Na vrtu: Pobirajte paradižnik, fižol in kumare, da spodbudite dodaten pridelek

NR
26.07.2020 04:05

Redno odstranjujte plevel na vrtu, saj ta tekmuje z zelenjavo za vodo. Ko redčite pozno sejano korenje, pazite, da ne boste preveč poškodovali rastlin in s tem pritegnili samic korenjeve muhe, ki hitro zaznajo vonj po korenju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Redno opazujte rastline z znaki pojavljanja krompirjeve plesni. Poberite sladko koruzo. Odstranjujte koruzne storže, ki kažejo znake okužbe s koruzno snetjo (napihnjena zrna, ki so polna temne mase glivnih spor).

Pri meti režemo zgornje lističe

Meta je zelišče, ki nam lahko osveži vroče poletje, saj jo najdemo v različnih aromah, od klasičnega peperminta do vonjev, ki spominjajo na jabolka, jagode in celo na ananas. Iz nje si lahko pripravimo osvežilno pijačo ali preprosto uživamo v njenih vonjavah. Pomembno je, da meto nabiramo zgodaj dopoldne, ko se posuši jutranja rosa. Režemo zgornje lističe, saj s tem vzpodbudimo rast novih lističev in poganjkov. Čez leto uporabljamo sveže lističe v raznih sadnih solatah, osvežilnih napitkih, čajih, omakah, kot dodatek kuhani zelenjavi in krompirju. Za zimske mesece pa meto posušimo, tako da vejice obesimo v topel in zračen prostor, nato pa posušene lističe zdrobimo in shranimo v temni posodi. Sveže lističe lahko tudi zamrznemo.

Profimedia

Drobnjak je nezahteven in zdrav

Drobnjak je trajnica, ki velja za pravo vitaminsko bombo in doda specifičen okus marsikateri jedi. Lahko ga gojimo na vrtu ali okenski polici in je zelo nezahteven za vzgojo. Raste v šopih oziroma v obliki grmička in je visok nekje do 30 centimetrov. Ima pokončne, cevaste in votle temno zelene liste, ki poženejo iz majhnih in nežnih podzemnih čebulnic. Svetlo vijolični cvetovi se razvijejo med majem in junijem, črna semena dozorijo poleti. Užitni so tako cvetovi kot listi. Pravzaprav je po zgradbi zelo podoben česnu in čebuli, ravno tako po vonju in okusu. Je izjemno bogat s hranili. V 100 gramih je namreč kar 50 miligramov vitamina C, kar je 85 odstotkov priporočenega vnosa. Bogat je tudi z vitaminoma A in B2, med drugim vsebuje gorčična olja in saponine, žveplove spojine, ki ugodno vplivajo na prebavo, ne smemo pa pozabiti omeniti mineralov, kot so natrij, žveplo, železo, fosfor in kalcij.

Profimedia

Rože so žejne in občutljive

V vročih poletnih dneh ne pozabimo na zalivanje notranjih okrasnih rastlin, ki jih moramo obvarovati pred premočno sončno svetlobo. Najbolje je, da jih do septembra prestavimo od okna, nekoliko proti sredini sobe. Če se nam je katera od lončnic močno izsušila, jo potopimo v vodo, da se popolnoma namoči. V vročini so zelo žejne tudi balkonske rože, ki pa so hkrati tudi v polnem razmahu cvetenja, kar pomeni, da potrebujejo poleg obilo vode tudi več hranil.

Ribez ljubi vlago in vročino

Načrtno vzgajanje ribeza se je začelo v 17. stoletju v Belgiji in v severni Franciji. Od takrat so ga začeli gojiti tudi drugod. Poznajo ga prav tako v Aziji, najbolje pa uspeva v vlažni poletni vročini in na območjih, kjer so zime mrzle. Sicer so ribezi med priljubljenimi vrstami grmičevja, ki se goji zaradi plodov. Uporaba besede v množini, ribezi, je primerna, saj poznamo rdeči, črni in beli ribez. Slednjega najdemo le redko, ima pa zanimiv in prefinjen okus.

Pixabay

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta