Oživljanje: dan živih pred dnevom mrtvih

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
20.10.2019 06:19

Dvanajstletni otroci to znajo!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Kar se Janezek nauči, to Janez zna. A kaj nam pomaga ta krasni rek, če Janez ne bo več živ, ker se nekdo v njegovi bližini ni naučil - oživljati. Do tega tedna nisem vedel, da je 16. oktober svetovni dan oživljanja, od vekomaj se pripravljamo le na dan spomina na mrtve - krizanteme, sveče, sladkorna pena in druge sladkosti. Kako pa naj bi vedel, če je za razne svetovne dneve v ubogem letu že zdavnaj zmanjkalo dni! Zdaj ko so me obvestili po elektronski pošti o pomenu dneva oživljanja, vem (in si bom zapomnil do konca svojih dni), da je postopek oživljanja v bistvu preprost: "Sploh ni težko, dvanajstletni otroci se tega naučijo in znajo." A res? A znamo oživljati? Kolikokrat človeku, ki mu zastane srce, stisnemo prsni koš, s kakšno frekvenco in na katerem mestu pritiskamo? A pokličemo na 112 ali 113? Ali prej pomagamo nesrečniku in šele nato vtipkamo 112? Je več stiskov prsnega koša ali je prioriteta umetno dihanje?
Takole oživljamo: "Prvi korak oživljanja je prepoznavanje srčnega zastoja - oseba se ne odziva in ne diha. V takšnem primeru takoj pokličemo na številko 112 in dispečerji bodo pomagali z navodili, kako oživljati in kje je najbližji defibrilator. Nemudoma začnemo stiskati prsni koš, pritiskamo na sredini prsnega koša, z globino pet do šest centimetrov in s frekvenco 100 stiskov na minuto. To počnemo do prihoda reševalcev oziroma, če je le mogoče, tudi z defibrilatorjem. Za njegovo uporabo so nam v pomoč slikovna in zvočna navodila defibrilatorja, pomagajo pa nam lahko tudi dispečerji na telefonski številki 112." In še: "Med masažo lahko glasno štejemo, da zagotovimo potrebno frekvenco masaže, ki je približno 100 stiskov na minuto (nekoliko manj kot dva v sekundi). Po 30 stiskih prsnega koša damo dva umetna vpiha."
Dve tretjini srčnih zastojev se zgodi doma, zato boste/bomo najverjetneje oživljali svojca, starša, brata, sestro, zakonca. Ali pa bodo oni oživljali nas. Zaradi vsega naštetega se mi zdi svetovni dan oživljanja bolj pomemben od dneva javne službe Združenih narodov denimo ali svetovnega dneva pošte. Aja, a veste, kje v službi skrivajo defibrilator? Če ste na vprašanje odgovorili z "da" - a bi ga znali uporabiti?

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta