(VIDEO) Vzlet, zasuk, pristanek, eksplozija. Zgodovina se ponavlja, tudi Starship SN11 je eksplodiral

Gr.G.
31.03.2021 07:24
Kamere so ugasnile slabih šest minut po vzletu z izstrelišča v Teksasu, ki ga je prekrivala gosta megla.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gledalec v rokah drži kos razbitine enajstega prototipa rakete Starship SN11, ki je med pristankom eksplodirala. Razbitine so našli tudi 8 kilometrov oddaljene od vzletišča.
Gene Blevins

SpaceX Starship, s katerim želi Elon Musk astronavte poslati na Mars, je med testnim poletom nad Teksasom znova razneslo. Eksplodiral je enajsti prototip rakete z oznako SN11, tudi tokrat je inženirjem največje težave povzročal pristanek vesoljskega plovila. SN11 je že četrti prototip rakete, ki je eksplodiral. Enako se je zgodilo pri testiranjih Starshipa decembra lani, pa februarja in v začetku marca letos. 

SN11 se je kot načrtovano povzpela na deset kilometrov višine, nato pa se pričela spuščati proti izstrelišču. Tokrat je sicer območje prekrivala gosta megla, zaradi česar ni bilo mogoče natančno videti, kaj se je zgodilo. Vseeno je predstavnik podjetja SpaceX in komentator testnega poleta inženir John Insprucker, zelo hitro potrdil eksplozijo. "Kot kaže smo imeli še en razburljiv test Starshipa. Naj vas še enkrat spomnim, da je serija testov namenjena zbiranju podatkov," je Insprucker povedal med prenosom v živo.

Musk je po pisanju tujih medijev pozneje razkril, da naj bi bilo nekaj narobe z Raptor pogonom rakete. Težave so zaznali pri drugem motorju. Vendar pa to naj ne bi bil razlog za eksplozijo. Je pa v tvitu pozval inženirje, tehnike in druge, naj razmislijo, da bi se preselili v Teksas, v bližino Starbase, saj potrebujejo veliko osebja in bodo rasli še v prihodnje. "V Starbase bo v prihodnjem letu ali dveh delalo nekaj tisoč več zaposlenih," tako prvi mož SpaceX.

Strategija SpaceX ostaja, da bo Starship, ki je izdelan iz nerjavečega jekla in visok kot 14-nadstropno poslopje, mogoče večkrat uporabiti. Raketo so zasnovali za prevoz astronavtov in tovora na velike razdalje. Musk se namerava z njo vrniti na Luno, poslati astronavte na Mars in tudi na še bolj oddaljene planete. Starship je ena od treh raket, ki jih je ameriška vesoljska agencija Nasa izbrala, da bodo z njimi še v tem desetletju ponovno na Luno poletele človeške posadke. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta