(VIDEO) Raketa SpaceX Starship: Uspešen vzlet, uspešen pristanek, čez deset minut pa ...

Gr.G.
04.03.2021 07:39
Kot so inženirji načrtovali, se je raketa pravočasno, tik pred pristankom iz horizontalnega položaja obrnila v navpičnega in se počasi spustila na tla.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V tretje gre rado. SN10 je deseti prototip vesoljske rakete podjetja SpaceX, torej Starship 10, in tretji od različice SN8, ki so ga skušali izstreliti na rob vesolja in z njim pristati. SN8 je eksplodiral na tleh, SN9 je vzletel in se ob pristanku razletel, SN10 pa je bil nekoliko bolj uspešen. Raketa je po dveh neuspešnih poskusih le uspela pristati na Zemlji, vendar pa jo je nekaj minut zatem razneslo s tako silo, da jo je poslalo nazaj kvišku.

Gre za prototip rakete, ki jo želi Elon Musk poslati na Mars. Do eksplozije zadnjega prototipa pa je prišlo takoj zatem, ko je SpaceX razglasil uspešen testni polet na višino deset kilometrov na jugu Teksasa. Kot so inženirji načrtovali, se je raketa pravočasno, tik pred pristankom iz horizontalnega položaja obrnila v navpičnega in se počasi spustila na tla. Sicer ni pristala povsem navpično, so opazili.

"Ekipa SpaceX dela izjemno! Nekega dne bo pravo merilo uspeha običajnost poletov Starship," je še tvitnil Musk, podjetje SpaceX pa nesreče še ni komentiralo. Muskov drugi tvit, v katerem je zapisal, da je SN10 pristal v enem kosu in dodal, da naj počiva v miru, pa je pozneje izbrisal.

SN10 pred vzletom.
EPA

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta