SVET

Zelenski: "Ali lahko dostavite leoparde ali ne? V naši državi ljudje umirajo ..." V Soledar prispela humanitarna pomoč

STA, Va
20.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volodimir Zelenski
Reuters

Po nizu pritiskov je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski Nemčijo neposredno pozval, naj njegovi državi pošlje tanke leopard. Pred srečanjem kontaktne skupine za pomoč Ukrajini, ki bo razpravljala prav o dobavi novega orožja, je zavrnil obotavljanje Nemčije, češ da bo poslala tanke, če to storijo tudi ZDA.

"Odrasli ljudje ste. Lahko se tako pogovarjate še šest mesecev, a v naši državi ljudje umirajo - vsak dan," je Zelenski v četrtek zvečer dejal v pogovoru za nemško televizijo ARD. "Drugače povedano: ali lahko dostavite leoparde ali ne? Potem nam jih predajte," je pozval Berlin glede težjih tankov, za katere Kijev prosi že kar nekaj časa.

"Saj mi ne napadamo, če koga to skrbi. Ti leopardi ne bodo prečkali Rusije. Mi se branimo," je še zatrdil glede tankov, katerih dobavo iz katerekoli države mora Nemčija kot proizvajalka predhodno odobriti.

Zelenski je sicer izrazil hvaležnost za dosedanje pošiljke orožja iz Nemčije, a Ukrajina potrebuje težje orožje, njegove izjave povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški kancler Olaf Scholz je doslej okleval, nazadnje pa zatrdil, da bi se Nemčija za ta korak odločila le v soglasju z drugimi zaveznicami iz Nata, zlasti ZDA, ki da bi se morale odločiti za enak korak.

Tudi ta argument je Zelenski v četrtek zavrnil. "Včasih se ne bi smeli obotavljati in reči: 'Dali bomo tanke, če bo tudi nekdo drug dal tanke.' Mislim, da to ni prava strategija," je dejal v nagovoru na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu.

Razprava o leopardih, ki jih želi Ukrajini poslati več držav, se je okrepila v dneh pred današnjim srečanjem več deset članic kontaktne skupine za pomoč Ukrajini v Ramsteinu na zahodu Nemčije. Ukrajina od zaveznic pričakuje obljube dobave novega težkega orožja, kar je več držav že obljubilo.

Gre tudi za prvi preizkus za novega nemškega obrambnega ministra Borisa Pistoriusa, ki je po odstopu predhodnice Christine Lambrecht prisegel v četrtek.

Finska in Litva pošiljata Kijevu topove in strelivo

Finska je danes napovedala 400 milijonov evrov vreden sveženj vojaške pomoči Ukrajini, ki je največji doslej in vključuje težko topništvo ter strelivo, ne pa tudi bojnih tankov leopard, ki jih želi Kijev. Litva pa bo Ukrajini poslala protiletalske topove, strelivo in dva helikopterja, je sporočil obrambni minister Arvydas Anusauskas.

"Ukrajina še naprej potrebuje podporo pri obrambi svojega ozemlja," je izjavil finski obrambni minister Mikko Savola.

Ministrstvo ni razkrilo podrobnejših informacij o vsebini svežnja, je pa navedlo, da pomoč ne vključuje bojnih tankov leopard, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal posebni svetovalec Miikka Pynnonen. To je že 12. sveženj vojaške pomoči, ki jo Finska namenja Ukrajini. Vrednost prejšnjih paketov pomoči je znašala skupno 190 milijonov evrov.

Ministrstvo je tudi sporočilo, da bo Finska podpisala t. i. izjavo o nameri s Švedsko o podpori Ukrajini, da bi zagotovili, da pomoč "ne bo ogrozila nacionalne obrambe obeh držav". Finska bo Ukrajini "dobavljala obrambni material, Švedska pa izraža pripravljenost, da po potrebi podpira Finsko", piše v izjavi, ki jo navaja AFP.

Švedska je v četrtek odločila, da bo ob oklepnikih in protitankovskih raketah Ukrajini začela dostavljati topniški sistem Archer, sodobno samovozno havbico, ki si jo Kijev želi že več mesecev.

Nadaljnjo vojaško pomoč Ukrajini v soočanju z rusko agresijo je zagotovila tudi Litva. Ta baltska država bo Kijevu poslala na desetine protiletalskih topov tipa L70, strelivo in dva helikopterja Mi-8, je na twitterju zapisal obrambni minister Anusauskas.

Po njegovih besedah znaša skupna vrednost novega svežnja pomoči okoli 125 milijonov evrov. Kdaj naj bi napovedano pomoč dostavili, minister ni navedel.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?