Mit o Zlatorogu: Kako smo izgubili raj pod Triglavom

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
29.09.2019 04:59

Trentarski lovec je streljal na zlatoroga, da bi prišel do njegovega zaklada. Ta je užaljen spremenil pašnike v skalno pustinjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Fant iz doline Trente, ki mu je ajdovska deklica stala ob zibelki, je zrasel v pogumnega lovca. Hodil je po visokih gorah, po Jezerski dolini in skalnati Komni. Tam je bil nekoč planinski raj. Tam so v tistih časih bivale bele gorske žene. Bila so mila, dobrosrčna bitja, pomagale so siromakom. Pastirje so učile spoznavati zdravilna zelišča. Na steni, ki pada strmo v Soško dolino, so se pasle bele koze belih gorskih žena. Vodil jih je kraljevski beli kozel z zlatimi rogovi. Trentarski lovec ga je na eni od svojih poti opazil. Dvignil je puško, da bi ga ustrelil, vendar so ga gorske žene opozorile, da naj tega v svoje dobro ne stori. Zlatorog je namreč neumrljiv - kamor pade kaplja njegove krvi, zrase triglavska roža, ki ga v hipu ozdravi. Zdrav in močan pahne lovca v prepad in se maščuje vsem, ki bi prišli naokrog.

Tir Košir
Arhiv Večera

Lovca je želja po zakladu prisilila k streljanju

Nesrečni Trentar je izsledil zlatoroga in ga ustrelil. Veličastna žival je krvavela, iz vsake kapljice krvi, ki je padla na tla, je zrasel droben rdeč cvet. Že prvi list skrivnostne cvetlice je kozoroga ozdravil. Na ozki skalni polici je pričakal svojega zasledovalca in krvnika, njegovi rogovi so se svetili v soncu, lovec pa je, omamljen od svetlobe in veličine živali, omahnil v prepad. Kar je nazadnje slišal, je bil privoščljivi smeh zelenega lovca.
Konec je bil trojno žalosten, mladenič je za dekle umrl, ona je ostala brez fanta, ki jo je ljubil, in tudi brez bogastva Benečana, ki jo je zapustil. Ko so pastirji naslednjo pomlad prišli v planine, so zaman iskali sočne pašnike in cvetoče livade. Namesto tega jih je pričakala skalna pustinja. Užaljeni in besni zlatorog je z zlatimi rogovi razril raj pod Triglavom. On in bele žene so se odselili, s seboj so vzeli tudi bele koze.

Arhiv Večera
Arhiv Večera

Prepovedano in nedosegljivo privlači

Podobne zgodbe o usodni povezanosti in soodvisnosti med naravo in človekom obstajajo tudi v ljudskih izročilih drugih narodov. Prvi je pri nas zgodbo zapisal Karel Dežman leta 1877, nemški pesnik jo je prelil v verze, Anton Funtek je pesnitev prevedel v slovenščino. Zgodba je bila velika uspešnica na Avstro-Ogrskem. Še nobeno slovensko delo ni doseglo tako velikega odziva kot prav zgodba o zlatorogu, nastala iz mita. Zgodba z belih višav, kjer so bivali bogovi in skrivnostna bitka, zmaji pa so čuvali zaklade.

Najbolj znan slovenski zlatorog je laški.
Sašo Bizjak

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta