Poskrbite za to, da med dojenjem ostanete zdrave

NR
13.02.2020 16:28

Dovolj počitka, kvalitetna hrana in zavedanje o pomenu duševnega zdravja so med dojenjem zelo pomembni dejavniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z dojenjem porabimo okrog 300 kalorij na dan.
Profimedia

Kvalitetna hrana

Zdravo prehranjevanje je med dojenjem zelo pomembno. "Svoje telo hraniš, da lahko nahraniš dojenčka," pojasni Jane Moffett, svetovalka za dojenje pri National Childbirth Trust (NCT). "Pomembna je raznolika in uravnotežena hrana," doda. "Če je ženska veganka, naj razmisli o hrani, bogati s kalcijem." Polnovredna živila, proteini in zelenjava pomagajo uravnati nivo sladkorja in zmanjšajo željo po sladki in mastni hrani. A ker z dojenjem porabimo okrog 300 kalorij na dan, v tem času ni pametno zmanjševati števila kalorij. "Ker ženske dojijo tudi ponoči, ni slaba ideja, da bi imele pri postelji kak prigrizek," doda Jane Moffett.

Skrb za čustveno in duševno zdravje

Dojenje se lahko, tako kot celoten začetek starševstva, razlikuje od tega, kar ste pričakovali. Morda boste utrujeni, razočarani, zmedeni ali nemočni. Glede na raziskave iz leta 2017 je polovica doječih mam pričakovala duševne težave med nosečnostjo ali prvo leto po porodu. Če potrebujete pomoč, prosite svojega osebnega zdravnika, ginekologa ali babico za napotitev k strokovnjaku za dojenje ali obiščite podporno skupino. Če pomoči ne boste našli v svojem kraju, pa je zagotovo na voljo v najbližjem večjem mestu.
Dovolj počitka. Pritisk, da se morate sprostiti, je lahko, ironično, zelo stresen, če vaš urnik določa dojenček. Namesto dopovedovanja, da morate spati takrat, ko spi otrok, preprosto poskusite početi, kar vas veseli. "Počivajte," svetujejo pri londonski podporni skupini za dojenje Tamsin English. "Počitek pa ni nujno spanje – lahko samo ležite na kavču, gledate televizijo ali poslušate glasbo. Pomembno je le, da se sprostite."

Opazujte svoje telo

Med dojenjem se opazujte in si redno pregledujte dojke. "Če se slabo počutite, imate rdečino na dojki ali vas dojke bolijo, povejte to svojemu zdravniku ali babici," poudari Jane Moffett. To so lahko namreč prvi znaki mastitisa, bolečega stanja zaradi nabiranja mleka v dojkah. Če se vam dozdeva, da bi lahko dobili mastitis, strokovnjaki priporočajo masažo prizadetega dela dojke pod toplo prho, nadaljevanje dojenja in spremembo položaja med dojenjem, da bi stimulirali blokirane dele in tako z dojenjem poskusili izprazniti dojko in omiliti pritisk v njej.

Poskrbite za hrbet

Dojenje lahko povzroči bolečine, še zlasti če niste pozorni na svojo držo. Obstaja več položajev dojenja, ki lahko ustrezajo otroku in mami - od tako imenovane ragbi drže do položaja zibelke, od ravnega ležanja, ležanja na boku do položaja koale. Na spletni strani organizacije Medela si lahko ogledate omenjene položaje dojenja in opise mnogih drugih položajev, zagotovo pa vam lahko pomagajo tudi pri lokalnih podpornih skupinah. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta