Kustečeva sporočila, kako in kdaj bo potekala vrnitev v šole, zdaj je znano, da matura bo, a s prilagoditvami

A.L.
18.12.2020 14:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Malovrh/sta

Šolska ministrica Simona Kustec je sporočila, da se zavzemajo za čim hitrejšo in varno vrnitev v šole in vrtce. Po najbolj idealnem scenariju bo vrnitev v osnovne šole 4. januarja. Takrat naj bi se v šole vrnili učenci prve triade, sledijo zavodi in šole s posebnimi potrebami. Temu bo takoj, najhitreje možno, pravi ministrica, sledila vrnitev v šolo še ostalih osnovnošolcev ter prioritetno vračanje dijakov srednjega in poklicnega izobraževanja.

V letošnjem šolskem letu bo poklicno maturo opravljalo 9093, splošno pa 6927 maturantk in maturantov, kar je za 545 več od lanskega šolskega leta, je pojasnila šolska ministrica. Spomnila je, da ima celotna generacija maturantk in maturantov od konca lanskega in z izjemo prvega meseca letošnjega šolskega leta posebne pogoje izobraževanja. "To zahteva tako od njih ter od njihovih profesoric in profesorjev še posebej zahtevano in odgovorno delo."

Kustečeva je sporočila, da matura v šolskem letu 2020/2021 bo, a z nekaj prilagoditvami.

Predsednica Državne komisije za splošno maturo Marina Tavčar Kranjc je predstavila nekaj prilagoditev. Tako bo pri slovenščini, italijanščini in madžarščini esejsko pisanje prilagojeno z naslovom. Pri matematiki bo dovoljena uporaba računala, dijakom pa bo dovoljena tudi uporaba večjega števila formul, da bodo lažje reševali naloge. Pri šestih tujih jezikih, ki se opravljajo na osnovni in višji ravni, v enem delu dijaki pišejo daljše sestavke. Na obeh ravneh bodo lahko zbirali med dvema naslovoma.

Marina Tavčar Kranjc je pojasnila, da vedo, da zaradi slabših pogojev priprav, odpadlega pouka in pouka na daljavo določenih tem ne bo mogoče predelati dovolj celovito. "Vemo, da je učinkovitost tega pedagoškega načina slabša, dijaki morajo večji del opraviti sami doma in da se razlike v uspešnosti med njimi povečujejo. Na to računamo." Zato bodo dijaki na vseh pisnih izpitih in izpitnih nastopih prejeli bonus 10 odstotkov točk na neuspešno opravljeni del izpita.

Pri ustnem delu mature na določen način zmanjšujejo obseg tiste snovi, na katero se morajo dijaki pripraviti. Ta obseg se zmanjšuje za približno 15 odstotkov. Predmetne komisije bodo v posamezen izpitni komplet pripravile po 35 izpitnih listkov. Kompleti bodo še v januarju predloženi šolam, kar je bistveno bolj zgodaj kot običajno. Na šolah bodo učitelji lahko v te komplete vpogledali in avtonomno določili, da iz kompleta s 35 listki izločijo 5 listkov. To je izločitev približno 15 odstotkov.

"Dijake smo zelo natančno poslušali, slišali smo jih in s svojimi odločitvami se odzivamo na razmere, potrebe in pričakovanja generacije letošnjih maturantov. V pripravi teh ukrepov smo se posvetovali s 34 državnimi predmetnimi komisijami, torej s strokovnjaki za posamezna predmetna področja," je še povedala Marina Tavčar Kranjc.

Prilagoditve poklicne mature

Predsednik Državne komisije za poklicno izobraževanje Boris Dular je pojasnil, da so se odločili, da za vse pisne dele mature - 1., 2. in 3. predmet uvedejo bonus 10 odstotkov za vse nerešene dela naloge. Četrti predmet pri tem ni vključen, ker je specifičen, je povedal Dular.

Celotna priprava ustnega dela je odgovornost šol, kar predstavlja posebej pomembno nalogo. "Pri ustnih izpitih smo se dogovorili, da bo obseg vsebin, ki bodo preverjane na maturi, zmanjšan za 15 odstotkov. Šolski strokovni predmetni aktivi bodo pripravili predlog vsebin, ki bodo izločene, potem bodo šolske maturitetne komisije to pregledale in potrdile. Dijaki bodo do konca februarja obveščeni o teh vsebinah."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta