Pogačar v rumeni majici: Občutim Primoževo bolečino, zelo mu mora biti težko, ampak na dirkah vsi poskušamo zmagati

Presenetljivi zmagovalec dirke po Franciji po fantastičnem kronometru pravi, da ni imel v mislih rumene majice, ampak mu je uspelo po zaslugi enega najboljših kolesarskih dni v življenju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Ne le minute, še ure po uspehu Tadej Pogačar ne more verjeti, kaj mu je uspelo, da je postal drugi najmlajši zmagovalec dirke po Franciji. In to po neverjetnem zasuku, ko je Primoža Rogliča, ki je suvereno vozil v rumeni majici enajst dni in se je zdelo, da bo vožnja v njegovi specialni disciplini bolj ali manj le še formalnost, premagal za kar dve minuti. Tako je odgovarjal na novinarska vprašanja v novinarskem središču v Ronchampu, majhnem francoskem kraju na vzhodu države in med krajema Lure ter la Planche des Belles Filles. 

"Res se je po četrtkovi zadnji gorski etapi dirka zdela odločena in da moramo le še preživeti kronometer. Ampak na koncu sem jaz imel odličen dan, Primož pa malce slabšega. Ne vem, kaj se mu je zgodilo. Po Colu de la Loze v kraljevski etapi (v sredo, op.p) sem že razmišljal o drugem mestu. To je bil dan, ko sem se nekako usidral na njem in sem tam želel ostati," je povedal zmagovalec 107. Toura. Ja, že dan pred koncem dirke je to postal, čeprav je v nedeljo še ena etapa. Toda ta bo le formalnost, sprememb v skupnem seštevku še nikoli ni bilo, saj so se zmeraj na Elizejskih poljanah udarili le sprinterji. Možje v rumeni, beli, pikčasti in zeleni majici so s šampanjcem nazdravljali že v uvodnih kilometrih etape. 

REUTERS

Prvi spomini 21-letnega mladeniča na dirko segajo v leti 2009 in 2010. "Takrat sem začel spremljati dirko, ampak nisem vedel točno, za kaj gre. Navijal sem za Contadorja, Schlecka in te tipe, bilo je fantastično cele dneve posvečati kolesarstvu. Najprej smo trenirali in nato gledali dirko. Zdaj sem pa tu in sem zelo vesel, da sem celo v rumeni majici," je opisal neverjetno pot. Zelo hitro je prehodil pot od malega princa do kralja dirke ...

Sašo Bizjak

Odslej bo vse drugače, mu je dejal italijanski novinar. "Seveda se bodo stvari spremenile, ampak želim ostati, kakršen sem bil. Hočem še naprej trenirati, odhajati na dirke z istim bendom, vesel sem, ker imamo res odlično moštvo. Hočem nadaljevati dobro skupno delo, biti ponižen in dirkati najboljše, kar se da, potem pa bomo videli, kar se bo zgodilo." Pogačar je zmagal že na svoji prvi francoski pentlji, kot denimo legendarna Eddy Mercxs in Bernard Hinault. "Ne vem, kaj naj rečem, ker se niti ne zavedam, da imam rumeno majico. To je nekaj neverjetnega, sem kar brez besed."

EPA

Pogačar je v cilju srečal razočaranega Rogliča. Zasavec je stopil h Gorenjcu in ga objel. "Roglič je bil najboljši kolesar Toura, imel je zelo dobro ekipo, naredili so odličen posel, fantastično so dirkali. Zelo ga spoštujem, je moj zelo dober prijatelj in občutim njegovo bolečino. Da je izgubil rumeno majico na predzadnji dan, mu mora biti zelo težko. Vem, kako se počuti, ampak to je dirkanje in vsi poskušamo zmagati," je dejal zmagovalec. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta