Francoska pravljica s srečnim slovenskim koncem, toda po dramatičnem zasuku rumena majica Pogačarju: Ne vem, od kod je to prišlo

Dirka po Franciji je odločena, zgodovinski slovenski uspeh pa potrjen. A če se je zdelo, da bo Primož Roglič unovčil izkušnje in na vrh planote lepih deklet pripeljal suvereno v vodstvu, mu je mladi rojak prekrižal načrte in je z etapno zmago prevzel vodstvo ter bo jutri na Elizejskih poljanah slavil prvo slovensko zmago na največji dirki na svetu. Zasavec pa je poskrbel za dvojno slavje, osvojil je drugo mesto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Dirka po Franciji je v 107. izvedbi ponudila, kar morda dolgo, ali pa nikdar, ne bo več nobena. Na vrhu bosta stala Slovenca, Tadej Pogačar in Primož Roglič. A če so bile še pred današnjo minimalne možnosti, da bi se v boj za vrh vmešal tretji na lestvici, Miguel Angel Lopez, so se te hitro razblinile. Že na prvem vmesnem času je za mladeničem iz Komende zaostajal že za debelo minuto. Ko ga je ta na polovici 36-kilometrske proge ujel in prehitel, je bilo jasno, da je za Kolumbijca vsega konec. Sledila je poslastica za slovenske kolesarske navdušence, neposreden boj mladega in bojevitega Pogačarja ter trdoživega in izkušenega Rogliča.

Saso Bizjak

Drama je bila zagotovljena, saj je Pogačar na prvem vmesnem času nadoknadil 13 sekund zastanka za vodilnim kolesarjem dirke, kar je pomenilo, da je Zasavcu ostalo le še 43 sekund. In to ni bil le boj za rumeno majico, ampak tudi za etapno zmago, čeprav je bilo to za oba drugotnega pomena. Mlajši Slovenec je na tretjem mestu za 17 sekund zaostajal za Francozom Remijem Cavagno in dvanajst za Rogličevim moštvenim kolegom, Nizozemcem Tomom Dumoulinom. Kisovčan je na petem mestu zaostajal za vodilnim natanko pol minute. 

Na drugem vmesnem času tik ob vznožju zadnjega, 5,9-kilometrskega vzpona se je Gorenjec prebil že na drugo mesto, le za sekundo je še zaostajal za Dumolinom, Cavagna je padel po lestvici, in še povečal je prednost pred četrtim Zasavcem na 36 sekund, kar je pomenilo, da je za veliki finale rumeni majici ostalo le še 21 sekund. Se je Roglič upehal, je Pogačarju uspela življenjska predstava, ali je prvi le hranil naboje, da v fotofinišu dirke eksplodira?

Saso Bizjak
Saso Bizjak

In pripravljalo se je veliko presečenje, na štirih kilometrih sta bila kolesarja že izenačena, Pogačar je nadoknadil neverjetno minuto zaostanka. Roglič ni vozil slabo, toda 21-letnik je bil izjemen, saj je na tretjem vmesnem času Dumoulinu nabil kar 48 sekund zaostanka in je prevzel vodstvo, Zasavec pa je na šestem zaostajal 1:22. S tem je bilo dirke za rumeno majico konec oziroma je ta zamenjala lastnika. Primož Roglič je etapo končal na petem mestu, v skupnem seštevku pa je njegov zaostanek za Tadejem Pogačarjem 59 sekund.

"Ne vem, od kod je to prišlo. To so bile sanje ekipe od začetka, da osvojimo rumeno majico. Poznal sem vsak ovinek na kronometru, vsako luknjo, kje pospeševati, " je povedal presenetljivi zmagovalec. Ki kar ni mogel verjeti, da bo osvojil rumeno majico na največji dirki na svetu. "Sanje so bile že, da samo pridem na Tour ..." In kaj se je dogajalo na progi, kako je on doživljal zadnjo bitko? "Prvi del sem poslušal, kaj mi sporočajo iz avtomobila. Nato nisem več nič slišal zaradi navijačev. Vedel sem, da sem dobro na progi in sem šel ful gas."

 

Saso Bizjak
Matej Mohorič bo, kot Primož Roglič, nastopil na Vuelti. 
Saso Bizjak
Luka Mezgec
Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta