(ODZIVI) Vogrinec, Dragšič in Lednik o odločitvi FIS, da v Mariboru Zlate lisice ne bo: FIS brez čustev do Maribora

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
26.05.2023 10:07
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Utrinek iz leta 2013, ko je Tina Maze na Zlati lisici osvojila dve kolajni - srebrno in zlato.
Igor Napast

O tem, da se Zlata lisica, s tem pa za Maribor še kako pomembni tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju poslavlja od štajerske prestolnice, smo že poročali. FIS je namreč koledar za prihodnjo sezono pripravil že v začetku meseca, na spomladanskem srečanju v Dubrovniku. Zdaj so prizorišča, ki bodo v prihajajoči sezoni gostila tekme na najvišji ravni, zabetonirali še na kongresu v švicarskem Zürichu. Slalom in veleslalom za ženske sicer ostajata v Sloveniji, 6. in 7. januarja ju bo gostila Kranjska Gora, ki tokrat ne bo le nadomestna lokacija. "Če gledamo s stališča slovenske smučarije je pozitivno, da tekmi, kakorkoli se bosta že imenovali, ostajata v Sloveniji. Za razvoj ženskega smučanja pomeni ogromno, če je tekma doma, tudi finančen vidik je pomemben. Vse drugo je negativno. Kar se Maribora tiče, je na nek način stanje katastrofe. Ko tekmo izgubiš, jo je zelo težko dobiti nazaj. Zlata lisica se lahko v Maribor vrne na podlagi zgodovinskih dejstev, tukaj so bile tekme vedno zelo dobro organizirane, veliko je bilo gledalcev. Tudi interes Mednarodne smučarske zveze je bil, vsaj do zdaj, ne vem, kako na zadevo gleda novi predsednik, da tekme približajo mestom, gledalcem," je jasen Tone Vogrinec.

Rešitev je v progi Jonatan

Nekdanji prvi mož slovenskega smučanja je prepričan, da se lisičke v Maribor lahko vrnejo v primeru, da se na progah zgradi infrastruktura, ki bo zadoščala kriterijem Mednarodne smučarske zveze. "Večkrat poudarjam, da je bila tekma na Snežnem stadionu ena najlažjih, a v svetovnem pokalu je najmanj deset tekem v vsaki disciplini. Da je seštevek korekten, merodajen, morajo tekmovalke znati voziti tako po zelo težki kot po lahki progi. Veliko vprašanje se zato postavlja okoli rezervne proge v zgornjem delu Pohorja, ki je, kar se mene tiče, preveč enostavna. Ni na nivoju svetovnega pokala, če je ciljna arena na Trikotni jasi," pravi 81-letni Mariborčan, ki je kljub temu prepričan, da razširitev, ki so jo napravili lani, ni stran vržen denar, saj bo pri koči Luka olajšala prehod iz zgornjega v spodnji del.

"Maribor blagovnih znamk nima v izobilju, pravzaprav jih ima zelo malo in Zlata lisica je bila ena takšnih. Rešitev, da se svetovni pokal vendarle vrne na Pohorje, vidim v progi Jonatan, ki teče vzporedno od zgornje postaje vzpenjače do spodnjih dveh tretjin. Je višje ležeča in na takšni poziciji, ki bi zadoščala tekmam svetovnega pokala," pravi Vogrinec. Omenjena proga bi po njegovem bila primerna tudi za smučarski poligon. "Izgradnja ne bi bila poceni, niti ne gre iz danes na jutri, a lahko bi se naredil odličen poligon, ločen od ostalih smučišč, namenjenih turizmu. Alpincem tako, ko je doma sneg, ne bi bilo treba več drago plačevati treningov v tujini." Sogovornik je prepričan, da so težave večplastne, da je prisotnih veliko dejavnikov, problematična je tudi sedežnica na Snežnem stadionu. "Vprašanje, če bo prihodnje leto sploh še dobila obratovalno dovoljenje. Generalno gledano pa Zlata lisica mora priti nazaj v Maribor. Zlepa ali zgrda."

FIS nima čustev

Da se bo vendarle pokazala opcija, da bo Zlata lisica vendarle v Mariboru, sploh glede na to, da bi prihodnje leto obeležili 60. obletnico, je do zadnjega upal tudi vodja tekmovanja Mitja Dragšič. "A glede na razmere in zgodnji januarski termin moramo biti realni. Riziko je velik, smo le nizko. Je pa res, da določene stvari niso bile pravočasno narejene, tudi podpora ni bila takšna, kot si bi želeli. Mi smo čustveni do Maribora, FIS pa čustev nima. Vseskozi ponavljamo, da je to tradicija, ampak z novim predsednikom se je še enkrat več pokazalo, da je kapital močnejši," je Dragšič kritičen do švicarskega milijarderja Johana Eliascha. "Kot Mariborčan seveda upam in si želim, da se tekmovanje vrne. Prav tako upam, da občina ne pozabi na Pohorje, Zlata lisica ni edina, ki je skrbela za razvoj. Na podlagi Zlate lisice se je Pohorje res razvijalo, moralo bi se še bolj, a mora se še naprej. S primernim programom, z več vlaganja, ki mora biti bolj transparentno in smiselno. Morali bomo slediti trendom podobnih centrov v Evropi."

Vodja tekmovanja za Zlato lisico, tudi trener pri ASK Branik, je prepričan, da se je Mariboru Zlata lisica zdela preveč samoumevna in da bi jo morali bolj podpreti. "Je ne jemati le kot strošek in breme, ampak gledati globlje. Blagovne znamke, ki so prisotne 60 let, v svetu nekaj pomenijo. In šele ko se je tekmovanje preselilo, sem imel občutek, da se je začutila pomembnost. A takrat je že prepozno," je razočaran Dragšič, ki verjame, da bo mariborski smučarski klub imel kakšno odgovornost tudi v Kranjski Gori. "Upam, da Smučarska zveza Slovenije ne bo pozabila na organizatorje, ki že 60 let podpiramo projekt svetovnega pokala. Selitve v Kranjsko Goro so bile breme našega kluba, prav tako vsa odgovornost, vsi stroški. V prihodnje bo moralo biti drugače," zaključi 43-letnik.

Zlata lisica Maribor pelje v svet

ASK Branik, ki mu predseduje generalni sekretar Zlate Lisice Gregor Lednik, bo Smučarski zvezi, ki je dobila organizacijo ženske tekme, zagotovo ponudil pomoč. "Bomo videli, kako naprej, kako bodo potekali pogovori. Trenutno moramo biti veseli, da je zveza tako moški kot ženski tekmi uspela obdržati v Sloveniji. Na zvezi so sprejeli stališče, da iščejo predvsem organizatorje višje ležečih tekem, kjer je večje zagotovilo, da bo tekma izpeljana. Čeprav v pretekli sezoni, če smo iskreni, nobena tekma ni bila stoodstotno sigurna do zadnjega trenutka," pravi Lednik, ki obljublja, da si bodo v sodelovanju z upravljavcem smučišča in Mestno občino Maribor prizadevali, da se svetovni pokal vrne v Maribor.

Tudi z dokončanjem plana B in višje ležeče proge. "Moramo se zavedati, kako pomembna je Zlata lisica za mesto, to je blagovna znamka, ki Maribor pelje v svet. Tako močna je, da ljudje hodijo na Snežni stadion smučati tudi, ko ni Zlate lisice, saj si želijo smučati po progi svetovnega pokala. Blagovno znamko bomo v Braniku negovali, branili in jo v vseh pogledih razvijali tudi v prihodnje," sklene Lednik.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta