Potuj, dobro jej in kupuj gume - vse pri Michelinu

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
28.06.2020 04:50

Brata Michelin sta v iskanju načina, kako prodati več pnevmatik za takrat še zelo redka vozila, izumila tudi Michelinove vodnike in Michelinove zvezdice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Slovenijo te dni razburjajo in navdušujejo Michelinove zvezdice, ki jih je dobilo šest vrhunskih restavracij. A vsa Michelinova kulinarika je, enako kot njihovi vodniki in zemljevidi, le stranski produkt oziroma marketinški trik za povečanje prodaje osnovnega proizvoda - to so avtomobilske pnevmatike.
Ob prelomu 19. v 20. stoletje so bili avtomobili in motorna kolesa tudi v Franciji še zelo redki in povpraševanja po pnevmatikah ni bilo veliko. Brata Michelin, ustanovitelja istoimenske tovarne, sta iskala način, kako Francoze prepričati, da bi se vozili več, da bi tako hitreje izrabili gume na svojih vozilih in bi morali pogosteje kupiti nove. Zato sta se domislila, da bi izdala vodnik po zanimivih francoskih krajih, ki so jim v naslednjih letih sledili še vodniki po številnih drugih evropskih državah. Kasneje sta v vodnik dodala seznam restavracij, ki jih je ocenjevala posebna komisija in najboljšim podelila Michelinove zvezdice. Legenda je bila rojena.

Prve pnevmatike so bile bele

Vse se je začelo leta 1889, ko sta brata Edouard in Andre Michelin ustanovila majhno tovarno gume v francoskem mestu Clermont-Ferrand. Nekega dne se je v tovarni oglasil kolesar, ki je potreboval popravilo pnevmatike na svojem kolesu. A pnevmatika je bila prilepljena na platišče in trajalo je tri ure, da so jo odstranili in popravili, potem pa jo je bilo treba še pustiti čez noč, da se posuši. Čeprav popravilo ni uspelo, sta se brata navdušila nad pnevmatikami in začela razvijati različico, ki je ne bi bilo treba prilepiti na platišče. Leta 1891 je podjetje Michelin patentiralo prvo zamenljivo in popravljivo pnevmatiko. Še istega leta je Charles Terront s takimi pnevmatikami zmagal na prvi kolesarski dirki na svetu Pariz-Brest-Pariz.

Reuters

Trajala bo najmanj stoletje

Prvi Michelinov vodnik je izšel leta 1900 v nakladi 35 tisoč izvodov, delili so ga brezplačno. V njem so bili opisani zanimivi kraji za obisk, vseboval je več natančnih zemljevidov, seznam hotelov in bencinskih črpalk ter mehaničnih in vulkanizerskih delavnic, dodani pa so bili tudi koristni nasveti za samostojna popravila in menjavo pnevmatik. "Ta knjiga je natisnjena na prelomu stoletja in bo trajala najmanj stoletje," so zapisali v prvi Michelinov vodnik in zdi se, da se niso zmotili: vodnik v rdečih in kasneje tudi zelenih platnicah je za popotnike še danes referenčna točka odličnosti. V naslednjih letih sta brata Michelin izdala še vodnike po številnih evropskih državah, leta 1909 je prvič izšel vodnik po Franciji v angleščini, namenjen obiskovalcem od drugod.
Vse do leta 1920 so bili vodniki brezplačni. Takrat pa je Andre Michelin pri obisku neke delavnice za popravilo gum opazil, da vodnike uporabljajo za podlago za nogo delovnega stroja. "Očitno ljudje cenijo le to, za kar morajo plačati," je razmišljal Michelin in sklenil, da bodo tudi njihovi vodniki plačljivi.

Jasno in neizprosno

Prvo Michelinovo zvezdico so podelili leta 1926. Sprva so vsem restavracijam, ki so se odlikovale po svoji kuhinji, podeljevali po le eno zvezdico. Leta 1931 so uvedli kategorizacijo z nič, eno, dvema in tremi zvezdicami, leta 1936 pa so se ustalili pri še zdaj veljavni z eno, dvema in tremi zvezdicami. Sistem je jasen in neizprosen: ena zvezdica pomeni konsistentno, zmeraj dobro kuhanje v svojem razredu, dve zvezdici označujeta izvrstno ponudbo, zaradi katere je vredno zaviti s poti, in tri izjemno gastronomsko doživetje, ki je vredno posebnega potovanja. Le v prvih letih po drugi svetovni vojni so zaradi splošnega pomanjkanja kot zgornjo mejo postavili dve zvezdici.

Kochfreunde

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta