Pokrov, skozi katerega pride samo svetloba

Ba. V.
04.10.2024 06:00

Kletni prostori so običajno temačni, v njih se lahko začne nabirati vlaga, zato poskrbite za prezračevanje in svetlobo s svetlobnimi jaški.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pokrov preprečuje vdor umazanije v jašek.
Djd/neher Systeme

Ne glede na to, kako praktičen je dodaten uporabni prostor v kleti, se v kletnih prostorih pogosto pojavljajo težave, ker v njih ni zadostne izmenjave zraka. To lahko dolgoročno povzroči prekomerno vlažnost, zaradi katere se uničuje oprema in tudi konstrukcija zgradbe. V mnogo domovih je rešitev svetlobni jašek, skozi katerega v kletne prostore prihajata svež zrak in dnevna svetloba. A skozi jašek se zlahka prikrade tudi kakšen nezaželen, plazeč se sostanovalec, v jašku pa se sčasoma nabereta listje in umazanija.

Neželenim obiskovalcem, kakršni so žuželke, pajki, miši ali žabe, pa tudi umazaniji lahko preprečite vdor v hišo tako, da kletne jaške naknadno opremite s pokrovi po meri. Proizvajalci ponujajo številne različice, ki se na primer enostavno namestijo na obstoječo rešetko, dodatno zaščitijo jašek pred vdorom meteorne vode ali pa so glede na izvedbo primerne tudi za lesene terase. Pokrivanje preprečuje vdor listja, prahu in majhnih živali v jašek. To bistveno zmanjša napor pri čiščenju in prispeva k čistejšemu in bolj higieničnemu okolju. Z dodatno zaščito pa zmanjšate tudi nevarnost, da bi se ob jašek spotaknili.

Primerne rešitve so na voljo tudi za lesena tla, denimo na terasi.
Djd/neher Systeme

Obenem pokrovi jaškov omogočajo, da v kletne prostore prihaja dovolj dnevne svetlobe, in zagotavljajo dobro prezračevanje, da se preprečijo težave z vlago in nastajanje plesni. Pokrovi jaškov so na voljo v pravokotnih in zaobljenih izvedbah, po želji pa tudi z neposrednim priključkom na fasado ali okenskim izrezom. Namestitev je enostavna, zaradi različnih oblik in velikosti pa se najde primeren pokrov za vsako odprtino. Materiali, kot sta nerjaveče jeklo ali aluminij, so odporni proti vsem vremenskim pojavom in zagotavljajo dolgo življenjsko dobo brez korozije. Pokrove čistite tako, da jih občasno pometete. Priljubljene so tudi masivne polikarbonatne plošče, ki preprečujejo celo obilen vdor vode. Mreža iz nerjavečega jekla, ki je dovolj gosta, da žuželkam prepreči pot, poskrbi tudi za dovod zraka.

Polikarbonatna plošča varuje jašek tudi pred meteorno vodo.
Djd/neher Systeme
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta