(FOTO in VIDEO) Nasa uspešno testirala pogon največje rakete, ki so jo kdajkoli izdelali

Gregor Grosman
19.03.2021 06:58
Gost oblak belega dima se je dobrih osem minut valil izpod Nasine rakete naslednje generacije Space Launch System (SLS).
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Zeleni test dal Nasi zeleno luč za nadaljevanje priprav za prvo misijo Artemis, ki jo označujejo kot sestro dvojčico programa Apollo. V okviru programa Artemis bosta na Luni pristala prva ženska in naslednji moški, če bo šlo vse po načrtih, pa Nasa izvedbo misije pričakuje leta 2024. Prvi pomemben korak v tej smeri je narejen, saj je ameriška vesoljska agencija uspešno izvedla kritični vžig motorjev glavne stopnje nosilne rakete Space Launch System (SLS).

Prvi poskus vžiga v hladnih januarskih dneh letošnjega leta ni bil uspešen. Pogon SLS se je prezgodaj, po nekaj več kot eni minut izključil. 

Tokrat je raketni pogon deloval celih 499,6 sekunde, torej dobrih osem minut, rezultat pa je bil tudi oblak belega dima, ki ga je bilo mogoče videti daleč naokrog. Misija Artemis I sicer ne predvideva pristanka na Luni, bi pa lahko že letos raketa Mesec obkrožila. Če bodo seveda tudi ostali testi na Zemlji uspešni. Strokovnjaki sicer predvidevajo, da je bolj verjetno, da bo SLS z vesoljskim plovilom Orion poletel v prvem četrtletju 2022.

Četrtkov zeleni test je simuliral vzlet rakete, ki velja za najbolj stresni del operacije in je bil zadnji v seriji testiranj glavne faze rakete, preden se bo ta dejansko dvignila od tal. Nasa in Boeing sta sicer pogonski del v vesoljski center Stennis prepeljala že pred štirinajstimi meseci. Nasa je za razvoj SLS doslej porabila več kot 20 milijard davkoplačevalskega denarja. 

Prvi mož Nase Steve Jurczyk (levo) in Rick Gilbrech, vodja Nasinega vesoljskega centra Stennis, z varne razdalje opazujete vžig osrednjega pogona rakete SLS na testnem vzletišču B-2 omenjenega centra v zvezni državi Mississippi, ZDA. 
EPA

Štiri motorje RS-25 izdeluje ameriški Boeing, za uspešen polet v vesolje pa bo SLS potrebovala 2,6 milijona litrov tekočega vodika. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta