(POGOVOR) Mitja Pirih: Ažbe Jug je zrel za konkretne stvari. Vprašanje časa je, kdaj bo eksplodiral Samo Pridgar

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pirih na delu 
Grega Wernig

Od januarja 2014 je trener vratarjev članskega moštva Maribora Mitja Pirih. Kot študioznega, delovnega, strokovno podkovanega, inovativnega in discipliniranega opisujejo Primorca ljudje pri šestnajstkratnih državnih prvakih. Med pogovorom na pripravah v Beleku član strokovnega štaba vijoličastih ni skrival ambicij, da bi nekoč rad delal tudi na najvišjem nivoju, a v isti sapi je v Šempetru pri Gorici rojen nogometni delavec dodal: "V Mariboru mi nič ne manjka, tukaj se na delu počutim vrhunsko, vseskozi lahko napredujem. Z družino smo se dobro znašli, otroci so 'made in Maribor'. Če jih vprašaš, od kod prihajajo, bodo odgovorili, da iz Maribora. Ampak v nogometu je dobro, da imaš želje po več, in če se bodo ponudile največje stvari, med katere štejem delo v najmočnejših petih ligah na svetu, bi o tem razmislil."

Stik z vijoličastimi je nekdaj uspešen vratar Gorice, s katero je v več kot desetletnem sodelovanju osvojil tri naslove državnega prvaka in dva v pokalu, navezal že nekaj let pred prihodom v Ljudski vrt. "Z Zlatkom Zahovičem sva bila na vezi, ko sem bil še vratar. Želel me je v ekipi, a se zaradi zdravstvenih težav ni izšlo, se je pa hvala bogu kasneje, ko sem postal trener," se spominja tkanja vezi z vijoličastimi 44-letnik. V trenerski vlogi je na Štajersko prišel po delu v Gorici in v slovenskih mladinskih reprezentancah. "Z Markom Lešnikom sem sodeloval v reprezentanci, prepoznal je moje dobro delo in me predlagal takratnemu športnemu direktorju Zlatku Zahoviču," razlaga Pirih. Z uspešnim delom v Mariboru je opozoril nase strokovno javnost in svoje znanje deli tudi kot predavatelj na seminarjih za trenerje vratarjev.

Ne le gola, braniti tudi prostor

Ob prihodu v Ljudski vrt je Pirih delal z Jasminom Handanovićem, Markom Pridigarjem, Aljažem Cotmanom in Draganom Topićem. "Takrat sem skušal čim prej vpeljati svoj način dela. Bil sem dokaj inovativen, kar se je zelo hitro začelo poznati. Sploh v taktiki branjenja. Jasmin Handanović je postal eden prvih vratarjev, ki je postal proaktiven, ni branil le gola, ampak je branil tudi prostor," se spominja Pirih, ki prizna, da vse njegove zamisli Ljubljančan na začetku ni uresničil. "Nihče ni vseved, tudi jaz sem delal napake, a sem dovolj odprt, da rešitve poiščem s strokovnjaki z različnih področij."

V zadnjem desetletju se je vloga vratarjev zelo spremenila, je prepričan Pirih. "V modernem nogometu je vratar postal prvi napadalec, sodeluje pri napadanju in branjenju. Branjenje je osnovna higiena, napad pa dodana vrednost pri dobrem vratarju. Zato se tudi s tem ukvarjamo. Igre z nogo za vratarje je veliko več. Vse manj ekip je, ki ne igrajo z vratarjem," o novostih pri delu vratarja nekdanji nogometaš, ki je v prvi ligi zbral 171 tekem. Spremenile so se tudi zahteve glavnega trenerja do trenerja vratarjev. "Zahtev je vse več. Vratar mora pri spremembi strani zadeti dogovorjeni cilj, slediti mora taktični ideji trenerja. Če podaja vratarja ni natančna, lahko pride do nevarnosti, ker je v tistem trenutku ekipa postavljena široko," opozori Pirih in doda, da je zelo pomembno, da v obrambni liniji igrajo nogometaši, ki so zanesljivi pri podajah vratarju.

Kot ostali člani trenerskega štaba ima tudi on pomembno besedo pri snovanju taktike moštva. "Predvsem sodelujem pri taktiki v prvi tretjini igrišča. Izmenjave mnenj je veliko. Tako mora biti trenerska ekipa tudi sestavljena, nikdar ni delovalo dobro, če je bil trener 'one man band'. Delamo v ekipnem športu," poudarja. Piriha smo v preteklosti pogosto videli ob igrišču, kako s tablo v roki igralcem pred vstopom v igro podaja informacije. "Gre za pojasnjevanje standardnih situacij tako v obrambi kot v napadu. Podajam taktične zamisli trenerja, ki jih ta med tekmo ne more. Igralci, ki gredo v igro, morajo vedeti, kaj na igrišču početi," razloži 44-letnik.

Najtrši oreh Vipotnik

V začetku sezone se je pogosto dogajalo, da je Maribor prejemal gole iz prekinitev. Kako je strokovni štab skušal rešiti težavo? "Reševali smo znotraj principov branjenja, ki se jih moramo držati. Treba je ločiti, če je šlo za težavo v taktiki ali v individualnem pokrivanju. Ko je težava slednje, je potrebno igralcu pokazati, kako bo v določenem trenutku deloval bolj odgovorno. Pokrivanje pa je odvisno od tega, če igralec to hoče ali ne," pojasni Pirih in ob tem navrže podatke z minulega svetovnega prvenstva, ko so ekipe dosegle zelo malo golov iz standardnih situacij. Zakaj? Ker so bili nogometaši disciplinirani pri branjenju. "Nesmiselno je gol prejeti iz lahke situacije, potem pa loviti zaostanek. Potrebno je odgovorno branjenje, če želiš biti uspešen," je prepričan Pirih.

Grega Wernig

Trener vratarjev pred tekmami analizira napadalce nasprotne ekipe in svojemu varovancu poda informacije. "Pozorni smo na detajle, ker ti delajo razliko v nogometu. Zelo pomemben je prvi dotik z žogo napadalca, če ima igralec glavo gor ali dol, več pa ne bom povedal, da ne izdam preveč," z nasmehom del skrivnosti razkrije Pirih in potrdi, da na treningih čez teden pred prvenstveno tekmo vratarje pripravlja na specifike tekmeca. "Najtežje bi bilo v naši ligi vratarja pripraviti na Žana Vipotnika, k sreči nam to ni treba," si oddahne sogovornik.

Handanović porušil hišo

Na račun Primorca vratarji pri Mariboru izrečejo številne pohvale, Jasmin Handanović je nekoč dejal, da mu je Pirih podaljšal kariero. "To ni res, Jasmin je sam podaljšal svojo kariero, jaz sem ga le usmerjal. Njegova kvaliteta je, da je pri 36 letih uspel podreti hišo in začel graditi novo. Do takrat je osvojil toliko avtomatizmov, kot jih redki v celotni karieri. On je imel željo po koreniti spremembi, ker je želel podaljšati kariero in uspelo mu je, kar se je videlo na igrišču. Usvojil je novo tehniko in taktiko branjenja. Z njegovim trudom je pot do uspeha kogarkoli garantirana," je pohval na račun vrstnika, ki je kariero končal pri 43. letih, poln Pirih.

Naslednik v Handanovića v vratih Maribora je bil Kenan Pirić, ki pa se v Ljudskem vrtu ni proslavil. Pirih pravi, da problem ni bil v nogometašu iz BiH. "Težave nisem videl v Piriću, ampak v celotni ekipi. Menjali smo celotno obrambo, ta pa je puščala. Ko pušča obramba, vsi mislijo, da je kriv vratar, pa ni tako! Pirić je vrhunski potencial, Zahovič je to prepoznal. Danes vidimo, da na Cipru igra odlično, obstal je v konferenčni ligi. Zdaj kaže rezultate dela, ki ga je opravil v Mariboru."

Soodloča o izbiri vratarja

Pirih ocenjuje, da trenutno vodi najboljšo zasedbo vratarjev, odkar dela v Ljudskem vrtu. "Če spremljate pripravljalne tekme, lahko vidite, da kdorkoli gre med vratnici, svoje delo opravi vrhunsko. Za položaj prvega vratarja bodo odločale nianse." Za mesto pred golom konkurirajo Ažbe Jug, Menno Bergsen, Samo Pridgar in Marko Zalokar. Obstaja možnost, da gre kdo na posojo? "Posoje so dvorezen meč. Lahko so uspešne, lahko pa tudi ne, ker ne veš, kakšen proces dela izvaja kateri klub. Klubi tudi neradi razvijajo posojene igralce. Če sem iskren, bi najraje videl, da s to sestavo nadaljujemo, da imam vse pod kontrolo," je iskren Pirih. Kdo bo stal med vratnicama, odloča tudi on. "Mislim, da mi trener zaupa. Po posvetu z mano se odloča, kdo bo igral. Izbiramo glede na trenutno formo. V letošnji praksi ste videli, da smo vratarje tudi menjali, a če je nekdo razpoložen, ne vidim smisla, da kontinuiteto prekinemo."

Poker mariborskih vratarjev: od desne Ažbe Jug, Menno Bergsen, Marko Zalokar in Samo Pridgar 
Grega Wernig

Na stereotip, da so vratarji pogosto najbolj pogumni, morda celo nori, ker nastavijo glavo, kjer drugi igralci ne bi, je Pirih alergičen. "Da so vratarji nori, je staromodna opazka, še iz časa nekdanje skupne države. Vratar je ključen v nogometni igri. Postaja vezni igralec, ker mora poznati vse avtomatizme ekipe, ob tem pa tudi braniti. Če bi bil vratar nor, bi težko prepoznal vse šablone na igrišču. Vratar je glava ekipe, podaljšana roka trenerja, kar vidimo tudi po tem, kako postavlja soigralce."

Brez napak bi bil dolgčas

Trener vratarjev pri vijoličastih meni, da golmani niso ekipa znotraj ekipe, kot je to veljalo včasih: "Igralec mora biti povezan z moštvom. Jasno mu mora biti, koga ima ob sebi, kako se kdo obnaša. Treningov, ko smo ločeni od moštva, je vse manj. Tudi način treninga je pomemben. Možnosti danes je milijon, internet ponuja različne ideje, mi pa moramo ločiti med dobrimi in nepotrebnimi tehnikami treninga. Pomembna je hitrost, ker je tudi nogomet vse hitrejši, odvečnih reakcij ne sme biti."

Ali Piriha moti, da so vratarji ob porazih med prvimi v zobeh navijačev in splošne javnosti? "Tako sem prepričan v svoje delo, da me napake ne spravijo s tira. Napake so sestavni del nogometa, če jih ne bi bilo, bi vsem bilo dolgčas, ker bi se obračuni končali z 0:0. Nekdo mora grešiti, ko greši vratar, pa je bolj na očeh vseh, tega se zavedamo," odgovarja Pirih.

Ažbe Jug ni prvič ubranil dveh enajstmetrovk zapored. 
Grega Wernig

Cirkus Martineza mu ni bil všeč

Po izboru Primorca med pet najboljših vratarjev na svetu sodijo Samir Handanović, Jan Oblak, Alisson, Ederson in Guglielmo Vicario. "Dobrega vratarja oblikuje, da je dober atlet, da je hiter, koordiniran in da se hitro odloča," meni Pirih in omeni italijanski pregovor: "Lahko zgrešiš pri izbiri žene, pri izbiri vratarja pa ne smeš zgrešiti." Vratarski strokovnjak meni, da slovenski nogomet premalo izkorišča sloves dveh najboljših slovenskih vratarjev, ki sodita v svetovni vrh. "Imam veliko povezav v tujini in marsikdo mi je povedal, da so skušali posnemati naš način dela. Bolj bi se morali promovirati."

Specifika vratarjev je tudi branjenje strelov iz enajstih metrov, na katere se z analizami podrobno pripravljajo. "Na svetovnem prvenstvu v Katarju smo videli, kako vratarji napredujejo, veliko več zgrešenih penalov je bilo kot v Rusiji. Tako v rednem delu tekme kot tudi, ko je šlo na izločanje. Tukaj je pomembna psihološka igra. Emi Martinez je v finalu z elegantnimi provokacijami v tenziji držal francoske nogometaše. Pri tem mu je pomagal sodnik, ki bi ga moral prej kaznovati, da s to psihološko vojno Argentinec ne bi nadaljeval. Ni mi všeč cirkus, ki se ga je šel, a vse je bilo premišljeno. Psihologi so povedali, da z veseljem po golih in ubranjenih enajstmetrovkah povečaš samozavest sebi in svoji ekipi, s tem pa vplivaš tudi na nasprotnika. To je bila argentinska strategija," je prepričan Pirih. Bi lahko kaj takšnega v prihodnje počel Ažbe Jug? "Če bomo s tem dosegli cilj, zakaj pa ne."

19-letni Samo Pridgar se je na zimskih pripravah izkazal.
Grega Wernig

Na treningu v filmu

Kaj pa se zgodi, ko mora rezervni vratar neogret v igro, če je prvi vratar izključen ali se poškoduje, in po vsej verjetnosti mora še najprej braniti enajstmetrovko? "Moj napotek je, da mora igrati kot na treningu. Vsak trening je dril za tekmo, v vsakem trenutku treninga moraš biti v filmu, kot da si na tekmi pred polnimi tribunami. Če tega nisi sposoben, dvomim, da ti bo uspelo na tekmi dobro braniti," odvrne Pirih in doda, da je pri vratarjih zelo pomembna samozavest.

Za prihodnost mariborskih vratarjev se ni bati, še pristavi, saj ima Maribor odlično ekipo trenerjev vratarjev, v mladinski šoli delujeta Jasmin Handanović in Martin Cvetič. "Sam težko zmorem vse. Ob sebi potrebujem ljudi, ki me razumejo, govorijo isti jezik. Oba imata ogromen trenerski potencial, veliko sem ju naučil. Jasmina sprva kot vratarja in sedaj kot trenerja. Pred obema je svetla trenerska pot," je prepričan Mitja Pirih.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?