Posamična bajta in množično vrednotenje nepremičnin

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
13.10.2019 05:03

Vem, koliko je vredna vaša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žiga Lovšin

Odkar sem se z družino takrat, ko smo bili še zunaj EU in smo prekipevali od optimizma, preselili v hišo, mi država vrednoti nepremičnino. Kot da ne bi vedel, koliko sem zanjo plačal: kredit sem vzel, za kupnino prodal še delnice našega vrlega podjetja in si za aro sposodil od tašče; šele ko sem se preselil v bajto, sem spoznal, da je biti bogat zelo naporno. Najprej moraš postrgati skledo do konca, nato jo spet napolniti (vrniti sposojeno), da bi lahko iz nje zajemala nenasitna država. Pravijo, da nas občutek včasih vara, ampak ne morem se znebiti občutka, da se vse moje življenje vrti okoli vrednosti nepremičnine.
Še pomnite paniko, ki smo jo doživljali ob množičnem popisu nepremičnin, ki se je začel decembra 2006. Bolj so nas prestrašili (denimo z udarnim naslovom Popis nepremičnin: Imate pripravljene podatke!?) kot bombniki JLA, ko smo 1991. med alarmom ždeli v kleti kot miši pred vrečkami s strupom. K sreči je prava vojna trajala deset dni, vojna za vrednotenje nepremičnih pa še kar traja in traja. Naivno sem mislil, da bo muke konec uro, dve po tem, ko je pri nas pozvonila radovedna popisovalka; ženina bežna znanka, ki je ob kavici takoj odtalila zategnjene odnose, češ, "približno povejte, iz česa so sestavljeni zidovi in koliko klim imate, ali ste že obnovili fasado in streho, samo da čim prej izpolnimo te obrazce, ker me čaka še veliko drugih strank". In smo veselo, tako na hitro vse lepo popisali in zapisali (kar na osnovi ustnega izročila) in si zaželeli srečo. Da bi zdaj spet trepetali zaradi nepremičnin.
Geodetska uprava RS je na portalu množičnega vrednotenja nepremičnin "javno objavila predlog modelov vrednotenja nepremičnin in poskusno izračunane vrednosti". Občina je pristavila, "da lahko vsi zainteresirani do 15. novembra podajo mnenja in pripombe k predlogu modelov na standardnih obrazcih". Torej sem odprl, ves prestrašen, to spletno stran in zdaj že načrtujem dopust, da bom lahko razvozlal podatke o svoji nepremičnini, kakopak škrbinaste, in izpolnil standardne obrazce. Kot da nimam pametnejšega dela. Me pa veseli, da lahko pogledam, koliko je vredna vaša.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta