Za preprečevanje trkov s sateliti Nasa in SpaceX podpisala skupni sporazum o deljenju informacij

Gregor Grosman
22.03.2021 07:30
Nasa bo konkurenta vnaprej obveščala o svojih načrtovanih misijah, da bo imel SpaceX dovolj časa za programiranje in aktivacijo avtomatiziranih ukrepov izogibanja njihovih satelitov Starlink.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sateliti, orbita, Zemlja, vesolje (foto: Nasa)
Nasa

Ameriška vesoljska agencija Nasa nikomur ne dovoli kar tako v vesolje izstreliti, kar bi želeli, ne da bi se pred tem z agencijo posvetovali o morebitnih vplivih na Nasino "premoženje" v orbiti, vključno z Mednarodno vesoljsko postajo ISS. Agencija je že pred časom pripravila standardne smernice za tako imenovano "oceno konjunkcij", ki opredeljuje tveganje, kdaj bi lahko prišlo do bližnjega srečanja dveh vesoljskih predmetov, ki bi lahko posledično povzročilo trk. 

Nasa pa je sedaj z družbo SpaceX, ki pospešeno v orbito pošilja vse več satelitov Starlink, s katerimi želijo vsem ljudem na Zemlji omogočiti dostop do hitrega interneta, podpisala sporazum, ki gre še korak dlje od prej omenjenih smernic. Sistem satelitov Starlink že danes velja za največji skupek vesoljskih plovil v zemeljski orbiti, njihovo število pa zelo hitro narašča. In ker imajo sateliti možnost avtonomnega manevriranja, sta podjetji sklenili, da je čas za bolj globoko partnerstvo. 

Sporazum tako določa način komunikacije in izmenjave informacij med družbama Nasa in SpaceX. Nasa bo konkurenta vnaprej obveščala o svojih načrtovanih misijah, da bo SpaceX imel dovolj časa za programiranje in aktivacijo avtomatiziranih ukrepov izogibanja, v kolikor bi izračunali tveganje, da Nasini raketi križajo pot komunikacijski sateliti. Na drugi strani se je SpaceX zavezal, da se bodo njihovi sateliti aktivno izogibali trčenju z vsemi Nasinimi objekti v orbiti. Podjetje Elona Muska bo Nasi moralo posredovati podatke o časovnih okvirjih, kdaj njihovim satelitom ne bo mogoče izvesti manevrov za izmikanje. To je denimo čas neposredno po tem, ko jih je nosilna raketa "izstrelila" v orbito in se še niso aktivirali in umestili v načrtovano tirnico.

Ključna točka sporazuma je določilo, ki pravi, da morajo biti sateliti Starlink v vsakem trenutku v orbiti najmanj 5 kilometrov višje ali nižje od Mednarodne vesoljske postaje ISS, ko ta kroži okoli Zemlje. Nasa si vsekakor želi dobrega sodelovanja s SpaceX, saj se število njihovih aktivnih satelitov že približuje številu 1200, do konca leta pa jih nameravajo izstreliti vsaj še 1500. Ker se tudi veliko drugih podjetij ukvarja z razvojem omrežij, ki bodo za delovanje potrebovala vesoljska plovila v nižji Zemeljski orbiti, je pričakovati, da bo Nasa takšen sporazum sklenila tudi z drugimi.

Mednarodna vesoljska postaja ISS.
EPA

"Družba se zanaša na vesoljske zmogljivosti globalne komunikacije, navigacijo, napovedovanje vremena in še veliko več," je dejal prvi mož Nase Steve Jurczyk. "Ker komercialna podjetja lansirajo vse več satelitov, je ključnega pomena, da povečamo komunikacijo, izmenjujemo podatke in vzpostavimo dobre prakse, da zagotovimo varno okolje delovanja na robu vesolja."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta