Odločitev je padla: Rusija in Kitajska bosta skupaj gradili vesoljsko postajo

STA, Gr.G.
09.03.2021 20:10
Rusija in Kitajska sta danes podpisali memorandum o skupni gradnji vesoljske postaje, je sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA
Profimedia

V Moskvi so sporočili, da bo lunarna postaja zasnovana kot "kompleks eksperimentalnih raziskovalnih objektov, ustvarjenih na površini in/ali v orbiti Lune", na voljo pa bodo tudi drugim zainteresiranim državam in mednarodnim partnerjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass so v sporočilu za javnost po podpisu tudi poudarili, da je cilj obeh držav promocija raziskovanja ter raba vesolja v mirovne namene v korist celotnega človeštva, sodelovanje obeh držav na tem področju pa predvideva preučevanje površja Lune in izvajanje skupnih projektov v orbiti tega naravnega satelita Zemlje.

Današnji dogovor o gradnji vesoljske postaje sta v imenu vlad obeh držav prek videokonference podpisala vodja Roskozmosa Dmitrij Rogozin in direktor kitajske vesoljske agencije (CNSA) Zhang Kejian. Roskozmos in CNSA sta novembra 2017 podpisala program sodelovanja v vesolju v obdobju med letoma 2018 in 2022.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta