Združenje ravnateljev o novih ukrepih: "Jasno je, da šolstvo ni na vrhu prioritet te vlade"

Urška Mlinarič
15.12.2020 05:25
Že v četrtek bo vlada odločala o zaostritvah, v igri tudi kolektivni dopust za gospodarstvo. Medtem se določene zadeve sproščajo, čeprav se epidemija še ne umirja. V štirih epidemiološko najboljših statističnih regijah se z današnjim dnem sprostijo določeni omejevalni ukrepi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danes lahko začno z delom tudi frizerji. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

"Vlada je preprosto ocenila, da je v tem trenutku priložnost, in je našla neke kompromise, ki so omogočili, da se vsaj del potreb, ki jim doslej ni bilo mogoče zadostiti, zdaj omogoči," je pojasnil vladni covid govorec Jelko Kacin.

Pri tem so tehtali med interesi delavcev, delodajalcev in njihovih organizacij, je dodal covid govorec, minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek pa pojasnil, da so pri tem upoštevali kriterije iz vladnega načrta sproščanja ukrepov, sprejetega pred desetimi dnevi. "Določene sprostitve pa so bile narejene, da bi omejili delo na črno, da se bodo storitve izvajale pod nadzorom, s čimer je manjša možnost širjenja okužb." Pri tem bodo bistveno okrepili inšpekcijski nadzor. Na tržnem inšpektoratu, ki sodi pod Počivalškov resor in šteje 100 inšpektorjev, se bodo prioritetno posvetili nadzoru omenjenih dejavnosti, ki so se z današnjim dnem sprostile, minister pa upa tudi na dobro delo in sodelovanje z drugimi inšpektorji. Na dopisni seji so včeraj odločili še, da v vseh regijah nošenje mask zunaj od srede ni več obvezno, če je mogoče vzdrževati medsebojno razdaljo dveh metrov.

Gantar za zaostritev

Vendar bodo omenjene sprostitve kratkega daha, veljale bodo le do 23. decembra. Že v četrtek - do takrat morajo vsi resorji pripraviti načrte ukrepov na svojih področjih - bo vlada na seji odločala o režimu med božično-novoletnimi prazniki. Da se bodo pri odločanju, kako med prazniki, zgledovali po Nemčiji in drugih severnih sosedih, sta napovedala tako Počivalšek kot minister za notranje zadeve Aleš Hojs, kar nakazuje, da se bo v času praznikov režim zaostril. Neuradno je slišati, da naj bi vlada preigravala predlog, da ostanejo odprte le zdravstvene ustanove, lekarne in trgovine z živili, medtem ko bi zaposleni odšli na kolektivni dopust.

Pri tokratni odločitvi o sproščanju ukrepov je ponovno prevagal interes ministra Počivalška in gospodarstva, saj minister za zdravje Tomaž Gantar ne odobrava sproščanja omejitev. Pri tem se je, po lastnih besedah, naslonil na stališče strokovne skupine pod vodstvom Bojane Beović, zato ga je začudilo, da je omenjena skupina čez noč spremenila stališča. Pa čeprav je stanje nespremenjeno in posebnih rezerv v zdravstvenem sistemu v primeru ponovnega poslabšanja epidemiološke slike ni. Tudi zato "sem absolutno za to, da se omejitve uvedejo, glede na to, da je zdravstveni sistem na mejah svojih zmogljivosti, to je tisti kritični faktor, ki nas vodi v ukrepe", je odgovoril na vprašanje, ali bo vlada čez praznike ukrepe zaostrila.

Pokazala se je moč lobijev

Zagotovo pa tokrat na mizi vlade ne bo vprašanja odpiranja vrtcev in šol. Ti bodo zaprti vsaj do konca tega koledarskega leta, je napovedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Ob epidemiološki sliki, ki bo omogočala odpiranje, pa bodo v šolo najprej odšli učenci prve triade, za njimi pa tudi otroci s posebnimi potrebami. "Takoj, ko bodo strokovnjaki dali zeleno luč, da se v osnovne šole vrnejo tudi otroci s posebnimi potrebami, bomo na vladi to storili. Te strokovne ocene ta trenutek nimamo," je dejala ministrica. Ravnatelj Centra Janeza Levca v Ljubljani Matej Rovšek je povedal, da so jih z ministrstva in zavoda za šolstvo nekaj dni po delni odločitvi ustavnega sodišča povprašali o pogojih, ki so potrebni, da bi se lahko otroci s posebnimi potrebami vrnili. "Mnenja ravnateljev so bila res deljena, nekateri bi celo te šole odpirali zadnje. Vendar ni bistveno, kaj si želimo ravnatelji. Bistvena je delna odločba ustavnega sodišča, ki naj bi ji sledili tako na ministrstvu za izobraževanje kot tudi ravnatelji, pa se to ni zgodilo," je povedal Rovšek.

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan pa je odločitev, da se odprejo nekatere gospodarske dejavnosti in smučišča, ne pa tudi šole za prvo triado, kot izhaja iz vladnega načrta, pospremil z besedami, da omenjeno vladno ravnanje kaže, da ta nima prioritetnega seznama, temveč se odloča glede na uspešnost posameznih lobijev. "To je slabo za družbo, saj jasno kaže, da šolstvo ni na vrhu prioritet te vlade." Pri tem je ponovil že večkrat izraženo stališče, da je šola na daljavo le nadomestek pravega pouka, zato bi od pristojnih pričakoval, da izdelajo teste, na podlagi katerih bi lahko ob vrnitvi v šole ugotovili, kakšen manko znanja imajo učenci, in tudi načrt, kako bodo ta manko v tem, pa tudi prihodnjih šolskih letih nadomestili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta