Kako se odžejati? Tu so napitki, ki pomagajo prenašati vročino ...

Zora Štok Zora Štok
09.08.2020 04:50

Večno vprašanje v poletnih dneh je, s čim se bomo kar najbolje odžejali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pisano, kot je poletje - različno sadje, kapljica jedilne barve za modro, veliko vode in ledu, pa ne bo žeje.
Profimedia

Eni prisegajo na mehurčke v kozarcih, polnih ledu, spet drugi na čaje sobne temperature. A med tema skrajnostma je še kot poletno sadje pisana paleta raznih napitkov, ki si jih pripravljamo sami in jih je nemogoče vse našteti. Lahko pa se poigravamo z idejami, kaj hraniti v vrčih in potem nalivati v kozarce, da bo vroče dni lažje prenesti. Pa tudi, da nam bo telo hvaležno, ker bomo s primerno pijačo nadomestili tisto, kar s potenjem izgubljamo.
Za začetek morda velja spomniti, da se vsaj v najhujši vročini izognimo močnim alkoholnim pijačam. Pivo in vino po ljudskem prepričanju sicer sodita med hrano, a vseeno velja previdnost, če se pod vročim soncem sklenemo odžejati s tema priljubljenima pijačama. A v še večji meri velja previdnost, če si žejo gasimo s koktajli, v katerih so rum, vodka, viski, džin in različni likerji. Če že ne moremo brez tega, alkohol vsaj dozirajmo tako, da bo v mešani pijači bolj za okus, kot pa, da prevladuje. Tudi pri sangriji, priljubljeni poletni sadni alkoholni osvežitvi, bodimo previdni pri dodajanju vina in penine - raje malo manj, da lahko spijemo več, kot da se po dveh kozarcih pijače znajdemo "v rožicah".

Naj ne bo ledeno mrzlo

Poleti je dovolj sadja (tudi zelenjave) in svežih zelišč, da si lahko skorajda vsak dan pripravimo kakšno dobro pijačo. Nekatere lahko pripravimo tudi vnaprej in jih hranimo v hladilniku, čeprav velja, da v vročini najbolj odžejajo pijače, ki niso preveč hladne. In naj ne bi bile preveč sladke. In tudi brez mehurčkov naj bi bile. A težko se je držati vsega tega, različni smo si, vsakomur tekne kaj drugega. Na srečo je dovolj možnosti, da si vsak omisli tisto, kar mu je najljubše.

Začimbe (koper, baziliko, rezino ingverja, meto, meliso) in kos kumare imamo vedno pri roki, pa si iz tega pripravimo še napitek.
Profimedia
Sok, mineralna voda, tonik in sadje so pravšnji za poletno žejo. Previdni bodite le, če dodajate alkohol; nekaj kapljic džina ali belega ruma bo dovolj.
Profimedia

Pijača kar v ananasu ali lubenici

Namesto v vrčih in kozarcih lahko poletno osvežilno pijačo pripravimo tudi v sadju. Ananas, melona in lubenica so kot nalašč za to. Ananas izdolbemo in s sokovnikom iztisnemo sok ali pa kose sadeža narežemo na čisto majhne koščke. Dodamo še kakšno sadje žive barve, maline, višnje ali jagode na primer, nekaj koščkov kivija in s tem napolnimo izdolben ananas. Prelijemo s sokom, razredčenim z malo vode, lahko tudi mineralne, če imamo radi mehurčke, dodamo nekaj kock ledu in napitek je gotov. Lahko pa uporabimo samo koščke ananasa in napitek pripravimo s kokosovo vodo ali z mešanico vode in kokosovega mleka. Če napitek pripravljamo za odrasle in ga bomo hladnega pili zvečer, lahko dodamo malo kokosovega ali vaniljevega likerja, tudi nekaj kapljic cointreauja (liker iz pomarančnih lupin) bo hladnemu poletnemu koktajlu dalo dodaten okus.

Voda, vrč, sadje in zelišča so vse, kar potrebujemo za osvežitev v vročih poletnih dneh.
Profimedia
Zaradi vsebnosti vitaminov so citrusi še posebno primerni za poletne napitke.
Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta