Obveščevalci: Rusija bi v Ukrajino poslala najmodernejše tanke. Lavrov razkril nove pogoje za končanje vojne

M.R.
19.01.2023 09:55
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski predsednik Vladimir Putin v tovarni tankov T-14 Ural Transport z njenim direktorjem ​Andrejem Terlikovom.
Reuters

Decembra so se namreč pojavile fotografije tankov na poligonu na jugu Rusije, še pred tem pa so prorežimski ruski mediji poročali, da se tanki T-14 pripravljajo na prerazporeditev na bojišča v Ukrajini. 

"Čeprav ni jasno, ali je Rusija prerazporedila ta tip tankov v Ukrajino, bi lahko bilo kakršnokoli prerazporejanje tankov T-14 visoko tvegana odločitev za Rusijo. Če bo to storila, bo cilj tega najverjetneje propaganda," so zapisali britanski obveščevalci. 

Dodajajo, da je bilo verjetno proizvedenih le manjše število tankov in da jim poveljniki v bojih ne bodo zaupali. 

Tank je sicer opremljen s sistemom za zaščito pred droni, z naprednimi senzorji in tudi brezpilotnimi letali. Njegov zaščitni oklep naj bi bil zelo vzdržljiv in naj bi prestal tudi zelo visoke temperature. 

Tank T-14 med parado v Moskvi.
EPA

Lavrov o pogojih za končanje vojne

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je spregovoril o novih pogojih za končanje vojne v Ukrajini. Spopadi bodo končani šele, ko Ukrajina ne bo več predstavljala varnostne grožnje Rusiji, je dejal. Dodal je, da cilji specialne vojaške operacije, kot uradni Kremelj imenuje agresijo na Ukrajino, "niso izmišljeni", temveč da so določeni z "legitimnimi varnostnimi interesi Ruske federacije"

Njegov komentar prihaja v času, ko so se pojavile špekulacije, da bi lahko ruski voditelj Vladimir Putin v kratkem razglasil novo mobilizacijo in tako sprožil novo ofenzivo v Ukrajini. 

Washingtonski think tank Inštitut za vojaške študije namreč meni, da zadnja dejanja ruskih organov kažejo, da bi lahko Putin v prihodnjih dneh razglasil drugo mobilizacijo. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu pa je včeraj napovedal, da bo Putin izdal direktivo za temeljite vojaške reforme v prihodnjih dneh. 

V tednih pred novim letom so ruski in ukrajinski uradniki sicer namigovali, da so odprti za mirovna pogajanja. A niti en resen poskus ni imel nobenih možnosti za uspeh, saj se strani nista strinjali glede osnovnih vprašanj, kot je priznanje štirih ukrajinskih regij - Donecka, Luganska, Hersona in Zaporožja, ki jih je Rusija anektirala septembra lani.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?