Kranjskorgorci še čakajo na zeleno luč za Zlato lisico: Kako se bo odločil snežni kontrolor?

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
27.12.2023 19:06

Čeprav organizatorjem Zlate lisice, ki bo v tej sezoni (znova) v Kranjski Gori, vreme ne gre na roko, so optimistični, da jutri dobijo zeleno luč in prvi konec tedna v januarju uspešno izpeljejo slalom in veleslalom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zlata lisica je v prejšnji sezoni potekala v povsem drugačnih razmerah, narava je bila precej bolj radodarna.
Robert Balen

Vreme v teh dneh bolj kot na konec decembra spominja na marec, ko gre smučarska sezona počasi h kraju. Bitko z visokimi temperaturami bijejo tudi v Kranjski Gori, kjer bo (prvič) v organizaciji Smučarske zveze Slovenije 6. in 7. januarja potekala Zlata lisica. Danes si je stanje na tekmovalni progi v Podkorenu ogledal snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze (FIS) Jani Hladnik. Uradna odločitev, ali je proga primerna, da čez dober teden gosti najboljše smučarke v tehničnih disciplinah na svetu, bo znana jutri dopoldan. Vremenske razmere so v letošnji zimi še posebno muhaste, v Kranjski Gori so odprte le tri proge, idilično ni niti na precej višjih nadmorskih višinah, a ekipa z letošnjim vodjem Zlate lisice Janezom Slivnikom na čelu dela vse, da tekmovanje izpelje na najvišji možni ravni.

Vodilni pri Smučarski zvezi so bili danes z informacijami še skopi, a prepričani, da so svoje delo v danih razmerah opravili kar najbolje. Letos je bilo sicer lažje, že nekaj časa je namreč jasno, da bo jubilejno 60. Zlato lisico gostila Kranjska Gora in da tja ne bo prestavljena v zadnjem trenutku. Progo so hitro začeli umetno zasneževati, v začetku decembra so bile tudi temperature primerne, a topovi takrat niso mogli delati na vso moč, saj je bila voda v reki Savi zaradi mulja, ki se je dvignil, preveč kalna ter zato nevarna za šobe in filtre. Sredi meseca so nato kljub nekaterim težavam vendarle usposobili celoten sistem zasneževanja, a je takrat udarila inverzija, zaradi toplotnega obrata pa umetno zasneževanje ni bilo mogoče. Največ težav so imeli na območju, kjer bo lociran start veleslaloma, in na vhodu v zadnjo strmino.

V začetku tega tedna so sicer razgrnili tudi prehodno pripravljene zaloge snega, a debelina še ni povsod optimalna. Proga mora biti za tekmo široka vsaj 30 metrov, kar z drugimi besedami pomeni šest širin teptalnega stroja. Splošno priporočilo FIS tudi veleva, da mora biti snežna odeja debela vsaj 30 centimetrov. A to je le ena od smernic, dejanske zahteve se lahko razlikujejo glede na dejavnike, kot so narava terena, vrsta snega in specifične značilnosti proge, visoko na lestvici prioritet je še varnost tekmovalk oziroma tekmovalcev. Organizatorji si kljub vsemu obetajo, da FIS vendarle prižge zeleno luč, prav lahko pa se zgodi, da bodo ob njej zapisane še kakšne dodatne zahteve. A časa za ureditev vsega potrebnega je še nekaj, bolj obetavna je tudi vremenska napoved, ki za naslednjih devet dni, kolikor je še do prve tekme, kaže nižje temperature in da bodo (vsaj) noči še kako primerne, da izkoristijo polno moč sistema za umetno zasneževanje. Kranjska Gora bo, če bo šlo vse po načrtih, najboljše slalomistke in veleslalomistke gostila že petič zapored in skupno dvanajstič. Navijači bodo tokrat največ pričakovali od Andreje Slokar, Ane Bucik in Neje Dvornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta