Imate kakšno fotografijo studia Japelj ali Modrinjaka? Svoje bosta predstavila Maja Modrinjak in Marko Japelj

Branka Bezjak Branka Bezjak
04.10.2024 18:04

V seriji pogovorov s potomci priznanih mariborskih umetnikov, bosta tokrat govorila hči fotografa Dragiše Modrinjaka Maja Modrinjak in Marko Japelj o svojem dedu Mirku Japlju, ki je bil portetist in gledališki fotograf.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dragiša Modrinjak na svoji razstavi v Radencih leta 1971.
Arhiv Družine Modrinjak

V soboto, 5. oktobra, ob 10. uri bo v Umetnostni galeriji Maribor še eden v seriji pogovor Moj arhiv. Kustosinja pogovorov in urednica zapisov je Breda Kolar Sluga, muzejska svetovalka UGM.

Priznani scenograf Marko Japelj bo spregovoril o svojem dedu, fotografu, ki je od leta 1924 več desetletij vodil priljubljeni Fotoatelje Japelj. Bil je portretist in gledališki fotograf.

Fotografinja, ki deluje na področju vizualne komunikacije Maja Modrinjak, bo spregovorila o svojem očetu fotografu Dragiši Modrinjak, ki je bil od leta 1958 osrednji fotograf pri časopisni hiši Večer. Bil je fotoreporter in zbiratelj fotografske opreme.

Mirko Japelj - avtoportret
Atelje Japelj

Fotografije iz družinskih albumov pripovedovalcev bodo obudile osebne spomine na deda in očeta, hkrati pa širšo javnost očarale z utrinki življenja v našem mestu. Oba, tako Mirko Japelj kot Dragiša Modrinjak, sta se v zgodovino slovenske fotografije zapisala kot pomembna ustvarjalca. Za mesto Maribor pa sta vsak v svojem času tudi nepogrešljiva kronista. Zgodovino mesta ohranjamo skozi njune oči.

Zato bo pogovor tudi priložnost, da izpostavimo še danes pereče teme, ki so bile v ospredju nekoč, vendar so še bolj aktualne danes. Dotaknili se bomo širše problematike in izzivov, povezanih s hrambo velikih fotografskih zapuščin, kot tudi problematike avtorskih pravic.

Kako je biti hči umetnika? Svoja osebna arhiva sta javno predstavili Metka Kavčič in Gabrijela Kolbič

Prepričani smo, da se v vsakem Mariborskem družinskem albumu nahajajo fotografije Mirka Japlja ali Dragiše Modrinjaka, zato javnost vabimo, da pogovor popestrijo s svojo izkušnjo in na dogodek prinesejo: fotografije, ki jih je posnel Dragiša Modrinjak na terenu, v času fotografiranja reportaž, kot so na primer obiski podjetij, na ulici; fotografije, ki so nastale v Fotoateljeju Japelj v obdobju do leta 1941 in so nastale ob posebnih priložnosti, kot so pustne maske in skupinski portreti ob posebnih priložnostih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta