50 let parad ponosa: Bilo je očitno, da ne bomo odšli

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
23.06.2019 06:48

Mineva 50 let od upora v lokalu Stonewall Inn, začetka organiziranega gibanja za pravice LGBT-skupnosti in parad ponosa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stonewall leta 1969: vsak je imel svoj razlog, a v glavnem so bili jeza, bes, žalost, vse skupaj in vse hkrati se je iztrgalo nadzoru.
Youtube

Med mesta, v katerih organizirajo parade ponosa, se bo v soboto, 29. junija, prvič uvrstil tudi Maribor. Parada bo v organizaciji MKC Maribor v sodelovanju z romunsko organizacijo Go Free v okviru mednarodnega projekta Združeni s ponosom potekala pod sloganom Ljubezen ne izbira, zakaj bi ti? V Ljubljani parado ponosa pripravljajo že 19-ič, letos v okviru dvanajstdnevnega festivala pod geslom Presezimo kulturo sovraštva.
Korenine parad ponosa segajo natančno 50 let v preteklost. Takrat se je v soseski Greenwich Village v New Yorku začel stonewallski upor, kakor so poimenovali več spontanih, nasilnih demonstracij članov skupnosti LGBT, ki so vzniknile kot odziv na policijske racije v gejevskem lokalu Stonewall Inn v zgodnjem jutru 28. junija 1969. Iz njih sta se razvila organizirano gibanje gejev in lezbijk in boj za pravice skupnosti LGBT (kratica, ki zaobjema lezbijke, geje, biseksualne in transspolne osebe) v ZDA in kasneje tudi drugod po svetu.

Parada ponosa v Ljubljani
Robert Balen

To je bila kaplja čez rob

Med racijo v lokalu Stonewall Inn v zgodnjem sobotnem jutru 28. junija 1969 je policija izgubila nadzor nad situacijo. Na kraju dogodka se je začela zbirati množica, ki je spodbujala upor, kmalu so se geji in njihovi pristaši spopadli s policisti. Prisotni trdijo, enako so potrdile tudi kasnejše analize dogodka, da so se protesti začeli povsem spontano.

Organizirano LGBT-gibanje se je v Sloveniji začelo v 80-ih letih.
Robert Balen

Prva parada ponosa leta 1970

Ob prvi obletnici stonewallskega upora je bila 28. junija 1970 v New Yorku organizirana prva parada ponosa, takrat še pod nazivom dan osvoboditve Christopherjeve ulice. Povorka se je začela v tej ulici v Greenwich Villageu, udeleženci so prehodili vso pot do Centralnega parka. Podobne povorke so bile tudi v Los Angelesu in Chicagu, že naslednje leto pa tudi v Bostonu, Dallasu, Milwaukeeju, San Joseu, Londonu, Parizu, Zahodnem Berlinu in Stockholmu.
Junija 1999, ob 30. obletnici upora, je bil Stonewall vpisan v ameriški nacionalni register zgodovinskih mest zaradi pomena za zgodovino gibanja LGBT. Naslednje leto je ameriško ministrstvo za notranje zadeve lokal Stonewall Inn, bližnjo Christopherjevo ulico in okoliški predel razglasilo za nacionalno zgodovinsko znamenitost.
Ob 40. obletnici nemirov, leta 2009, je tedanji ameriški predsednik Barack Obama junij razglasil za mesec ponosa LGBT. Obama je stonewallske nemire omenil tudi v svojem drugem inavguracijskem govoru leta 2013, ko je pozval k popolni enakopravnosti LGBT-skupnosti. To je bilo prvič, da je predsednik ZDA v inavguracijskem govoru uporabil besedo "gej".

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta