijete veliko količino hrane z malo kalorij.

Vsebuje hranila in koristne rastlinske spojine

Med sadjem je prav lubenica med sadeži z najmanj kalorijami - le 46 kalorij na 155 gramov, kar je celo manj kot pri sadju z nizko vsebnostjo sladkorja, na primer jagodičevju. Lubenica pa vsebuje tudi veliko drugih hranil, vključno z naslednjimi vitamini in minerali: vitamin C: 21 odstotkov referenčnega dnevnega vnosa (RDI); vitamin A: 18 odstotkov RDI; kalij: pet odstotkov RDI; magnezij: štiri odstotke RDI; vitamini B1, B5 in B6: tri odstotke RDI.

V Bangladešu jih imajo dovolj. Foto: Profimedia
Profimedia

V lubenici je prav tako veliko karotenoidov, vključno z betakarotenom in likopenom. Poleg tega ima citrulin, pomembno aminokislino.

Najpomembnejši antioksidanti v lubenici:

• Vitamin C je antioksidant, ki pomaga preprečevati poškodbe celic zaradi prostih radikalov.

- Karotenoidi so vrsta rastlinskih spojin z alfa- in betakarotenom, ki jih vaše telo pretvori v vitamin A.

- Likopen je vrsta karotenoida, ki se ne spremeni v vitamin A. Ta močni antioksidant daje rdečo barvo paradižniku in lubenici in je zelo zdrav.

• Kukurbitacin E je rastlinska spojina z antioksidativnimi in protivnetnimi učinki. Grenka melona, ​​sorodnica lubenice, vsebuje še več kukurbitacina E.

Lahko pomaga preprečevati nastanek raka

Raziskovalci so preučevali likopen in druge rastlinske spojine v lubenici ter njihove učinke pri preprečevanju nastanka raka. Čeprav je vnos likopena povezan z manjšim tveganjem za nastanek nekaterih vrst raka, so rezultati študije različni. Najmočnejša ugotovljena povezava je med likopenom in rakom prebavnega sistema, tveganje za nastanek raka pa naj bi zmanjševal z zniževanjem inzulinu podobnega rastnega faktorja (IGF), beljakovine, ki sodeluje pri celični delitvi. Visoke ravni IGF so namreč povezane z nastankom raka. Kukurbitacin E pa so raziskovali zaradi sposobnosti zaviranja rasti tumorja.

Lahko izboljša zdravje srca

Bolezni srca so najpogostejši vzrok smrti po vsem svetu. Dejavniki življenjskega sloga, vključno s prehrano, lahko znižajo tveganje za srčni infarkt in možgansko kap, saj znižajo visok krvni tlak in holesterol. Številna hranila v lubenici imajo posebne koristi za zdravje srca. Študije kažejo, da likopen lahko pomaga zniževati holesterol in krvni tlak.

​Študije, pri katerih so sodelovale debele ženske v postmenopavzi in finski moški, pa so pokazale, da lahko likopen zmanjša tudi togost in debelino sten arterij.

​Lubenica vsebuje še citrulin, aminokislino, ki lahko poveča raven dušikovega oksida v telesu. Dušikov oksid pomaga pri širjenju krvnih žil, kar znižuje krvni tlak.

Drugi vitamini in minerali v lubenici so prav tako dobri za srce, predvsem vitamini A, B6, C, magnezij in kalij.

Lahko zmanjša vnetje in oksidativni stres

Vnetja so pogosta pri številnih kroničnih boleznih. Lubenica lahko pomaga zmanjšati vnetja in oksidativne poškodbe, saj ima zelo veliko protivnetnih antioksidantov (vključno z likopenom) in vitamina C.

Kulinarična popestritev Foto: Profimedia
Profimedia

V študiji iz leta 2015 so laboratorijske podgane hranili z lubenico v prahu in tako dopolnili njihovo nezdravo prehrano. V primerjavi s kontrolno skupino so razvile nižjo vrednost vnetnega markerja C, reaktivnega proteina, in manj oksidativnega stresa.

V eni od študij so ljudje pili paradižnikov sok, bogat z likopenom, dodali so mu tudi vitamin C. Njihovi markerji za vnetje so se zmanjšali, vrednost antioksidantov pa povečala. Lubenica vsebuje tako likopen kot vitamin C. Kot antioksidant lahko likopen koristi tudi zdravju možganov, na primer pri preprečevanju nastanka in poslabšanja Alzheimerjeve bolezni.

Lahko pomaga preprečiti degeneracijo rumene pege

Likopen se nahaja v več delih očesa, kjer pomaga zaščititi oko pred oksidativnimi poškodbami in vnetji. Prav tako lahko prepreči starostno degeneracijo makule (AMD). To je pogosta težava z očmi, ki lahko pri starejših odraslih povzroči slepoto. Vloga likopena kot antioksidanta in protivnetne spojine lahko pomaga preprečiti razvoj in poslabšanje AMD.

Lahko pomaga pri lajšanju bolečin v mišicah

Citrulin, aminokislina v lubenici, lahko zmanjša bolečine v mišicah. Na voljo je tudi kot prehranski dodatek. Zdi se celo, da sok lubenice poveča absorpcijo citrulina. V eni od manjših študij so športniki pili navaden sok lubenice, sok lubenice, pomešan s citrulinom, ali samo citrulin. Oba napitka iz soka lubenice sta v primerjavi s čistim citrulinom vplivala na manj bolečin v mišicah in doseganje zdravega srčnega utripa.

Raziskovalci so izvedli tudi poskus v epruveti, s katerim so raziskali absorpcijo citrulina. Njihove ugotovitve kažejo, da je absorpcija citrulina najučinkovitejša, če ga uživamo s sokom lubenice. V drugih raziskavah so preučevali še potencial citrulina za izboljšanje vzdržljivosti in uspešnosti vadbe, a za zdaj pozitivnih učinkov niso mogli dokazati.

Koristi koži in lasem

Vitamina A in C, ki ju najdemo v lubenici, sta pomembna za zdravo kožo in lase. Vitamin C pomaga telesu pri tvorjenju kolagena, beljakovine, ki kožo ohranja prožno in lase močne. Vitamin A je pomemben tudi za zdravo kožo, saj pomaga ustvarjati in obnavljati kožne celice. Brez vitamina A je koža videti suha in luskava. Tako likopen kot betakaroten lahko pomagata zaščititi kožo pred sončnimi opeklinami.

Poletna osvežitev Foto: Reuters
Reuters

Lahko izboljša prebavo

Lubenica vsebuje veliko vode in manjšo količino vlaknin, oboje pa je zelo pomembno za zdravo prebavo. Vlaknine vplivajo na količino blata, voda pa pomaga pri delovanju prebavnega trakta. Uživanje sadja in zelenjave, bogatih z vodo in vlakninami, tudi lubenice, je lahko zelo koristno za zdravo odvajanje.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta