Izkoristite vse čare in bogat okus bazilike tudi pozimi. Gojimo jo lahko kar ob kuhinjskem oknu

Miša Pušenjak
13.12.2020 04:40
Pred nami so najlepši, letos žal nekoliko drugačni prazniki. Tudi darila bodo najbrž nekoliko drugačna, bolj osebna. Eno takih je lahko konec koncev tudi seme. Zavijemo ga v lep prtiček ali posejemo v lep lonček.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Različne vrste bazilike, v ozadju je grmičasta Foto: Miša Pušenjak
Miša Pušenjak

Za setev bazilike kot darila v bližajočih se praznikih je že prepozno. Čeprav je bazilika ena izmed rastlin, ki simbolično prinašajo nekaj toplote in lepih občutkov našim srcem. Ker praznični dnevi niso ravno primerni za pisanje o pridelavi zelenjave na prostem, sem se odločila, da napišem nekaj o tem resnično vsestranskem zelišču. V Aziji baziliko povsem z razlogom imenujejo sveta rastlina. Uporabljamo jo kot nepogrešljivo zelišče v številnih jedeh, na vrt privlači številne opraševalce, pomaga rastlinam v soseščini, da so bolj odporne, prekrasno cveti in je lep okras, ne nazadnje pa so opraševalci, ki nabirajo njeno medičino, bolj odporni. Si torej zasluži naziv sveta rastlina?

​Bazilika se predstavi

Bazilika pravzaprav izvira iz Male Azije, v Evropo pa so jo prinesli stari Grki in Rimljani. Sredozemske kuhinje ni brez njenega specifičnega okusa, ponovno pa prevzema tudi naša srca. Skoraj ne srečam več vrta in še manj rastlinjaka brez tega zelišča. Pa veste, da obstajajo številne sorte bazilike? Najbolj seveda poznate tisto z bleščečimi listi, ki je tudi res aromatična, rečemo ji nemška bazilika ali bazilika genovese. A še zdaleč ni edina. Edinstvena in zelo opazna je drobnolistna bazilika, ki s svojo popolnoma kroglasto rastjo zelo lepo popestri gredice, naj bodo okrasne ali zelenjavne. Limonska ali indonezijska bazilika ima nekoliko drugačen, še bolj eksotičen vonj in okus. Prav tako je nekoliko drugačna in posebna tajska bazilika. Na naših policah najdete še seme rdečelistne bazilike, ki je res atraktivna, a tudi najbolj občutljiva med vsemi. Res pestra izbira. Pa sem pozabila še na tisto, ki je najbolj všeč meni, to je grmičasta bazilika. Ta se ne razmnožuje s semenom, ampak s potaknjenci, je pa najmanj občutljiva. Moj vrt ni nikoli brez nje.

Grmičasta bazilika in paradižnik - lepo, uporabno in učinkovito Foto: Miša Pušenjak
Miša Pušenjak

Setev

Tudi v Sloveniji že dolgo dobimo seme in sadike zgoraj omenjenih vrst bazilike. Vsaka ima svoj specifični, nekoliko drugačen okus. Bazilika kali na svetlem, na to vas najprej opozarjam. Posejemo jo tako, da izbrano posodo najprej napolnimo s substratom do vrha in zemljo rahlo potlačimo, da se izognemo zračnim žepom v njej. Nato po površini lončka posejemo seme. Spomladi, ko vzgajamo sadike, naj setev ne bo gosta, zdaj pa jo lahko posejete zelo na gosto. Zakaj? Ker boste porezali baziliko kot mikro zelenjavo, torej ko bo naredila prve prave liste. O mikro zelenjavi sem pisala pred 14 dnevi. Izkoristiti je mogoče vse čare in bogat okus bazilike tudi pozimi, ko jo gojimo ob kuhinjskem oknu. Pa še tveganje je manjše, saj tako majhna še ne bo splesnela takoj.

Seme samo s prstom potisnete v zemljo tako, da ga zemlja ne prekrije. Posejano nato zalijte, ovijte v folijo za živila in dajte na toplo. Prostor mora biti svetel. Kali od osem do dvajset dni. Ko opazite vznik, takoj odvijte folijo, saj je bazilika zelo občutljiva za visoko zračno vlago.

Če vzgajamo sadike, je res treba paziti, da ne zalivate preveč. Žal potrebuje bazilika v začetku rastne dobe toplo okolje, zato v neogrevanem rastlinjaku do aprila ne bo najbolje uspevala. Za pridelavo mikro zelenjave pa ni težav. Postavite jo ob topla okna in zalivajte res le toliko, da se ne bo izsušila.

Vzgoja sadike in pomen

Za pridelavo na prostem jo sejemo v začetku februarja, za rastlinjake pa lahko tudi že v januarju. Vzamemo lončke premera pet centimetrov. V vsakega posejemo do deset semenk tako, kot je opisano zgoraj. Tako bodo sadike močnejše in gostejše. Pikiranje ni potrebno. Potrebna je le temperatura okoli 20 °C za vzgojo manjših rastlin in le nekaj manj tudi kasneje.

Najpomembnejša učinkovina v baziliki je eterično olje. Vendar vsebuje bazilika tudi nekaj čreslovin, saponine in flavonoide. Sveža je močnejša in učinkovitejša od posušene. Prav zato je smiselna tudi setev za mikro zelenjavo zdaj, pozimi.

Ne samo ob paradižniku, bazilika je koristna tudi ob papriki. Foto: Miša Pušenjak
Miša Pušenjak

Bazilika vzbuja tek, pospešuje prebavo, lajša bolečine in krče v želodcu, lajša napenjanje in vetrove, rahlo razkužuje in odvaja vodo. Je tudi blago pomirilo. Blaži sluznico in pomirja kašelj, prav tako je razkužilo pri bolezni sečil in pomaga olajšati težave zaradi belega toka. Blaži pike in vbode žuželk.

Uporablja se kot začimbnica, najbolj sodi v sredozemske jedi in jedi, v katerih je tudi paradižnik. Enkrat sem tudi okusila odličen sirup iz bazilike. Iz zelene bazilike je bil prekrasne živo zelene barve, iz rdeče pa fluorescentno rožnate. Takrat sem pomislila, da je tak sirup enkratna rešitev za različne proslave otrok. Barve so lepe, otrokom res prijetne, okus je odličen, to je zdrava pijača in predvsem za otroke veliko bolj primerna kakor gazirane pijače, ki so pogosto na mizah ob praznovanjih.

​Odganja škodljivce in pepelaste plesni

Verjetno je že vsem znano, da je bazilika dober sosed paradižniku. Odganja številne škodljivce, a učinek dobrih sosedov seže samo do tam, kjer se prepletajo korenine rastlin. Zato bi moral imeti vsak paradižnik svojo baziliko. Dobro pa se bazilika razume z vsemi razhudniki in tudi z bučnicami. Odganja škodljivce in pepelaste plesni. Prav tako je njene soseščine vesel špargelj.

Najpogosteje kar ob sajenju te zelenjave posadimo še sadike bazilike. Lahko pa jo med vrste plodovk tudi direktno posejete. To se obnese seveda le, če pridelate svoje seme, saj je kupljeno verjetno le nekoliko predrago.

Rdečelistna bazilika Foto: Miša Pušenjak
Miša Pušenjak

Bazilika ne odganja samo škodljivcev od rastlin, odganja tudi muhe in komarje iz naše bližine. Zato jo imejte v loncih ob oknih ali v bližini prostorov, kjer se poleti radi zadržujete. V ta namen je najlažje uporabiti grmičasto baziliko, ki jo dobite samo kot sadiko pri vrtnarjih. Raste izredno hitro, prelepo tudi cveti. Sama jo imam vedno med balkonskimi rastlinami. Uporabna je tudi za kuho, ker pa je nekoliko manj aromatična, pač porabim nekaj več poganjkov. Tudi zunaj na prostem, ob paradižniku in kumarah, priporočam to baziliko, saj je najmanj občutljiva za mokre vremenske razmere.

​Nasvet čebelarjem

Paša čebel na baziliki čebele okrepi in gredo v zimo bolj odporne. Tudi varoja jih ne bo napadala tako močno, če bo v bližini čebelnjaka rasla bazilika. Vonj eteričnega olja bi lahko varoval čebelnjake tudi pozimi. Poskusite. Bazilika je res odlična za vse divje opraševalce jeseni, bolje prezimijo in spomladi lažje pričnejo novo življenje. Zato sodi na vsak vrt, ob rastlinjake in ob sadovnjake. Sem vas nad njo navdušila?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta