(FOTO in VIDEO) Prvi mož Nase, dolgoletni podpornik SpaceX, dvomi o Muskovem vesoljskem plovilu Starship

Gr.G.
04.02.2021 14:02
Družba SpaceX je testirala deveti prototip vesoljskega plovila Starship: Vzlet uspel, pristanek končal v eksploziji. Vesoljsko podjetje Elona Muska je bilo bolj uspešno pri izstrelitvi novih 60 satelitov Starlink.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters
Elon Musk
Reuters

SpaceX je v torek zvečer po našem času preizkušal že deveti prototip vesoljskega plovila Starship, ki so ga zasnovali z namenom poslati astronavte na Luno in Mars, a testiranje tudi tokrat ni bilo povsem uspešno. Vzlet je sicer potekal po pričakovanjih, med poskusom pristanka pa je prototip nove vesoljske rakete razneslo. Starship se namreč ni pravilno poravnal in je zato treščil v tla. "Imeli smo dober polet, malce moramo delati še na pristanku," je neuspeh pospremil komentator med prenosom v živo prek spleta. 

Steve Jurczyk, ki ga je Bidnova administracija 20. januarja postavila na čelo vodenja vesoljske agencije Nasa, je bil več let zagovornik vesoljskega podjetja Elona Muska. Ta se je sicer prav tedaj poslovil od Twitterja, a se je medtem že vrnil med aktivne uporabnike. 

SpaceXov Starship prototip SN9 se med spuščanjem ni pravilno poravnal. 
Reuters
Steve Jurczyk
Profimedia

Vendar pa Jurczyk o uspehu programa Starship ni več stoodstotno prepričan. Kot pišejo tuji spletni mediji, ne ve, ali je vesoljsko plovilo povsem združljivo z načrti Nase. Problem, ki ga vidi, je v tem, da se je s SpaceX težko uskladiti glede točnih terminov. Mnogi izjavo označujejo kot klasično kritiko na račun vizionarja Muska, ki si vse prepogosto postavi preveč ambiciozne načrte in roke, katerih ne more izpolniti. V intervjuju za Futurism je vodja Nase dejal, da dobro pozna časovnico razvoja Space Launch System (SLS), težko pa bi to trdil tudi za projekt Starshipa. "Težko določim, kako bi izkoristili zmogljivosti, kot sta Starship in raketa Super Heavy, ki bi Starship izstrelila, ne da bi razumel njihov časovni okvir, njune zmogljivosti in ostale podrobnosti," je povedal.

Reuters

Raketo Starship so tudi tokrat izstrelili iz kraja Boca Chica v Teksasu. Potem ko se je uspešno dvignila do višine desetih kilometrov, je izvedla nekaj manevrov in se pričela spuščati. Med spreminjanjem položaja letenja iz horizontalnega nazaj v vertikalni pa so se pojavile težave, zaradi katerih je več milijonov dolarjev vredna raketa treščila ob tla in se razletela. 

Musk namerava s starshipom na Luni pristati leta 2022, kar poznavalci še zmeraj ocenjujejo kot možen scenarij. Vseeno je treba izpostaviti, ne glede na to, da je družba izdelala že deseti prototip SN10, še nobenemu vesoljskemu plovilu ni uspelo poleteti v vesolje. 

Reuters

Je pa Jurczyk zelo zadovoljen z izvedbo programa Crew Dragon. Kapsulo, ki jo je prav tako razvil SpaceX, že uporabljajo za potovanje astronavtov na Mednarodno vesoljsko postajo. V intervjuju je vodja Nase izpostavil, da se bo ameriška vesoljska agencija še bolj intenzivno posvetila razvoju lastnega vesoljskega plovila Orion in SLS. Meni, da so s SLS pri razvoju bistveno dlje kot SpaceX s starshipom. "Orion je pripravljen poleteti na prvo misijo s posadko in smo ga že predali ekipi v vesoljskem centru Kennedy, da ga integrira v nosilno raketo SLS," je dejal Jurczyk.

Vesoljsko plovilo Orion.
Nasa

SpaceX je medtem z raketo Falcon 9 uspešno izstrelil novih 60 satelitov Starlink.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta