Kako so "veliki trije" v Jalti delili svet: Zasedali trije, odločala dva

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
13.02.2020 15:13

Vrsta odločitev, sprejetih ob koncu druge svetovne vojne, je oblikovala današnji svet. Med najbolj usodnimi so bile tiste, o katerih so se pred 75 leti na srečanju v Jalti dogovorili Stalin, Churchill in Roosevelt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za to mizo so veliki trije risali zemljevid povojne Evrope.
Reuters

Pravijo, da so svet v 20. stoletju prizadele tri svetovne vojne: prva, druga in hladna. Če so zametki druge svetovne vojne nastali v nepravičnih ozemeljskih delitvah po koncu prve, pa se je "tretja" oziroma hladna vojna začela, še preden se je druga končala. Temelje povojne ureditve sveta, ki ga je železna zavesa delila na dva bloka, so postavili pred 75 leti na jaltski konferenci.
Med 4. in 11. februarjem 1945 so v Jalti, priljubljenem letovišču na južni obali Krima, med Črnim morjem in krimskimi gorami, sestankovali vodilni možje tedanjih zaveznic - ZDA, Velike Britanije in Sovjetske zveze: ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt, britanski premier Winston Churchill in sovjetski voditelj Josif Stalin.
Februarja 1945 je sovjetska vojska osvobodila že večino vzhodne Evrope. Le nekaj dni pred jaltsko konferenco je Rdeča armada osvobodila koncentracijsko taborišče Auschwitz, maršal Georgij Žukov je bil s svojo armado le 64 kilometrov oddaljen od Berlina. Na zahodu so si britanske in ameriške sile preko Belgije utirale pot proti Nemčiji. Dokončen poraz Hitlerja je bil le vprašanje časa. Čas je bil torej primeren, da se "veliki trije" dogovorijo o povojni ureditvi Evrope.
Kraj srečanja je določil Stalin in je vztrajal pri Jalti, saj je trdil, da mu je zdravnik odsvetoval daljša potovanja. Tako se mu je moral ukloniti tudi res hudo bolan ameriški predsednik Roosevelt, ki je najprej predlagal srečanje v Sredozemlju.
Jaltska konferenca je potekala v palači Livadia, veličastni neoklasicistični stavbi, ki jo je leta 1911 zgradil domači arhitekt Nikolaj Krasnov za zadnjega ruskega carja Nikolaja II., ki pa v njej ni dolgo užival, saj je šest let pozneje z oktobrsko revolucijo padel carski režim. Po tem so v njej ter drugih dvorcih in dačah na Krimu počivali in uživali sovjetski voditelji. Palača Livadia, ki bolj kot s svojo notranjostjo pritegne z monumentalno zunanjostjo in čudovitim parkom, je danes muzej. V marmornatih sobanah sta največji znamenitosti leseni mizi, na katerih so trije veliki voditelji pisali in klesali povojno Evropo.

Palača Livadia v Jalti
Reuters

Na svobodne volitve je Stalin "pozabil"

Stalin, Churchill in Roosevelt so se na Jalti dogovorili o demilitarizaciji in denacifikaciji nemškega rajha, Nemčijo pa so razdelili na štiri okupacijske cone. Vsako cono je nadzirala ena izmed treh sil, kljub Stalinovemu nasprotovanju in Rooseveltovim pomislekom pa so v zavezniški nadzorni sistem v Nemčiji vključili tudi Francijo, ki je tako dobila svojo okupacijsko cono v povojni Nemčiji. Poleg tega so Nemčiji naložili kazen 20 milijard ameriških dolarjev v reparacijah za škodo, ki jo je povzročila.
Zavezniška trojica se je zavezala, da bo državam, ki so bile pod nemško okupacijo, pomagala pri vzpostavitvi demokratičnih vlad. Določili so tudi nove meje, največ sprememb je doživela Poljska, ki so jo "prestavili" za približno 200 kilometrov proti zahodu. Vzhodna ozemlja Poljske je dobila Sovjetska zveza, na zahodu pa je Poljska pridobila dotlej nemška ozemlja. Na obljubo, da bodo na Poljskem po koncu vojne izpeljane svobodne volitve, pa je Stalin "pozabil".

Hišica iz kart se je kmalu sesula

Med konferenco na Jalti se je zelo razločno pokazala politična moč Sovjetske zveze in od takrat dalje so urejanje mednarodnih zadev vse bolj prevzemale Sovjetska zveza in ZDA, Velika Britanija pa je ostajala ob strani. Tudi zato o Jaltski konferenci pravijo, da so tam zasedali trije, odločala pa sta dva.

Veliki trije: Churchill, Roosevelt, Stalin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta