Niso več sanje. Tadej Pogačar bo dobil Tour de France! Dvojna slovenska zmaga po senzaciji na kronometru

ŠR, STA, UG, VČ
19.09.2020 15:33

Slovenski kolesar Tadej Pogačar bo veliki zmagovalec dirke po Franciji, potem ko je na kronometru nadoknadil 59 sekund proti rojaku Primožu Rogliču! Enaindvajsetletnik je s prepričljivo etapno zmago, tretjo na letošnjem Touru, spisal tudi eno največjih športnih zgodb v Sloveniji. Slovenija ima zmagovalca dirke po Franciji. A to je v nasprotju s pričakovanji pred zadnjim kronometrom Tadej Pogačar. Primož Roglič je po petem mestu na kronometru zdrsnil na skupno drugo mesto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Pogačar bo dobil letošnji Tour. Po današnji še tretji etapni zmagi prevzema skupno vodstvo na Touru.
Sašo Bizjak

18.49

"Zanesljivo sem razočaran nad rezultatom in nad seboj. Dal sem 110 odstotkov, kar sem lahko. Tadej je bil močnejši, zasluži si to zmago," Primož Roglič pove za TV Slovenija.  

Prvi in drugi. Objem Slovencev na cilju po norem preobratu.

Na vzponu, dolgem 5,9 kilometra s povprečnim naklonom 8,5 odstotka, je Tadej Pogačar Rogliču vzel kar minuto in 19 sekund. Eno sekundo je zaostajal tudi za vodilnim na drugem vmesnem času Tomom Dumoulinom (Jumbo-Visma), a je tudi odličnega Nizozemca, svetovnega prvaka v kronometru, pustil za seboj. Kot vse ostale. Na koncu etape je imel 21-letnik s Klanca pri Komendi minuto in 21 sekund prednosti pred drugouvrščenim Dumoulinom, z istim zaostankom je tretje mesto osvojil Avstralec Richie Porte, ki je v skupnem seštevku napredoval na tretje mesto. Roglič je za Pogačarjem v skupnem seštevku zaostal 59 sekund.

18.14

Konec! Roglič z zadnjimi močmi v cilju čestita rojaku. Prvi Pogačar, drugi Roglič, tako se bo, vse kaže, končal letošnji Tour. Pogačar: "Mislim, da sanjam."

Primož Roglič v cilju kronometra.
Sašo Bizjak

17.56

Kolo menja tudi Roglič.

17.52

Pogačar menjal kolo. Še vedno je izjemno na poti, samo 20 sekund za Rogličem v skupnem seštevku. 

17.45

Primož Roglič pospešuje, ohranja pol minute pred rojakom Pogačarjem.

17.30 

Tadej Pogačar na prvem vmesnem času tretji, ohranja drugo mesto v skupnem seštevku, odvzel 13 sekund Rogliču, ki ima le še pol minute prednosti.

17.14

V predzadnji etapi Tour de France od Lureja do La Planche des Belles Fillesa rumeno majico branislovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki ima 57 sekund prednosti pred rojakom Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates).


Tretje mesto v skupnem seštevku zaseda Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Astana), ki pa v kronometrih ne blesti. Lani je namreč na dirki po Španiji proti Rogliču v deseti etapi izgubil natanko dve minuti. To za v gorah odličnega Kolumbijca pomeni, da bo moral bolj kot naprej pogledovati nazaj v skupni razvrstitvi.
Tam mu na četrtem mestu sledi Avstralec Richie Porte (Trek-Segafredo), ki velja za precej boljšega kolesarja v vožnji na čas. Vseeno pa bo zaostanek minute in 39 sekund v primerjavi z Lopezom težko nadoknadil. Ostali se bodo še težje vmešali v boj za stopničke v Parizu. Peti Mikel Landa (Bahrain-McLaren) in šesti Enric Mas (Movistar) ne veljata za dobra kronometrista, tista boljša, Rigoberto Uran (EF Pro Cycling) in Tom Dumoulin (Jumbo-Visma), pa v skupnem seštevku zaostajata preveč na osmem in devetem mestu. Kljub zahtevni in dolgi trasi (36,2 km) veliko menjav mest v skupnem seštevku ne bo.
Prvi kolesar, Nemec Roger Kluge (Lotto Soudal), se je s startne rampe v Lureju pognal ob 13. uri, Tadej Pogačar je svojo "uro resnice" začel ob 17.12, Primož Roglič pa ob 17.14.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta