Večerovo nagrado je dobil igralec Branko Završan

P. V.
28.09.2024 10:56

"Človek igralec, skozi katerega se valijo zgodbe pretekle, v vse smeri presežne sezone v SLG Celje, z drugačnimi, svežimi, zahtevnimi uprizoritvami, je Branko Završan," je zapisala žirija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Završan z nagrado na odru, ki ga je zaznamoval (tudi) v sezoni 2023/2024 
Koka Press, Katja Kodba

V sodelovanju s časopisom Večer so sinoči v SLG Celje že petnajstič zapored podelili nagrado za igralske dosežke članu igralskega ansambla. Strokovna komisija - dramaturginja Nuša Komplet Peperko (predsednica), urednica Večerove kulture in gledališka kritičarka Petra Vidali in režiser ter igralec Primož Ekart - je soglasno odločila, da Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2023/24 prejme Branko Završan za več vlog v uprizoritvah Druga preteklost, Paradiž, Pet kraljev: K psihopatologiji neke monarhije in 3ja!.

"Lansko sezono smo v gledališče vstopili skozi razstavo Gledališče Möderndorfer in režiserjeve besede: 'Naj bo gledališka estetika še tako avantgardna, retrogardna, mehanična, koreografska, neverbalna, postmodernistična, kakršnakoli že …, vsemu navkljub vedno stoji na odru človek. Smrten človek. Bitje, ki utripa in mineva prav tisti hip, ko ga gledamo. Na odru vedno gledamo Človeka-Igralca, ki nam pripoveduje, ki se nam razdaja s takšno zaresnostjo, da je zaresnejši in prepričljivejši od življenja.'

Na odru tako vidimo moškega v nemški uniformi, ki moleduje za ljubezen svojega nadrejenega; gledamo nemega starca s pasjim povodcem, ki skrbno pripravi hrano za psa, čeprav ga že dolgo ni več z njim; slišimo harmoniko ter zabavljača in rezonerja družbe, ki z raskavim glasom kriči: 'Jaz sem Hamlet komedije, ne veš ti tega? Jaz sem zadnji humanist v tej tragikomediji samih psihopatov'; potem spet zaslišimo harmoniko, ki nas pričaka pred gledališčem in kasneje izstopi v jecljajočega Menelaja, ko na Prešernovi ulici pod balkonom Muzeja novejše zgodovine Celje za-za-za-zahteva svojo Heleno.

Človek-Igralec, skozi katerega se valijo zgodbe pretekle, v vse smeri presežne sezone, z drugačnimi, svežimi, zahtevnimi uprizoritvami, je Branko Završan. Spremljamo ga lahko skozi osem in več igralskih vlog v štirih predstavah. Branko torej, ne zgolj zaradi izjemne igralske kondicije, koncentracije, gledališke predanosti, ki jo izkazuje, pač pa tudi in predvsem zaradi lastnega igralskega creda, ki gledalcem vselej omogoči, da s prefinjeno, humorno (ali pretresljivo) distanco pogledamo na gledališče in življenje nasploh."

Slavnostna podelitev nagrade je bila po prvi premieri nove sezone, Krajnskih komedijantih Bratka Krefta v režiji Diega de Bree.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta