(FOTO in VIDEO) Musk po uspešnem vzletu Starshipa in (pre)trdem pristanku: "Mars prihajamo"

Gregor Grosman
10.12.2020 09:37
Družba SpaceX je opravila svoj prvi test z raketo Starship. Model SN8 je vzletel, poletel do želene nadmorske višine in tako razvijalcem zagotovil veliko uporabnih podatkov. Za naslednji test bodo morali uporabiti prototip s številko 9, saj od osmice zaradi pretrdega pristanka ni ostalo veliko.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Mars prihajamo," je tvitnil ustanovitelj podjetja SpaceX, milijarder Elon Musk, po uspešnem poletu prototipa rakete Starship. A če je bil vzlet popoln uspeh, kot tudi manever obračanja rakete pred pristankom, je Starship s serijsko številko 8 vseeno preveč trdno treščila na vzletno ploščad na jugu Teksasa. Ko so usahnili plameni, smo lahko videli, da od rakete ni ostalo veliko, saj se je raztreščila na tisoč kosov.

S Starshipom namerava SpaceX poleteti na Mars. Že kmalu. Optimizma družbi nikakor ne moremo očitati, tudi sodeč po izpisu čestitke med prenosom testa v živo, ko se je v trenutku, ko je bilo že jasno, da je raketa uničena, na zaslonu izpisalo: "Izjemen test. Čestitke ekipa Starship." 

Musk je pojasnil, da je bila prevelika hitrost pristajanja kriva za uničenje rakete. Izpostavil je, da so bile vse ostale faze testnega poleta uspešne, tudi natančnost lokacije pristanka. Med vzpenjanjem na višino 12,5 kilometra so se drug za drugim izključili vsi trije motorji, zadnji 4 minute 45 sekund po vzletu. Za tem se je Starship pričel spuščati proti tlom. 

Namen testa je bil preveriti aerodinamičnost rakete v polni velikosti. Pred tem so inženirji namreč izvedli že testne polete z manjšimi modeli, ki so poleteli nekaj sto metrov visoko. Naslednja testiranja bodo izvedli s prototipom SN9, katerega izdelava je že skoraj zaključena. 

V prihodnosti bodo rakete Starship, ki so sestavljene iz dveh delov, opremljene s 37 motorji, namesto devetih, raketa pa bo visoka 120 metrov in bo zmogla v vesolje poleteti s 100 tonami tovora. Japonski milijarder Jusaku Maezawa pa si je že zagotovil sedež na poletu okoli Meseca, ki ga SpaceX načrtuje po letu 2023.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta