zadnje objavljene

pogledi

več

mnenje

več

(POGOVOR) Marko Šuler v Beleku: Izpadel bi smešen, če bi pripeljal pet okrepitev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Šuler pravi, da je veliko povpraševanja po mladih nogometaših Maribora.
Grega Wernig

V soboto je Roko Baturina na pripravljalni tekmi z mladinci Šahtarja iz Donecka dosegel prvi gol po 2. oktobru lani. Trener Damir Krznar je rojaka zaradi udarca v stegensko mišico menjal že kmalu po začetku drugega polčasa. Danes je postalo jasno, da je šlo za preventivno menjavo, saj je pol leta pred iztekom posoje iz Ferencvaroša v Maribor Baturina prekinil sodelovanje z vijoličastimi. Na dopoldanskem treningu v Beleku Hrvata ni bilo, a ne zaradi poškodbe, ampak zaradi urejanja dokumentov za odhod v Racing Santander, ki igra v španski drugi ligi. Na 27 uradnih tekmah za 16-kratne slovenske prvake je Baturina dosegel sedem golov in eno podajo, v prvenstvu se je nekdanji član Dinama, ki je v Sloveniji igral tudi za Bravo, ustavil pri petih golih. Po solidnem startu v vijoličastem dresu - dvakrat je zadel ob edini evropski zmagi Maribora v tej sezoni proti Šahtjorju iz Soligorska - v drugi polovici jesenskega dela sezone Splitčan ni upravičil pričakovanj, mesto prvega napadalca pa je uspešno zapolnil 20-letni Žan Vipotnik. O odhodu napadalca in drugih kadrovskih zadevah v moštvu smo se v Beleku pogovarjali s športnim direktorjem vijoličastih Markom Šulerjem.

Kako ste izkoristili nedeljo? Glede na ponedeljkove kadrovske spremembe se zdi, da vaš dan ni bil prost obveznosti tako kot za nogometaše.

"Malo sem šel na sproščen način v Antalyo, nisem še bil tam, a tudi tokrat ni bilo sproščeno, ker je telefon vseskozi zvonil."

Kar se je napovedovalo že nekaj dni, je postalo uradno. Baturina je po pol leta zapustil Ljudski vrt.

"Roko je prišel z namenom, da nabira igralne minute, preživi čim več časa na igrišču. V zadnjem obdobju se je to spremenilo, v prednosti je Žan Vipotnik, izrazil je željo, da si poišče nov izziv. Igralca drugega kluba, ki nima ustrezne minutaže, je dolgoročno nesmiselno zadrževati, v tem primeru gre za najustreznejšo rešitev. Posoja se tako prekine, Roko pa bo peljal svojo zgodbo naprej v drugem okolju, v drugi državi. Zahvaljujemo se mu za delež v naši skupni zgodbi in želimo obilo sreče v nadaljevanju kariere."

Ste zadovoljni z njegovim prispevkom v Mariboru?

"Z začetkom sem zadovoljen, nato pa je padel. To je morda težava v njegovi karieri, da ne naredi koraka naprej. Kvaliteta in talent te pripeljeta do ravni, ko te drugi opazijo, da neki nivo držiš, pa je stvar karakterja. Ko je težko, ko ne gre po željah - in teh momentov je v nogometu več kot lepih -, moraš vztrajati. Roko bo moral narediti korak naprej glede tega. V nogometu se moraš truditi vsak dan, ponavljati moraš dobre predstave."

Kako se boste odzvali na njegov odhod? Bo prišel nov napadalec?

"Iščemo dodatno moč, pogovori potekajo že dalj časa, stvari so že skoraj dogovorjene, a podpisa še ni. Tudi Vipotnik, ki je v izjemni strelski formi, je zanimiv številnim tujim klubom. Moramo biti pripravljeni. Zagotovo bomo pripeljali še enega napadalca, morda celo dva. Smo pa na zadnji tekmi videli, da imamo rešitve tudi v ekipi, rekel bi, da so to sladke skrbi."

Se bo novi napadalec ekipi pridružil po koncu priprav v Turčiji?

"Prestopni rok traja do 15. februarja. Bomo videli. Želimo pa si, da bi se zgodilo čim prej."

Je bližje prihodu slovenski napadalec ali kdo iz tujine?

"Moja ideja je bila, da bi bil Slovenec. Ker je Vipotnik na udaru, okoli njega je veliko zanimanje, potrebujemo udarnega napadalca. Med vsem tem, kar nam je dosegljivo, Slovencev ni, tudi med mladimi ni takšnega, ki bi lahko stopil v velike čevlje, oblekel dres Maribora in naredil razliko. Vemo, da nas čaka pomlad, ko imamo ogromne cilje. Časa ni veliko. Za zdaj smo orientirani na tujce."

Kakšnega napadalca želite?

"Želimo napadalca, ki sodi v naš stil igre. Iščemo igralca, podobnega Vipotniku, ki sodeluje v izgradnji igre, lahko zadrži žogo, išče globino in daje gole. Variant je kar nekaj."

Kakšne ponudbe prejemate za Vipotnika? Lahko zagotovite, da bo spomladi še v Mariboru?

"V nogometu ni zagotovila. Vidimo, kako dobro igra na pripravah, zato je mogoče vse. Če bo nekdo prišel s pogoji, ki jih ne bomo mogli zavrniti, bo težko, da ga zadržimo. Stanje v nogometni Evropi je drugačno kot pred leti, denarja je manj, a so šle ponudbe za Vipotnika do točke, ki so za nas že sprejemljive. Blizu so rekordnim prestopom v zgodovini Maribora. Želimo pa si, da bi naredil naslednji korak v karieri poleti, po Evropi."

Bi sprejeli prodajo z možnostjo posoje do konca te sezone?

"O tem je težko govoriti. Obstaja tudi ta možnost, ja. Vipotnik je še tako mlad, da razmišljajo tudi o tem, da bi si ga zagotovili, igralca pa bi pustili pri nas na kaljenju. To bi bila tudi za nas idealna možnost. Moja ideja je bila, naj se fantje izkažejo skozi priprave, da preverimo tudi druge možnosti, potem pa bomo videli, kako in kaj. Jedro ekipe je sestavljeno in ti igralci ostajajo."

Prvi kadrovik vijoličastih se je za Večer razgovoril o podobi moštva in namignil, kje bo iskal okrepitve.
Grega Wernig

Si je Vipotnik želel oditi? V intervjuju za Večer je poudaril, da je z glavo in nogami v Ljudskem vrtu.

"Vipi je primer igralca, ki ve, kako mora funkcionirati, da lahko napreduje. Takšne igralce klubi iščejo. To je tudi prava pot. Zaupa klubu in zaupa sebi, dela in se trudi. Ve, kje se mora dokazati. To je igrišče. Za vse ostalo so odgovorni drugi. To je primerno za njega, za njegov klub in za njegovo morebitno novo sredino. Želim si, da bi na tak način razmišljali tudi drugi mladi nogometaši."

V Turčijo ste prišli z 31 igralci, domov se boste po odhodu Vladana Vidakovića na posojo v Gruzijo in prekinitvi sodelovanja z Baturino vrnili z 29 nogometaši. Je bil načrt takšen?

"Ves čas poudarjam, da zaupam v to ekipo, izpadel bi smešen, če bi ob teh besedah pripeljal pet okrepitev. Večina kadrovanja je bila opravljena, vedno pa se dogajajo manjši popravki. Fantje si želijo igrati, zato nastajajo spremembe."

Trener Damir Krznar ponavlja, da je največja okrepitev v tej zimi Josip Iličić. Ste ga pričakovali v takšni podobi, ki jo kaže zdaj?

"Da, to sem povedal že prvi dan njegovega prihoda. Dobro ga poznam, in ko ga vidiš tako motiviranega, lahko verjameš vanj, mu zaupaš. Je kritičen do sebe, od sebe pričakuje najvišji nivo. Želim mu čim več zdravja, le težave z zdravjem ga lahko ustavijo, o ostalem - njegovem karakterju, razumevanju nogometa, liderstvu in vplivu na ekipo - je brezpredmetno govoriti. V fantih želim zbuditi ljubezen do Maribora, ki jo kaže Iličić. Ko prikažeš tako pripadnost, se nogometašu lahko zgodijo tako velike stvari, kot so se njemu."

Mantra Maribora je, da pozimi ekipo pripravi za poletne evropske tekme. Ste ekipo za poletje sestavili? Kaj je še treba izboljšati?

"Seveda gledamo proti poletju. Zimski prestopni rok je glavni, poleti pa bi radi kadrovali le toliko, kolikor je potrebno, ko se končajo evropske kvalifikacije. Po odhodu Baturine potrebujemo širino na mestu napadalca. Čeprav imamo druge pozicije pokrite, razmišljamo tudi o alternativah tam, kjer so fantje zanimivi za trg. Če se zgodi odhod, moramo imeti rešitev."

Marko Božić in Marko Tolić sta posojena v Maribor, Jan Repas je za Sportklub dejal, da si želi naslednjega koraka, vrnitve v tujino. Kakšne so rešitve?

"Normalno je, da si igralci želijo napredovati, to mora biti njihova ideja. Repas mora narediti nov korak, poleti, po Evropi, bo idealen moment za to. Prav tako za Gregorja Sikoška in Žana Vipotnika. Glede Božića bomo videli, s Tolićem je zadeva težja. Igralci so najboljši menedžerji sebi, na igrišču s predstavami diktirajo svojo prihodnost. Maribor živi od Evrope in prodaje igralcev, zato so vsi ves čas na nogometni tržnici, mi pa se trudimo, da kvaliteta ob spremembah ne trpi."

Zdaj imate štiri vratarje. Bo kdo zamenjal sredino?

"Ažbe Jug si zasluži korak v zahtevnejšo ligo, tudi Menno Bergsen brani na dobrem nivoju. Samo Pridgar kandidira za mesto prvega vratarja. Želim si čim več takšnih sladkih skrbi, da trenerja boli glava, ko se mora odločiti za igralca na določenem mestu. Pri vratarjih res nimamo skrbi."

Opazili smo, da vas med tekmami Maribora pogosto ogovorijo nogometni ogledniki. O čem se pogovarjate, kaj jih zanima?

"Gre za klasične nogometne pogovore. Ker imamo zraven veliko mladih nogometašev, štirje so mladinci, je ekipa zanimiva, o čemer ves čas govorim. Predstave, ki jih kažemo, so dokaz, da lahko mladim igralcem Maribor nudi prehod v resen, evropski nogomet. Veliko je povpraševanja in interesa. To je za Maribor normalno, za igralce, ki jih cenimo, pa imamo postavljeno primerno vrednost. Za skavte in oglednike, ki jih je tukaj res ogromno, je Turčija dobro delovno okolje, saj lahko v kratkem času in v le nekaj kilometrih vidijo na delu veliko ekip in igralcev. Tudi zato se mi zdi Belek idealen kraj za priprave. Da ne govorim o dobrih tekmecih, odličnih pogojih in primernem vremenu."

Za koga vlada največje zanimanje?

"Za mlade. Za Žana Vipotnika, Tineta Čuka, Alena Dizdarevića, Luko Božičkovića in Marcela Lorberja. So na začetku nogometne poti, tržno so zanimivi, kažejo potencial. Božičković izstopa z zrelostjo, Lorber trka na vrata članske ekipe."

Kaj pričakujete od ekipe na sredini tekmi s Šahtarjem iz Donecka?

"Nadgradnjo tega, kar smo že kazali. Želim tekmovalno ekipo, ki ve, na kaj se pripravlja in za kaj se bori. Verjeti morajo, da lahko igrajo nivo nogometa, ki ga igra Šahtar. Pripravljeni moramo biti na prvi spomladanski krog proti Kopru."

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?