Sveta bazilika posreduje energijo ljubezni

Patricija Šenekar
27.12.2020 02:45
Ni podobna baziliki, ki jo običajno uporabljamo v kulinariki. Lahko jo pijemo kot čaj, vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sveta bazilika zmanjšuje umski, čustveni in telesni stres. Foto: Vrtko/Floraexpress
Vrtko/Floraexpress

Ni primernejše pike na i, kot je skodelica čaja svete bazilike v hladnem zimskem večeru. Imenovana tudi tulsi (Ocimum sanctum L.), je pripadnica vrst bazilik iz družine usnjatic. Kot trajnico jo gojijo za religiozne in zdravstvene namene. Ni podobna baziliki, ki jo uporabljamo v prehranske namene, čeprav ima tudi ta nekaj zdravilnih učinkovin.

Bazilika tulsi je nizka grmovnica pokončne rasti. Njeni ovalni zeleno-škrlatni listi imajo vonj po janežu, so močno aromatični, z začimbno, rahlo grenko noto. Drobni škrlatni cvetovi grozdasto izraščajo iz zalistja. Lahko jo uporabimo tudi kot začimbo, vendar je bolj grenka od ostalih bazilik. Lahko jo pijemo kot čaj, lističe sušimo ali jih uporabimo sveže.

Uporabimo jo kot podporo pri številnih zdravstvenih težavah, tako notranje kot za zunanjo uporabo. Vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov. Uživamo jo v obliki čaja, kot dodatek jedem ali kot prehransko dopolnilo do 18 gramov dnevno oziroma dozo potrojimo ob težavah.

Ima močno protivnetno delovanje, kadar jo jemljemo notranje in tudi če jo nanesemo na kožo. Svežo baziliko natremo v možnarju in jo nanesemo na vneto kožo ali akne, pomirja izpuščaje. Ima protiglivično in protibakterijsko delovanje, odpravi lišaje in druga neprijetna stanja kože. Kot močan prevretek jo lahko dodamo kopeli. Stanje kože izboljša tudi, kadar uživamo čaj. Kot obkladek lahko uporabimo čaj tulsi ob težavah z očmi. Pomaga pri vnetjih, mrenah, pritisku … Lajša zastoje v pljučih ob akutnem ali kroničnem bronhitisu, saj s pospeševanjem izločanja mukusa odpira dihalne poti in lajša dihanje. Zdravilne učinkovine se nahajajo predvsem v eteričnih oljih z močnim protibakterijskim in protiglivičnim delovanjem. Izboljšuje tudi pobolezenska stanja pljuč in jih okrepi.

Z njeno pomočjo se lažje borimo proti škodljivim učinkom prostih radikalov, antioksidanti v njej varujejo naše srce in ožilje. Eden izmed antioksidantov, eugenol, je koristen pri zmanjševanju previsokih ravni holesterola v krvi. Tudi na splošno zmanjšuje oksidativni stres v telesu, niža pritisk, umirja vnetja in živce. Priporočljiva je sladkornim bolnikom, pomaga v boju s prekomerno težo in pomaga ohranjati stabilne vrednosti sladkorja v krvi. Je blag diuretik in razstrupljevalec.

Lističe sušimo ali jih uporabimo sveže. Foto: Wikipedija
Wikipedija

Pomaga pri odstranjevanju sečne kisline iz telesa, ta je med glavnimi povzročitelji ledvičnih kamnov. Čisti ledvice in ščiti njihovo zdravje, tudi zdravje jeter. Pomaga pri revmah in artritisu. Zmanjšuje izločanje želodčne kisline. Odsvetuje se uporaba v nosečnosti in ob dojenju. Tudi pri hipotirozi je ne uživamo. Ker moti procese strjevanja krvi, je ne uživamo vsaj dva tedna pred načrtovano operacijo.

Poznano je njeno delovanje ob anksioznih stiskah in depresiji. Zmanjšuje umski, čustveni in telesni stres. V Indiji, kjer je zelo uporabljana, pravijo, da posreduje energijo božanskega, odpira srce in um ter posreduje energijo ljubezni in predanosti. Ker prečiščuje prostor, ima mesto v vsaki hiši. Njen značaj je topel in pekoč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta