Bela vrba namesto aspirina

Borut Cerkvenič
05.07.2020 04:30

Zaradi vsebnosti salicilne kisline bela vrba učinkuje proti vročinskim boleznim, zdravi glavobol, pomaga pri bolečinah zaradi osteoartritisa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bela vrba raste ob rekah in potokih.
Profimedia

Bela vrba (Salix alba L.) je drevo iz družine vrbovk. Poznamo ga pod domačimi imeni bela vrba, srebrnolista vrba ali maleka.
Zraste od 20 do 25 metrov visoko. Lubje drevesa in vej je sivo. Listi so suličasti in dolgi od šest do dvanajst centimetrov. Na zgornji strani so zeleni, na spodnji značilne bele barve, po čemer je drevo tudi dobilo ime, in poraščeni z gostimi kratkimi dlačicami. Krošnja drevesa je velika in široka, dolge veje visijo. Mladi poganjki so rdečkaste barve. Cvetovi so združeni v mačice; moške mačice so dolge okrog šest centimetrov in imajo po dva prašnika in rumene prašnice; ženski cvetovi so manjši in rahlo povešeni. Bela vrba cveti marca in aprila, obenem pa se pojavijo tudi listi. Plodovi bele vrbe so majhne okroglaste tvorbe, polne semen, na zgornjem koncu imajo šopke majhnih belih dlačic. Razmnožuje se s semeni ali potaknjenci.

Mačice so združeni cvetovi.
Shutterstock
Moške mačice so dolge okrog šest centimetrov in imajo po dva prašnika in rumene prašnice. Ženski cvetovi so manjši in rahlo povešeni.
Profimedia

Opozorilo!

Preveliki odmerki lahko povzročijo slabost, bolečine v želodcu in črevesju, omotico, kožni izpuščaj.
Uporaba lubja v zdravilne namene ni primerna za nosečnice, doječe matere, otroke ali bolnike z astmo, želodčno razjedo, za sladkorne bolnike in bolnike z obolenji jeter ali ledvic.
Lubja ne smemo jemati hkrati z drugimi diuretiki in zdravili, ki znižujejo krvni tlak ali redčijo kri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta