Kurz začenja uradna pogajanja z Zelenimi

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
11.11.2019 15:37

Ljudska stranka in stranka Zelenih na zvezni ravni v Avstriji še nista bili v koaliciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Avstrijska Ljudska stranka (ÖVP), zmagovalka predčasnih parlamentarnih volitev 29. septembra, ko je prejela 37,5 odstotka glasov, se je po poročanju avstrijske radiotelevizije ORF danes odločila, da z Zelenimi, ki so se s 13,9 odstotka glasov odločno vrnili v parlament, začne uradna pogajanja za sestavo nove avstrijske vlade. Mandatar, dosedanji kancler Sebastian Kurz, je soglasno odločitev vodstva svoje ÖVP sporočil na tiskovni konferenci. Povedal je, da bodo "skušali pospešiti tempo pogajanj, ki bodo kakovostna". Kdaj naj bi Avstrija dobila novo vlado, Kurz pred novinarji ni želel napovedovati. Raje je opozoril, da je "izid pogajanj še odprt". Pogajalske skupine iz obeh strank naj bi se na Dunaju prvič sestale že jutri.
Zeleni so do enakega sklepa o startu koalicijskih pogajanj prišli že na nedeljskem štiriurnem sestanku razširjenega vodstva stranke. "To je sicer tvegano dejanje, a smo pripravljeni narediti ta korak. Ljudski stranki ponujamo roko," je ob tem dejal vodja Zelenih Werner Kogler. In dodal: "Ne vemo pa še, kako se bo izšlo." Stranki namreč doslej na zvezni ravni še nista oblikovali vladne koalicije. Minuli petek sta zaključili pripravljalne pogovore, ki sta jih začeli sredi oktobra. Tako Kurz kot Kogler sta večkrat poudarila, da je med strankama veliko razlik, zaradi česar potrebujejo nekaj več časa. Oba pa sta zagotovila, da pogovori potekajo dobro in v spoštljivem ozračju. Glavne teme koalicijskih pogajanj bodo migracije, izobraževanje, transparentnost, podnebno krizo in gospodarstvo.
Avstrijci so morali septembra na predčasne volitve zaradi razpada koalicije med ÖVP in svobodnjaki (FPÖ) po tako imenovani aferi Ibiza. Vanjo se je ujel zdaj že nekdanji šef FPÖ Heinz-Christian Strache. Svobodnjaki so na volitvah osvojili 16 odstotkov glasov, kar je skoraj deset odstotnih točk manj kot na volitvah pred dvema letoma, zato so se umaknili v opozicijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta