Velike prsi in zadnjice niso več v modi: Lepotni kirurgi opažajo nov trend, ob katerem jih zelo skrbi

D.Ži
03.10.2024 10:20

Desetletje se je vse vrtelo okoli proporcev, kot jih ima Kim Kardashian, a trend se je začel obračati. Lepotni ideal, kot ga opažajo estetski kirurgi, se zdaj imenuje "baletno telo".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Modelka Jennifer Pamplona naj bi porabila več kot milijon dolarjev, da bi bila čim bolj podobna Kim Kardashian. 
Profimedia

Ameriško združenje plastičnih kirurgov (ASPS) je v svojem poročilu za leto 2023 navedlo, da je v trendu trenutno tako imenovano "baletno telo". Na krilih priljubljenosti agonistov GLP-1, kot sta Ozempic in Wegovy, se zdi, da je vitkost spet priljubljena. Washington Post piše, da ta sprememba skrbi znanstvenike in zdravstvene delavce, saj si plastične operacije in omenjena zdravila večinoma lahko privoščijo le bogati in vplivni.

Predsednik ASPS Steven Williams je dejal, da so bili liposukcija, povečanje prsi in abdominoplastika lani največkrat izvedeni posegi v ameriških klinikah. Williams je dodal, da ženske vedno bolj "iščejo" manjše prsi in manjšo zadnjico. Oblika ženskega telesa, ki je bila v zadnjih desetih letih najbolj priljubljena - bujno oprsje, vitek pas in večja zadnjica -, je zdaj, kot kaže, padla iz mode. "Skoraj deset let smo slavili obline. Zdaj se zdi, da smo naredili obrat k bolj vitkemu telesu," je dejal Williams.

Phoebe Apeagyei, modna strokovnjakinja in doktorska študentka na univerzi Manchester Metropolitan, je povedala, da je baletno telo kombinacija idealizirane vitkosti in obsedenosti s telesno pripravljenostjo, ki se je razvila po pandemiji koronavirusa. Gre za videz, ki je zelo blizu mišičasti različici telesa britanske manekenke Kate Moss, telesa, po katerem so mnogi hrepeneli v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je razširil tako imenovani "heroinski šik".

Velike prsi, ozek pas in obilna zadnjica. Postava, okoli katere se je vse vrtelo zadnje desetletje.  
Profimedia

Nutricionistka Kéra Nyemb-Diop je pojasnila, da so se zahteve njenih strank v zadnjem času spremenile. Mainstream je včasih spodbujal "vključenosti" in "telesne pozitivnosti", je dejala Nyemb-Diop, zdaj pa se vrača k vitkosti.

Williams je sporočil, da so za preobrat najverjetneje odgovorni agonisti GLP-1. Predsednik ASPS pravi, da takih zdravil prej ni bilo in da so spremenila vse. Trendi se nenehno spreminjajo (največkrat ciklično). Oblačila, frizure, postave – vse. Ko trend vstopi v mainstream, želijo "bogati šminkerji" biti drugačni. "Ljudje nočejo izgledati kot mame in babice," dodaja Williams.

Rokeshia Renné Ashley, raziskovalka na mednarodni univerzi Florida, ki preučuje telesa in spreminjanje telesa, je dejala, da je izbira videza lahko zabavna in osvobajajoča. Ashley pravi, da mladenke ne morejo prezreti predlogov glede videza svojega telesa. Kritiziranje žensk, ker sledijo trendom, po njenem mnenju ni produktivno. "Vključenost telesa in avtonomija telesa lahko sobivata," dodaja znanstvenica.

Obstaja strah, da bodo nekatere ženske poskušale pridobiti "baletno telo" na nezdrav način. Ženske, ki nimajo denarja za plastično operacijo in se nočejo odločiti zanjo, so ranljive, ker so obdane s sugestivnimi oglasi, objavami na družbenih medijih in staromodnimi trači. Mlade ženske so še posebej ranljive, je zatrdila Phoebe Apeagyei. "Skupnost, ki se je oblikovala okoli nutricionizma, zlasti tista, ki preučuje motnje hranjenja, je še posebej zaskrbljena," pravi Kéra Nyemb-Diop. Washington Post piše, da so študije odkrile povezavo med gledanjem fotografij in posnetkov vitkosti ter motnjami hranjenja, kot sta anoreksija in bulimija.

Kate Moss in Naomi Campbell v 90-ih, ko so bile v trendu izjemno vitke postave v duhu "heroinskega šika".
Profimedia

Novinarka Heather Radke, avtorica knjige Watchmen (2022), je povedala, da so družbena omrežja pripeljali do pojava mikrotrendov. Danes je težko vsiliti en prevladujoč trend, saj so algoritmi na platformah, kot sta Instagram in TikTok, prilagojeni željam uporabnikov. Pozitivnost telesa, sprejemanje maščobe in baletno telo so trendi, ki lahko danes sobivajo.

Washington Post pravi, da je nemogoče reči, kateri trend se bo pojavil naslednji. Potem ko so film Izzivalci začeli predvajati v kinu, je zanimanje za obleke, ki jih je navdihnil tenis, naraslo. Vprašanje je, ali bi bil film tako odmeven, če v njem ne bi igrala Zendaya, modna vzornica mnogih žensk. "Moram ponoviti sebi in drugim - vse je minljivo. Ne morete domnevati, da je nekdo srečnejši od vas ali da živi boljše življenje od vas, ker sledi nekemu trendu," je dejala kulturna kritičarka Khadija Mbowe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta