Strokovnjak: "Težko bo to popraviti. Vse je s krvjo pisano v letalstvu"

Gregor Grosman Gregor Grosman
13.03.2019 18:33

"Težko bo to popraviti, pridobiti zaupanje nazaj. Vse je s krvjo pisano v letalstvu," razlaga Tadej Kosel, vodja laboratorija za aeronavtiko na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pilotska kabina boeinga 737 max 8
Abhirup Roy

Letalska družba Ethiopian Airlines bo črni skrinjici strmoglavljenega boeinga 737 max 8 poslala v analizo v tujo državo, je v imenu družbe za Associated Press povedal Asrat Begashaw. Razlaga, da imajo na voljo več lokacij, sami namreč niso sposobni prebrati shranjenih podatkov, ki bi lahko razkrili vzrok za tragično nesrečo, v kateri je umrlo 157 potnikov in članov posadke. The Wall Street Journal sicer poroča, da skušajo ameriški strokovnjaki za letalsko varnost prepričati Etiopijo, naj skrinjic ne pošilja preiskovalcem v London, ampak Nacionalnemu odboru za varnost v prometu v ZDA.

Piloti že pred meseci opozarjali na težave

Vsaj dva ameriška pilota, ki upravljata letala Boeing 737 Max 8 na regionalnih linijah po ZDA, sta po navajanju New York Timesa že novembra lani poročala o nenadnem spustu nosu letala, kakor hitro sta vključila avtopilot. Težave, ki sta jih opisala, naj bi bile zelo podobne tistim, ki so oktobra lani v Indoneziji privedle do strmoglavljenja letala družbe Lion Air, v nesreči pa je umrlo 189 ljudi. Preiskava te nesreče še zmeraj poteka, govori pa se, da naj bi bili netočni odčitki, vneseni v računalniški sistem, povzročili nenadno spuščanje maxa 8. Ameriška pilota sta s svojimi letali uspela nadaljevati vzpenjanje, kakor hitro sta izključila avtopilot, še piše New York Times. Eden izmed pilotov dodaja, da "ta tip letala zahteva toliko dela, da ga obdržiš v zraku, da je o tem treba izdati opozorilo".

Reuters

Evropa zaprta, tudi Amerika

Medtem je za boeinge 737 max 8 zračni prostor zaprlo še več držav, med njimi v sredo še Hongkong, Egipt, Kazahstan, Vietnam in Nova Zelandija, skupno že 41 držav, ki prepovedujejo prelete, vzlete in pristanke omenjenega tipa letala na svojem ozemlju. Kar 34 letalskih družb, ki uporabljajo omenjena letala, z njimi ne leti več. Od 20. ure zvečer tudi ameriške družbe, čeprav se je Zvezna uprava za letalstvo (FAA) v ZDA dolgo upirala vse močnejšemu pritisku za prizemljitev sodobnih boeingov družine 737 Max. Strokovnjaki za letalstvo so bili deljenih mnenj, ali številne prizemljitve po svetu in zaprtja zračnega prostora za ta tip letala niso spodkopavala moči FAA, ki je dolgo trdno stala za Boeingom.

Tadej Kosel: "Od vzleta, nekaj sto metrov nad zemljo, pa do tik pred pristankom ali celo celoten pristanek opravi računalnik. Pilota samo nadzirata delovanje računalnika in vnašata vanj parametre, ki jih dobita od kontrole letenja."
Osebni Arhiv

Pilot letenje zgolj nadzira

Glede na to, da proizvajalec obljublja odpravo napake s pomočjo programske nadgradnje, se postavlja vprašanje, ali letala danes upravlja zgolj softver? "Tako je. Letala upravljajo računalniki. Od vzleta, nekaj sto metrov nad zemljo, pa do tik pred pristankom ali celo celoten pristanek opravi računalnik. Pilota samo nadzirata delovanje računalnika in vnašata vanj parametre, ki jih dobita od kontrole letenja. Pri krmilnem sistemu se je pojavil problem, da se v določenih pogojih potisne palica naprej in letalo usmeri nos navzdol. Pri letalih je običajno, da se nos avtomatsko spusti, kadar letalo doseže določeno minimalno hitrost. Sistem hitreje reagira kakor človek. Kaže pa, da se je v sistem prikradla napaka oziroma da ti pogoji niso dobro nastavljeni. So pa že prej pri Boeingu vedeli za težave in so izdali opozorila. Vendar imaš lahko deset navodil, česa v določenih pogojih ne smeš narediti, nesreča pa se je zgodila tudi na zelo nizki višini. Takrat pa ni časa in je težko o vsem razmišljati. Pri Boeingu potrebujejo čas, da popravijo programsko opremo, traja tudi, da se tak popravek stestira." Pri omenjenih nesrečah s 737 max omenjajo tudi pomanjkljivo šolanje pilotov in neizkušenost v azijskih letalskih družbah. "Zelo težko je rešiti letalo blizu tal, če gre kaj narobe in je posadka neizkušena," še pove Kosel in doda, da so tudi piloti samo ljudje.

737 najbolj varen

Ali sta to dva res zelo nesrečna slučaja ali gre za hujšo težavo, bo pokazala raziskava. Definitivno je treba ukrepati, je prepričan vodja laboratorija za aeronavtiko. V tem, da letalske družbe zaradi prizemljitve družine Max nadomeščajo polete tudi s starejšimi letali, ne vidi težav: "Letala letijo tudi 20 ali 30 let stara, če se vzdržujejo in delajo vse modifikacije, menjave komponent, ki so kritične, po programu vzdrževanja, so ta letala prav tako varna kot eno, ki pride čisto novo iz tovarne." Da gre za velike vsote denarja, dodaja, ki jih izgubljajo letalske družbe. "Taka stvar meče temno senco na to letalo in na tovarno. Umrlo je veliko ljudi. Težko bo to popraviti, pridobiti zaupanje nazaj. Vse je s krvjo pisano v letalstvu. Vse izboljšave, ki smo jih dosegli z razvojem," zaključi Kosel. Leteti ali ne leteti? Boeing 737, osnovna verzija, ostaja najbolj varno in najbolj prodajano letalo na svetu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta