Divje sončece pomaga okrevati po bolezni

Borut Cerkvenič
12.07.2020 03:30

Kozja brada tudi pospešuje presnovo, čisti kri, pospešuje izločanje seča in znoja, uravnava delovanje trebušne slinavke, lajša težave pri bronhitisu in trdovratnem kašlju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kozja brada raste po vlažnih travnikih, poljih, gozdnih jasah in pašnikih.
Natalija Jurše

Kozja brada (Tragopogon pratensis L.) je do 80 cm visoka večletna rastlina iz družine radičevk. Poznamo jo tudi pod domačimi imeni divje sončece, mleček, mlečnica, murava, navadna solnka, posolnčnica, solčne rože, solinka, sončnica, šporgelni.
Gladko pokončno steblo je mesnato in sočno, proti vrhu ima lahko nekaj stranskih poganjkov. Suličasti, vzporedni, žilnati, ob dnu trebušasto razširjeni listi objemajo steblo, proti koncu pa se podaljšujejo v dolgo konico, ki se pogosto zvije. Rumeni cvetovi so združeni v glavičasto socvetje. Cveti od maja do julija. Nekateri jo zamenjujejo za arniko (Arnica montana). Rastlina nima vonja, ima pa značilen, prijeten, nekoliko grenak okus. Raste po vlažnih travnikih, poljih, gozdnih jasah in pašnikih do višine 1500 metrov.

Suličasti listi objemajo steblo, proti koncu pa se podaljšujejo v dolgo konico, ki se pogosto zvije.
Wikimedia Commons
Gladko pokončno steblo je mesnato in sočno, proti vrhu ima lahko nekaj stranskih poganjkov.
Wikimedia Commons
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta