Levica pozvala k prepovedi vplutja ladje Kathrin v Koper, ker prevaža orožje za Izrael

STA, M.R.
04.10.2024 18:38

V koalicijski stranki Levica so danes pozvali k prepovedi vplutja tovorne ladje MV Kathrin v Koper. Kot so sporočili, k temu pozivajo, potem ko je prišlo do razkritja pisnih dokazov, da prevaža orožje, namenjeno za Izrael.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ladja Kathrin naj bi del tovora izkrcala v Kopru.
Andrej Petelinšek

"Po informacijah, ki jih je pridobil Amnesty International, je ladja tovor vkrcala 21. julija v vietnamskem pristanišču Hai Phong. Mesec dni plutja kasneje so namibijske oblasti 24. avgusta preklicale dovoljenje, da lahko ladja vpluje v njena pristanišča, na osnovi ugotovitve o naravi in ciljni destinaciji tovora. Namibijske oblasti ne želijo biti sokrive za vojne zločine izraelskih oblasti nad palestinskim ljudstvom v Gazi. Enako so se po javno dostopnih informacijah odločile tudi črnogorske oblasti, ki naj bi pred nekaj dnevi prav tako zavrnile vplutje, medtem ko naj bi Portugalska ladji odrekla plutje pod njeno zastavo," so zapisali.

Po Namibiji, Portugalski in Črni gori je zdaj na Sloveniji, da se postavi za mednarodno humanitarno pravo in za pravice Palestincev, so sporočili v javnem pozivu.

Pri tem poudarjajo, da se je Slovenija kot podpisnica ženevske konvencije zavezala, da ne sme podpirati kršitev človekovih pravic. "Transfer orožja akterju v oboroženem konfliktu, pri katerem obstaja jasno tveganje, da bi to prispevalo k zagrešitvi vojnih zločinov ali drugih hudih kršitev zoper človečnost, je direktna kršitev mednarodnega prava," so opozorili.

Da namerava ladja MV Kathrin del tovora izkrcati v Kopru, je v četrtek potrdil direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec. Tovor je po informacijah uprave namenjen na Poljsko, Češko in Slovaško.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta