Julija na vrtu: Za varstvo pred rastlinskimi boleznimi uporabimo rmanov ali timijanov čaj

NR
19.07.2020 04:25

Julija na vrtu sejemo vse vrste radiča (jesenskega, zimskega), kapusnice (zelje, ohrovt, kitajsko zelje, cvetačo), por, sladki komarček, črno redkev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Barbara Bradač

Za jesensko uporabo lahko sejemo še kumare, bučke, fižol (stročjega in za zrnje), tudi grah, če imamo možnost zalivanja. Čas je za zadnji posevek korenja, še lahko sejemo rdečo peso in repo.

Nadležne muhe

Če se želite znebiti muh, po stanovanju nastavite klinčke (nageljnove žbice). Nekaj jih stresite v majhno bombažno vrečko, takšno, v kakršnih je običajno sivka, ali pa jih zavijte v papirnato brisačko. Zavitek nato obesite ali postavite ob vrata in okna oziroma na tiste dele stanovanja, kjer muhe najlažje vstopijo v notranjost. Če želite, lahko nageljnove žbice zabodete v jabolka in jih postavite na okenske ali druge police. V vsako jabolko zapičite 20 do 30 nageljnovih žbic.

Barbara Bradač

Plesni

V suhem vremenu se na rastlinah (tudi na rožah) pojavljajo pepelaste plesni. Na grahu jih opazimo v obliki belega prahu, zelo pogoste so na bučkah, kumarah, korenčku, tudi na drugih vrtninah jih opazimo. Dokaj uspešno jih lahko odstranimo s pripravkom na osnovi gliv. Za varstvo pred rastlinskimi boleznimi uporabimo rmanov ali timijanov čaj, pred škropljenjem ga ohladimo. Zaležejo tudi pripravki iz bezgovih listov. Če se je na kumarah ali bučkah pojavila siva plesen, takoj (proti večeru) izdatno poškropite s presličnim čajem, ki bo še bolj dobrodejen, če mu primešate preparat iz alg.

Smrdljive kumare

Polži nam vztrajno uničujejo zelenjavo na vrtu. Nekateri pravijo, da pomaga, če kumaro narežemo na rezine, te položimo na aluminijasto folijo in postavimo na vrt. Snovi iz kumare bodo ob stiku s folijo reagirale in razširil se bo poseben vonj, ki ga ljudje ne zaznamo, vrtnim obiskovalcem pa ni ravno pogodu, zato se bodo umaknili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta