Vlada mora najkasneje 4. januarja otroke s posebnimi potrebami vrniti v šolo. Simona Kustec: Odločitev je bila pričakovana

23.12.2020 12:51
Brez nepotrebnega odlašanja je treba sprejeti normativni okvir za odpiranje šol in zavodov za otroke s posebnimi potrebami, je zapovedalo ustavno sodišče.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

To pa ne pomeni, da morajo šole in zavodi za otroke s posebnimi potrebami takoj po praznikih delati v enakem obsegu in na enak način kot v normalnih razmerah, ko ni epidemije, so odločili ustavni sodniki.

Odpiranje naj bo individualno, glede na to, kakšne so diagnoze otrok s posebnimi potrebami v posamezni šoli, ali gre za šole, kjer so otroci v zavodu, in glede na potrebe otrok in pričakovanja staršev. Vsekakor je treba preprečiti, da bi morebitna vključitev v šolo povečala verjtnost hujših zdravstvenih zapletov v primeru okužbe s covidom-19. Ustavno sodišče pa na vsak način poudarja, da se mora brez nepotrebnega odlašanja omogočiti izvajanje individualnih obravnav, tako da bo zagotovljeno najmanjše tveganje tako za razvoj in zdravstveno stanje teh otrok kot za javno zdravje.

Sklep, ki je nadaljevanje prejšnje odločitve ustavnega sodišča, da z vztrajanjem pri pouku na daljavo lahko vsaj za šolanje otrok s posebnimi potrebami nastanejo nepopravljive posledice, je sprejelo sedem sodnikov od devetih. Iz odločbe US je videti, da pri odločanju nista sodelovala ustavna sodnika Marko Šorli in ddr. Klemen Jaklič, ki je že prejšnjič glasoval proti. Takrat je ustavno sodišče odločilo tudi, da ni več pravne podlage za ves šolski pouk na daljavo. Nakar je vlada z odlokom zaprtje šol spet podaljšala.  

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo ustavno sodišče nehalo čakati vlado in bo zapovedalo vrnitev v šole vsaj za otroke s posebnimi potrebami. 

Simona Kustec: Odločitev je bila pričakovana

Pri čemer je treba spomniti, da je ministrica za izobraževanje Simona Kustec (tudi) ta jasni poduk ustavnih sodnikov ignorirala, ko je nazadnje napovedala vrnitev v osnovne šole "po najbolj idealnem scenariju" 4. januarja. Takrat naj bi se v šole vrnili učenci prve triade, je rekla, sledijo zavodi in šole s posebnimi potrebami.

Danes pa se je nekoliko drugače odzvala. Dejala je, da so bili na ministrstvu z odločitvijo seznanjeni preko medijev, po uradni poti pa še ne. Po njenih besedah je bila odločitev pričakovana. "Veseli me, da so v vsebinskih pojasnilih dejansko izpostavili in naslovili vse tiste vidike, na katere smo že ves čas ponovnega in pa predvsem varnega vračanja učencev in učenk opozarjali tudi na ministrstvu v sodelovanju z zdravstveno in pedagoško stroko," je dodala. 

Poudarila je, da odločitev sovpada z načrtom prednostnega vračanja otrok nazaj v šole, ki ga je vlada predstavila pred dobrima dvema tednoma. "Ta trenutek lahko rečem, da smo na postopno vračanje sedaj v resnici dokončno pripravljeni. Ne samo z vidika organizacije samega dela in pa prilagoditve tega dela, predvsem za učence s posebnimi potrebami, ampak tudi z vidika tudi tega, ker bomo lahko sedaj tudi vse zaposlene prednostno hitro testirali in bodo tudi s tega vidika dejansko varno, zdravo vstopili kot zaposleni v šole in pa v zavode nazaj in opravljali svoje delo," je še povedala. Vse je pozvala, naj dosledno in disciplinirano spoštujejo vse epidemiološke ukrepe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta