Konzerva na bojišču ali jekleni, udarni in prebojni klin? To o dobavi tankov Ukrajini meni slovenski tankist ...

Miha Raičevič Miha Raičevič
03.02.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriški tanki abrams M1A2 v akciji.
EPA

Več držav Zahoda je Ukrajini, ki se na jugu in vzhodu države sooča z rusko okupacijo ozemlja, obljubilo od 120 do 140 tankov. Oblasti v Kijevu so Zahod prosile za takšno pomoč, ukrajinski predsednik pa je celo svaril tiste, ki so oklevali pri odločitvi o dobavi tankov.

Večinoma bo Ukrajina glede na zaveze dobila tanke Leopard 2, ki jih izdeluje Nemčija. Dodatnih 31 tankov Abrams M1A2 so obljubile tudi ZDA, Velika Britanija pa naj bi Kijevu dobavila tanke Challenger. Pa bi to lahko spremenilo potek vojne, ki gre v zadnjih tednih spet bolj v prid Rusiji? Ta je namreč začela oktobra lani obstreljevati infrastrukturne objekte po celem delu države, hkrati pa je v zadnjih dveh mesecih spet začela zavzemati manjše kose ozemlja na vzhodu.

Upokojeni strokovnjak, podpolkovnik Slovenske vojske in magister znanosti, Iztok Kočevar, ki je tudi avtor štirih knjig o tankih, opozarja, da je tank brez sodelovanja in sodejstvovanja le navadna "konzerva" ali tarča na bojišču. Če pa je pravilno taktično in strateško uporabljen ob pehoti, topništvu, letalstvu in v okviru podpore on-line informacij ter ob zagotovljeni nenehni logistični podpori, potem pa postane "jekleni, udarni, prebojni klin".

Naslovnice knjig o tankih Iztoka Kočevarja

Kako dolgo traja usposabljanje?

Pomoč, kot jo je obljubil Zahod, ima po Kočevarjevi oceni predvsem politično ozadje, saj da gre za manj relevantno vojaško pomoč. So ukrajinski vojaki lahko dovolj hitro usposobljeni za ravnanje s tanki, ki jih sicer ne poznajo? Pri tem morajo biti izpolnjeni trije dejavniki, poudarja Kočevar. Najprej je treba usposobiti posadko - vsakega posameznika za delovanje na njegovem delovnem mestu ter tudi celotne posadke za usklajeno delovanje v enotnem sistemu, kar vzame najmanj tri do štiri mesece trdega dela. Sledi urjenje posadke v bojnem delovanju, za kar je potreben še približno dodaten mesec urjenja, "nikoli dokončana zgodba" pa je potem sodelovanje enote in njeno sodejstvovanje z drugimi enotami, podporo, logistiko, pojasnjuje sogovornik.

Ameriški tanki abrams M1A2 v akciji.
EPA

Drugi, prav tako zelo pomemben, hkrati pa tudi bolj kompleksen dejavnik je pravilna uporaba oklepnih motoriziranih enot. Tu gre med drugim tudi za poznavanje in upoštevanje značilnosti ter zmogljivosti lastnih sil, sil nasprotnika in še posebej terena in vremena. Nekoč sta vse to slabo ocenila Hitler in na nek način tudi Napoleon. "Ali lahko Ukrajinci to dosežejo v tako kratkem času? Zelo težko ali nikakor," se sprašuje in tudi odgovarja Kočevar. Pojasnjuje, da se morajo izkušeni ukrajinski vojaki, pa četudi so med njimi tankisti, spoprijeti z neznano, visoko sofisticirano tehniko in z drugačnimi načini uporabe ter standardi. "Osebno menim, da bo vsako pošiljanje teh enot v boj v manj kot pol leta do letu urjenja pošiljanje fantov v smrt," opozarja.

Kočevar hkrati meni, da bi lahko imeli Ukrajincem obljubljeni tanki tudi nekaj težav zaradi terena. Na ravnem ukrajinskem območju, posebno od reke Dneper proti severovzhodu so množično uporabni le pozimi, ko so tla trdna, saj je, ko se ukrajinske ravnice razmočijo in omehčajo, uporaba težkih oklepnih vozil zelo omejena. To so Nemci spoznali že v drugi svetovni vojni, doda Kočevar. Obljubljeni bojni tanki pa so tudi precej težji od ruskih. Britanski challenger 2 tehta med 64 in 75 tonami, francoski leclerci (ti še niso zagotovljeni) 54,5 do 56,3 tone, ameriški abramsi od 64,6 do 66,8 tone in leopardi 2 od 62,3 do 66,5 tone. Tanka, ki ju bolj množično v Ukrajini uporablja ruska vojska, pa tehtata 41 ton (T-72) in od 42 do 46 ton (T-80).

Ukrajina naj bi dobila največ tankov tipa leopard 2
EPA

Kaj lahko Ukrajina s temi tanki doseže?

Kočevar tudi ocenjuje, da bi za en sam večji preboj ob spoštovanju značilnosti vremena in terena na delu fronte Ukrajina potrebovala popolno presenečenje, najmanj okrepljeno brigado tankov (med 100 in 120 tanki), ob tem pa še številno podporo mehanizirane pehote, topništva, letalstva in logistike. Poudarja tudi, da en sam preboj ne pomeni veliko, če niso hkrati pripravljene tudi močne sveže sile, ki potem izvedejo nadaljevanje napada po globini in osvojijo ozemlje.

Najbolj pomemben dejavnik pri uporabi oklepnih motoriziranih enot na bojišču pa je po Kočevarjevih besedah logistika. Prav zaradi kompleksne logistike želijo sodobne vojske čimbolj poenotiti sredstva, ki jih uporabljajo. Pri tem sogovornik poudarja, da sodobna tehnika zmanjšuje zanesljivost in povečuje odvisnost od strokovnega vzdrževanja. Tako tankovska enota poleg intendantskih in sanitetnih enot, ki skrbijo za ljudi, potrebuje tudi logistične enote za vzdrževanje motorjev, oborožitve, opto-elektronike, za komunikacije, mehanična dela, dostavo goriva, olj in maziv, streliva, pa tudi enote za odvoz uničene tehnike. "To so številčno množične enote, ki delujejo neprestano in oskrbujejo bojno enoto v delovanju. V sodobnih vojskah to pomeni, da te enote po številčnosti predstavljajo pet- in večkratnik enote, ki jo podpirajo.

Britanski tanki challenger 2
Reuters

Glede na to, da Ukrajina pričakuje štiri vrste tankov, to pomeni, da bo morala imeti za vsako vrsto svoje podporne enote v prej navedenem obsegu. "Ukrajinci imajo zelo velike probleme z logistiko že sedaj, saj ima vsak segment določenega bojnega sistema svoje resurse. Zaradi izjemno aktivne uporabe artilerijskih in tankovskih topov se cevi zelo hitro izrabljajo in jih je treba menjati, Ukrajinci sami pa nimajo teh zmogljivosti. Pošiljajo jih na popravila v druge države, predvsem na Poljsko, medtem pa je enota brez teh sredstev," pojasnjuje Kočevar.

Če smo že prej omenili dva tipa tankov, ki jih ruska vojska množično uporablja v Ukrajini, pa ima Rusija tudi dva modernejša tipa. Prvi je T-90, ki je že bil na bojišču v Ukrajini, drugi pa je T-14 armata, ki naj bi ga bili sicer že testirali v bojih, a za to ni nobenih dokazov. Ta tank bi lahko bil po vseh značilnostih velik izziv za zahodne tanke.

Francija se še ni odločila glede morebitne izročitve svojih tankov leclerc Ukrajini
EPA

Česa so se naučili Rusi v Ukrajini?

"Pa bi Ukrajini večji preboj na bojišču sploh lahko uspel s tanki z Zahoda? Pod tem izrazom razumem najmanj tisoč tankov, ki naj bi se v valu prebili po celi fronti. Nemogoče!" meni Kočevar in pojasni, da bi bilo pred ruskimi sateliti, droni in letali težko skrili tak premik do prve linije na bojišču. Na naše vprašanje, ali Rusi imajo protitankovsko orožje, ki bi lahko uničevalo zahodne tanke, pa odgovori pritrdilno. Prav Rusi so se verjetno iz svojih napak ob začetku invazije na Ukrajino kaj naučili, saj so njihove izkušnje boleče. S tanki so se namreč prebijali skozi naseljena mesta, brez pravih podatkov o nasprotniku, brez tesnega sodelovanja s pehoto, artilerijo in letalstvom. Zato so pogosto padli v pasti lahkega protioklepnega orožja in utrpeli veliko izgub. 

"Ameriška in evropska pomoč v orožju, opremi, in nenazadnje tankih, mogoče kasneje tudi v letalstvu, ima predvsem politično ozadje, manj pa neko relevantno vojaško pomoč. Jasno je, da Rusije ne bo mogoče premagati! Komu je potem vse to v interesu? Kdo kuje iz tega politične in ekonomske dobičke in kdo (poleg Ukrajine) ogromno izgublja?" se še sprašuje Kočevar. 

Z leopardom se je pred dnevi popeljal tudi novi nemški obrambni minister Boris Pistorius.
Epa
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?