Majaron, origanov sredozemski sorodnik, nepogrešljiv v francoski in italijanski kuhinji

Patricija Šenekar
19.07.2020 03:35

Majaron pomaga pri težavah z mehurjem in lažjih prebavnih motnjah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prezimitev lahko zeliščem olajšamo z zastirko iz slame, smrekovih vej, praproti, listja ali drugega primernega materiala.
Matic Sever

Majaron (Majorana hortensis L.) je nežna trajnica, ki jo pogosto gojimo kot enoletnico, saj je zelo občutljiva za mraz. Majaron ima tako mamljiv vonj, da se nam ob njem hitro pocedijo sline. Kot njegov tesni sorodnik origano je tudi majaron izrazito sredozemska rastlina, le nekoliko blažjega, grenkega okusa in milejšega vonja. Rad ima odcedna, bazična in s hranili bogata tla. Mlade lističe nabiramo skozi vse leto, če pa jih želimo posušiti, jih naberemo tik pred cvetenjem, saj imajo takrat najmočnejšo aromo.
Nezamenljivo vlogo ima majaron predvsem v francoski in italijanski kuhinji. Izboljšuje okus paradižnikovim omakam, solatnim prelivom, perutnini, morski hrani, zelenjavi, jajčnim jedem, nekaterim sladicam … Njegova stebla lahko naložimo tudi na oglje, zaradi česar bodo jedi na žaru nežno aromatizirane. Intenzivnejši okus ima sveži majaron, čeprav radi uporabljamo tudi suhega. K jedem ga dodajamo ob koncu kuhe.
Iz njegovih lističev lahko pripravimo močan aromatizirani poparek, čaj, ki ga lahko dodamo kopeli za sproščanje. Uporabimo ga lahko kot preliv za nego las, ki preveč izpadajo, ali pa ga pijemo v terapevtske namene. Pomaga nam pri poživljanju živcev, živčni slabosti, pobitosti, težavah z mehurjem, lažjih prebavnih težavah, ob glavobolu, prehladu, splošni izčrpanosti, pri menstrualnih bolečinah in prešibkih menstruacijah. Blaži začetne znake vodenice, pomaga pri zlatenici in težavah z jetri.
Majaronov čaj pomaga pri potovalni slabosti in krčih. Iz njega lahko naredimo obkladke pri napetih mišicah, njegovo eterično olje pa dodamo mazilom za blaženje revmatičnih bolečin in otrdelosti vratu. Če ga zdrobimo v prah in potegnemo skozi nos, nam očisti goste sluzi, ki se nabirajo v glavi.

Tapiokin puding

Skodelico tapiokinih kroglic prelijemo z rastlinskim mlekom ali vodo, dodamo ščep soli in počasi kuhamo. Po potrebi dolivamo tekočino. Ko se kroglice zmehčajo, dodamo pest narezanih datljev, nekaj suhega sadja, sesekljane oreščke, pol žličke cimeta in žličko suhega majarona. Pokuhamo še dve minuti, nalijemo v skodelice in pustimo (lahko tudi čez noč), da se masa ohladi in strdi.

Majaronov macerat

Kozarec za vlaganje napolnimo z drobno narezanim majaronom, čez katerega nalijemo olivno olje. Na soncu ga ob občasnem pretresanju pustimo tri tedne. Nato precedimo in nalijemo v čisto steklenico. S tem oljem mažemo krčne žile, ude, ki jih pestita protin in revmatizem, prsni koš ob prehladih, mišice po napornih pohodih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta