(FOTO) Tadej Pogačar: Tudi če ni toliko gledalcev, mi gredo kocine pokonci

D.Ži, STA
20.09.2020 15:48

V znak slovenske prevlade Elizejske poljane po koncu tekmovalnega dela etape odete v barve slovenske trobojnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

20.31

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je izpolnil deške sanje in osvojil dirko po Franciji. Enaindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je v skupni razvrstitvi prehitel rojaka Primoža Rogliča za 59 sekund, skupaj pa sta se podpisala pod enega največjih športnih uspehov v deželici na sončni strani Alp.

Saso Bizjak


"To je neverjetno, da stojim na vrhu v Parizu. Tega si nikoli nisem predstavljal, to je bila izjemna tritedenska pustolovščina," je med podelitvijo nagrad dejal Pogačar.

Sašo Bizjak


Kasneje je novinarskim kolegom RTV Slovenija v izteku še naprej razlagal, da vsemu, kar se dogaja kar ne more verjeti. "Končno je konec. Takega razpleta nisem pričakoval. To so sanje, ki jih sanjam, odkar sem začel kolesariti. Danes je nepopisno vesel dan," je presrečen dejal kolesar, ki bo v ponedeljek dopolnil 22 let.

Saso Bizjak


Že tako hitro, v rosni mladosti, pa so se mu uresničile sanje, ki jih mnogi neuspešno zasledujejo celotno kariero. Prihod v Pariz je bil zato nekaj zares posebnega."Res je neverjetno. Tudi če je na žalost manj gledalcev ob cesti zaradi koronavirusa, mi še vedno gredo kocine pokonci, ko zapelješ na Elizejske poljane," je še dejal z vseh strani oblegani mladi kolesar.Še enkrat se je spomnil tudi sobotnega razpleta in zrelo razmišljal: "Preobrat? Včeraj se je zgodilo nekaj, kar je čisto običajno v kolesarstvu.

Saso Bizjak

Primož je imel slab dan, jaz pa dobrega. Na njegovo žalost je izgubil majico, ampak je to športno prenesel. In kot tak velik športnik je postal še večji zgled zame. Po tem dogodku še toliko bolj."Pogačar je z letošnjega Toura odnesel tri majice. Rumeno za zmago v skupnem seštevku, belo za najboljšega mladega kolesarja ter pikčasto za najboljšega hribolazca. Na tej dirki mu po 21 etapah ni bilo para.
19.12
Slovenski kolesar Tadej Pogačar je zmagovalec dirke po Franciji. Enaindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je v rumeni majici varno prečkal ciljno črto na Elizejskih poljanah postavil piko na i izjemnim predstavam na Touru. Na njih je blestel tudi na koncu drugi Primož Roglič.

Saso Bizjak


Sašo Bizjak


Saso Bizjak


17.40

Več deset slovenskih ljubiteljev kolesarstva se je danes že popoldne zbralo na Elizejskih poljanah v Parizu, da bi proslavili dvojno slovensko zmago na letošnji dirki po Franciji. Do konca zadnje etape bo tam še skoraj 400 Slovencev, ki so v francosko prestolnico pripotovali dopoldne z dvema čarterskima letoma.

Sašo Bizjak

Uspehe Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča ter ostalih slovenskih kolesarjev na Touru že več dni po različnih delih Francije spremlja več skupin slovenskih navijačev, ki so se na dirko odpravili v lastni režiji. Številni so že pred sobotnim razpletom kronometra napovedali, da bodo slovenske ase pričakali tudi v Parizu.

Saso Bizjak

Danes pa se jim je v francoski prestolnici pridružilo še večje število navijačev, ki so se pridružili organizaciji turističnih agencij Kompas in Palma za ogled slavnostnega prihoda karavane v Pariz. Tako je bilo v zgodnjih popoldanskih ulicah na Elizejskih poljanah, po katerih se bodo tekmovalci zapeljali v zaključku etape, opaziti več deset navijačev, oblečenih v slovenske barve in opremljene s slovenskimi zastavami.

Družini iz Ljubljane nista želeli zamuditi trenutka, kot ga mogoče ne bomo več doživeli.
Sašo Bizjak

Nekateri so se namestili v lokale ob aveniji, drugi so se sprehajali po mestu. Ni manjkalo navijaških vzklikov, vključno s pregovornim "Kdor ne skače, ni Slovenc" in drugimi napevi. Medtem so organizatorji pripravljali še zadnje podrobnosti na trasi med Slavolokom zmage in ciljno arena, na trasi pa so potekale prve ekshibicijske vožnje kolesarjev.

Saso Bizjak

Med slovenskimi navijači je na slavni aveniji bila tudi Manca iz Ljubljane, ki se je za prihod v Pariz odločila v soboto dopoldne. Strastna ljubiteljica kolesarstva, ki je tudi sama v preteklosti trenirala ta šport, je prišla proslaviti uspehe Pogačarja in Rogliča, ki so po njenem dvignili kolesarstvo kot šport v Sloveniji

Saso Bizjak

"Ponosna sem na vse uspehe in tudi na dejstvo, da vse več Slovencev podpira ta šport. Odkar sta onadva vse to dvignila, je nastal res velik premik, saj je jasno, da nas šport povezuje," je dejala.

Saso Bizjak

Med navijači v slovenski opravi je bil tudi Dejan iz Ljubljane, ki je doma od samega začetka napeto spremljal razvoj dogodkov na Touru. "Ker malo težko je bilo gledati na koncu, ko je postalo napeto. Ampak sicer je lepo. Lepo je spremljati, še toliko bolj lepo pa je biti tu za konec. Morda nas je malo presenetil končni razplet, ampak tako je v redu," je povedal.

Saso Bizjak

Za Jurija iz Komende, soseda od Pogačarjevih, je končni vrstni red manj presenetljiv. "Prišel sem podpirati vse Slovence, je pa Tadej tisti prvi razlog, zaradi katerega sem prišel v Pariz. Ravno tako sem bil lani ob koncu Vuelte v Madridu, tako bo to očitno zdaj postala stalnica," je povedal.

Saso Bizjak

Med tistimi, ki bodo danes v Parizu proslavili slovenske uspehe na najprestižnejši dirki na svetu, bosta tudi predsednik države Borut Pahor in zunanji minister Anže Logar. Predsednikov urad je dvojno slovensko zmago na dirki opisal za zgodovinski uspeh Slovenije. V čast Pogačarju in Rogliču je Pahor na predsedniški palači že včeraj izobesil rumeno zastavo.

Zeleno nacionalno barvo so Slovenci zamenjali za rumeno.
Saso Bizjak

Današnja etapa, ki poteka brez konkurenčnega boja med favoriti, tako da bodo obveljali rezultati po zaključku včerajšnjega kronometra, v katerem je Pogačar nadoknadil zaostanek za Rogličem, se je začela ob 16. uri. Karavana se je odpravila iz Mantes-la-Jolieja, njen prihod na Elizejske poljane je pričakovati okoli 18. ure.

Kolesarji bodo na koncu etape opravili še osem krogov po Elizejskih poljanah, po prečkanju cilja pa bo sledila slavnostna podelitev.

15.50
Čas je za še zadnjo etapo dirke po Franciji, ki se bo z zlatimi črkami zapisala v zgodovino slovenskega športa. Tadej Pogačar in Primož Roglič bosta po koncu etape uradno slavila dvojno zmago na največji kolesarski preizkušnji na svetu. Le končni izid je drugačen od pričakovanj še pred sobotnim kronometrom.

Vožnjo na čas je namreč prepričljivo dobil mlajši Pogačar, ki je za minuto in 21 sekund ugnal drugega Nizozemca Toma Dumoulina. Rogliča je premagal kar za minuto in 56 sekund.

S tem je Roglič prednost 57 sekund pretvoril v zaostanek 59 sekund za bolj ali manj netekmovalno etapo od Mantes la Jolieja do Elizejskih poljan. Tam se bodo za etapno zmago borili zgolj sprinterji, ki bodo odločili dobitnika zelene majice, ki jo trdno v svoji lasti drži Irec Sam Bennett.

Sicer pa bo etapa kot vedno potekala ob srebanju šampanjca v uvodu etape. Pogačar bi v rumeni majici sicer moral nazdraviti tudi z dobitnikom bele in pikčaste, a je tudi omenjeni majici osvojil sam.

Bo pa lahko nazdravil s svojim rojakom Rogličem, s katerim sta uprizorila zgodovinsko bitko za slovenski šport v zadnjih treh mesecih. Večino časa, od devete etape naprej, je starejši držal mlajšega na varni razdalji, predzadnji dan pa je Pogačar prepričljivo ugnal Rogliča in v debitantskem nastopu na Touru tudi zmagal.

V znak slovenske prevlade bodo Elizejske poljane po koncu tekmovalnega dela etape odete v barve slovenske trobojnice, saj Pogačarja in Rogliča na zaključni ceremoniji tam spremlja več sto navijačev s sončne strani Alp. Razplet dirke v Parizu spremlja tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta